MeniuTV prezintă:

Primul canal TV despre cele mai bune restaurante din România: www.Meniu.TV .


vineri, 9 octombrie 2009

Le Roi Est Mort! Vive le Roi!



Articol din Libertatea de vineri, 21.03.2008:

"Doi jandarmi bucuresteni au fost loviti, ieri, in timpul unei actiuni de executare judecatoreasca, de o poarta de fier pe care un om de afaceri libanez a 'deschis-o' cu un autoturism Hummer.

Hassan Awdi a pierdut in instanta dreptul de a folosi imobilul in care avea deschis restaurantul Casa Bucur din Capitala . Nervos ca jandarmii nu l-au lasat sa intre in curte, omul de afaceri a spart poarta de fier cu masina de teren, moment in care doi jandarmi au fost accidentati. Inainte sa reuseasca sa-l imobilizeze pe patronul suparat, un alt militar a fost muscat cu salbaticie de mana de barbatul nervos. Dupa revolutie, mostenitorii imobilului in care se afla restaurantul au cerut in instanta evacuarea celor care, spun ei, il ocupa ilegal. Dupa zeci de procese, abia joi au putut intra."


Asadar grupul de afaceristi libanezi AWDI (da, exact, cei cu belelele cu Rodipetul)au pierdut in instanta imobilul de pe langa Piata Natiunilor Unite din Bucuresti, imobil in care functionau restaurantul si hotelul cu acelasi nume - Casa Bucur, ce a fost construit la inceputul secolului trecut, piatra de temelie punandu-se in anul 1910, iar ultimul finisaj desavarsindu-se in 1914, cunoscut fiind mult timp sub denumirea de Casa (Oprea) Soare.


La Casa Bucur preturile erau decente avand in vedere pozitia centrala si nu una de cartier. Iata ce spunea cineva: "Vreo 2 minute am clipit nedumeriti cu ochii in meniu. Nu ne venea sa credem ca in mijloc ce codru des la Bucuresti exista preturi asa de mici. Aproape nimic nu depasea 20 de lei si majoritatea erau cel mult 15 lei. Meniu foarte bogat (ciorbe 4-6 lei), salate (8-12 lei), mancaruri traditional romanesti (exemplu: ciolan afumat cu garnitura - 12 lei?!), porcarii si vitelarii la frigare, in protap, la gratar, in toate felurile si pozitiile posibile, cu garnitura, cu salata, tipic romanesc, in sensul ospatului de 3 zile si 3 nopti terminat apoteotic intr-un colebil."

Pentru meniurile de nunta existau 3 variante - 70, 75 sau 80 de euro. (Aici chiar nu ma pricep sa spun daca era mult sau putin. Probabil pentru o nunta de fitze cu funde la scaune nu este exagerat, pentru gusturile mele de batran flower-power a depasit cu mult rationalul.)


In contrapondere cu preturile bune stateau aroganta directorului cu care trebuia sa tratezi un eveniment sau indolenta ospatarilor cu care "tratai" un pranz la o bere la terasa racoroasa.

Sa speram ca noii patroni nu vor tolera asemenea "manere de mitocan", vorba lui Nenea Iancu, el insusi proprietar de berarie la un moment dat in fata garii din Buzau.

Dar cine sunt noii patroni ?


Este vorba de Dragos Petrescu si Daniel Mischie, actionari ai firmei Trotter Prim (primul cu 87%, iar cel de-al doilea cu 13%), firma ce are in proprietate Beraria Carul cu Bere, restaurantele City Grill, pizzeriile Buongiorno, fast-foodurile Bundetot si cafenelele City Cafe.

De mentionat ca in cazul fostei Case Bucur, actualmente Hanul Berarilor Interbelic, cei doi nu au cumparat imobilul, ci sunt doar intr-un parteneriat cu proprietarul legal al cladirii si terenului, discutiile incepand inca din 2007. Poate ca au si finantat procesul cu libanezii de la Awdi ? Ce mai conteaza ...

Dragos Petrescu a intrat in businessul cu restaurante in 1997, inspirat de modelul de functionare al McDonald's pe care l-a studiat cu ocazia unui curs de specializare.

Primul lant de restaurante pe care l-a fondat, impreuna cu actualul sau competitor, Catalin Mahu, a fost "La Mama", din care Petrescu si-a facut exitul in 2005, la un an dupa deschiderea primului City Grill.
Astazi, companiile controlate de cei doi concureaza pe o piata de circa 1,5 miliarde de euro.

Afacerile lui Petrescu arata cam astfel pe scurt ->


- CityGrill/City Café
8 restaurante si cafenele
15 euro - valoarea estimata a unui bon de casa
15,2 mil. euro - cifra de afaceri totala in 2008


- Trattoria Buongiorno
2 restaurante
se adreseaza segmentului mediu si peste mediu
primul restaurant a fost deschis la sfarsitul lui 2007, in urma preluarii restaurantului Casa di David Downtown


- Bundetot
1 restaurant
a marcat intrarea lui Petrescu pe segmentul restaurantelor de tip fast-food
4 euro - valoarea medie estimata a unui bon de casa


- Caru' cu bere
1 restaurant
6 mil. euro - cifra de afaceri estimata in acest an
crestere de o cifra a vanzarilor de la inceputul anului in euro

Afland ca Dragos Petrescu et company vor sa investeasca in fosta Casa Bucur peste un milion de euro pe parcursul a 2 ani sub noul brand Hanul Berarilor Interbelic (dorind chiar sa refaca atmosfera mic burgheza a Micului Paris de la inceputul secolului trecut) am avut impulsul necontrolat sa fac o rezervare pentru 2 persoane in ziua deschiderii. Dar, nu stiam cum sa procedez. Incredibil, dar Hanul Berarilor nu are inca un website, deci nici un numar de telefon nu aveam la indemana. Stiind ca face parte din aceeasi companie, am intrat pe situl City Grill si am apelat telefonic pe directorul City Grill Orhideea, dna Carmen Polcovnicu (careia-i multumesc pentru amabilitate si pe aceasta cale). Aceasta a vrut initial sa-mi faca rezervarea chiar dansa pentru joi, 08 octombrie, insa a revenit cu un apel si a zis ca e mai bine sa-l sun eu pe directorul de la Hanul Berarilor, dnul Mihai Barsan. M-am lamurit si de ce m-a indemnat sa fac asta. Pentru ca marti inca nu stia domnul de mai sus daca deschiderea va avea loc joi sau sambata. Nici miercuri nu stia. Am sunat aseara si mi-a spus ca este deschis (!) si mi-a confirmat rezervarea pentru sambata la ora 19,00. La ora 19,30 va incepe programul artistic. Sunt tare curios ce muzica va fi aleasa pentru a te face sa te teleportezi mental in Bucurestiul anilor 1930. Hmmmmm ... sunt tare curios ...



Cu alte cuvinte, Casa Bucur a murit, Hanul Berarilor i-a luat locul. Deci, "le roi est mort, vive le roi"!

Voi reveni cu detalii, inclusiv imagini foto si video, dupa masa de maine seara ! :P

2 comentarii:

  1. Deci, cum a fost? Cum a fost? Blonda moare de curioasa :)

    RăspundețiȘtergere
  2. A-nceput catastrofal si s-a terminat euforic! :P

    Detalii in curand !!! :D

    RăspundețiȘtergere

Stan Patitul spune: