MeniuTV prezintă:

Primul canal TV despre cele mai bune restaurante din România: www.Meniu.TV .


miercuri, 14 octombrie 2009

Restaurantul Naser - Raiul Usturoiului si Iadul Alcoolului



În primul rând, bine v-am găsit, oameni buni şi mâncăcioşi! Eu sunt Lia. Cunoscută şi sub numele de Vulpea. Şi nu orice vulpe, ci una profund gurmandizdă. Mare amatoare de bunătăţuri dătătoare de rotunjimi mai mult sau mai puţin periculoase. Pasionată de gătit obscenităţuri gen ciorbă de fasole cu afumătură, varză a la Cluj sau tocană aită (cu usturoi, pentru începători). Dar despre talentele mele culinare, mai încolo.


Mai are Vulpea o pasiune. Cârciumile. De toate felurile, mirosurile, serviciile. Bune să fie. O să încep prietenia noastră povestindu-vă despre cea mai colorată dintre ele, unde merg în fiecare vineri seara, cu rigurozitate, ca la biserică. De fapt, ca la moschee. Că e vorba de o cârciumă arăbească. Siriană mai precis. Pe numele ei Naser, pe la Piaţa Domenii (adresa exactă Str. Dumitru Zosima 86). Un prim pont: dacă vreţi să oripilaţi vreo prinţesă de Dorobanţi, duceţi-o acolo. La prima vedere, localul îţi cam strepezeşte dinţii. Spaţiul cam meschin începe cu o vitrină cu diverse cărnuri la vedere. Semn că poţi comanda şi pentru grătarul de acasă.

A doua cameră e locul unde stau adunaţi “ai casei”, pufăind din ţigări şi vorbind repede pe limba lor. Dar în caz de necesitate, două din cele trei mese se eliberează pentru clienţi. A treia cameră are 4 mese şi un aspect relativ dubios. Pereţi portocalii afumaţi, decoraţiuni … să le zicem kitsch, dar probabil e din cauză că nu sunt eu obişnuită cu narghilele atârnate pe pereţi, scaune cam incomode, mese fără feţe de masă.


Cred că aspectul localului e un test, nu oricine merită să se înfrupte din bunătăţurile de acolo. Pentru că da, odată aşezat la masă, dacă ai măcar o idee de ce ai vrea să mănânci, bagi sub nas până leşini!

Din partea casei vin lipiile şi murăturile, care au un gust anume, diferit de cele făcute de mama. Airanul cu mentă e o necesitate. Puţin sărat şi acrişor, n-are nicio legătură cu iaurtul de băut de la danone.


Pentru că atât eu, cât şi gagicul şi prietena mea Iulia cu care obişnuiesc să merg acolo avem idei puţine, dar fixe, începem întotdeauna cu un baba ganoush. Un amestec magic de vinete tocate, roşii, usturoi, ulei de măsline şi sirop de rodie. Pe care îl consumăm at labam cu bucăţi de lipie. Nu poate lipsi în continuare salata fatush, cu foi de salată verde, roşii, castravete, verdeaţă, usturoi, ulei de măsline, lămâie şi chipsuri crocante de lipie prăjită.


Are cineva reţineri când e vorba de carne de oaie? Aici e locul unde puteţi să încercaţi să treceţi peste. Frigăruia de oaie. Cu ceapă înmuiată pe grătar alături. Mmmmmm… Bucăţile de carne ţi se topesc în gură, nu ciungă pe care s-o molfăni până îţi cad plombele din măsele. Maronii pe dinafară, rozalii înăuntru, cărniţele astea te fac să vezi viaţa cu totul altfel. Dacă n-ar fi local arăbesc, unde nu există nici măcar o urmă de alcool, ai putea combina frigăruia de oaie cu un vin roşu sec şi ai putea muri liniştit şi fericit.


Dar dacă nu şi nu la carnea de oaie, puteţi încerca cu încredere frigăruia de pui. Servită alături de cartofi prăjiţi (din ăia de-adevăratelea, nu congelaţi) şi varză cu maioneză şi usturoi. O altă variantă e arais-ul, lipie umplută cu carne de vită şi condimente, coaptă în cuptor. Nu uitaţi, totul trebuie udat cu airan sau cu ceai.
Tocmai când crezi că burdihanul tău umflat nu mai poate, vine budinca de lămâie – absolut divină! – sau bucăţelele de cataif şi baclava. Cado! Din partea casei, că aşa sunt arabii de la Naser, băieţi dulci şi darnici. Ca să nu mai spun ce vrăjitori! Unul din patroni, care toată ziua stă pe scaun şi primeşte clienţii, nu ezită niciodată să-mi arunce zâmbete languroase, mai largi sau mai strâmte, în funcţie de prezenţa gagicului lângă mine.

De servicii nu voi spune prea multe, că sunt două extreme, ambele blonde. Una de zici că i-a murit pisica de curând, foarte sobră şi cam absentă (de fapt, dacă te uiţi în ochii ei frumoşi, nu poţi să nu vezi goliciunea din cap, aşa că se explică lipsa reacţiilor), cealaltă brici, zâmbăreaţă, foarte atentă şi simpatică.
Una peste alta, trei oameni înfometaţi bagă în ei 3 baba ganoush, 3 fatush, 2 airan cu mentă, 2 sucuri, o frigăruie de oaie, o frigăruie de pui şi cartofi prăjiţi cu 139 de lei. Şi cu greu ne mai ridicăm de la masă.



Câteva sfaturi pe final. Prima dată, ignoraţi aspectul, în timp vă va amuza şi vă veţi simţi cumva “acasă”. Dacă aţi fost atenţi, cam toate mâncărurile au un ceva anume: mult usturoi. Încercaţi să vă luaţi partenerul cu voi sau să-l evitaţi după, în caz că nu vă însoţeşte. Pe cuvânt de Vulpe, veţi dămfui usturoi şi pe gură şi pe cur cel puţin 24 de ore după. Dar merită, usturoiul omoară microbii. Doamnelor, zâmbiţi şi clipociţi din gene la oacheşii casei, le face plăcere şi vă simţiţi şi voi flatate. Domnilor, zâmbiţi şi voi, că niciodată nu-ţi strică un brieten harab.

Illal Liqaa Maasalamah, adică pă data viitoare şi să ne găsim în pace!

Vulpea Gurmandizda

14 comentarii:

  1. Am murit si-am inviat pe topicul asta.
    Pe voi va pedepseste cineva pentru toate faptele astea?

    RăspundețiȘtergere
  2. PS: Poate in finalul postarii adaugi si-o reteta din ce-ai mancat si ti-a placut!

    ma innebunesc dupa mancarea arabeasca. simtz ca la anu cand ne-om vedea trebuie sa-mi aduci drept consolare pentru ce citii mai sus un sufertas cu d-ale gurii de la Naser:-)

    RăspundețiȘtergere
  3. Normal. Ma manca degetul sa intru pe site-ul recomandat de tine. Mai bine ma duceam sa ma arunc de pe cel mai inalt bloc din Bucuresti. As ucide pe cineva... of. Pai, bine mai vulpita, nu stiai ca sufletelul e la regim? :((

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Încercat şi e exact ca în descriere, locul "pitoresc", dar mâncarea bestială!

    RăspundețiȘtergere
  6. Păpădie, degeaba îţi dau eu reţetele (pe care le găseşti pe net, apropo), dar dacă nu ai ingredientele degeaba! Că sos (sirop) de rodie, de exemplu, găseşti doar la ei. Sau condimente. Dar când vii te duc sigur acolo :D

    Karma, nu prea arată bine locul :))) Dar mâncarea e bestială :D

    Sufleţet, dar salata se poate mânca, că e foarte uşoară. Pui la fel :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Aaaa....locul este destul de cunoscut in anumite medii. All time best in materie de carciumi arabesti din Bucuresti. Uneori chiar mult mai tare si autentic ca fitzele de la Marriot (El Bacha) sau de la "Coin vert"...ala vechi. Sustin calduros recomandarea !

    RăspundețiȘtergere
  8. Lucika, daaa, e plin de oameni mişto care se vede că au bani, dar asta nu înseamnă că musai trebe să aibă şi fiţe şi fumuri. Pe la anumite ore chiar trebe să aştepţi până se eliberează o masă.

    RăspundețiȘtergere
  9. de azi a intrat in functiune bannerul de pe www.e-oferta.ro , cre ca maine va fi plin de afaceristi restaurantul lui naser ! :D

    salam alecum! :P

    RăspundețiȘtergere
  10. Baba ganush se sreveste cu rosii si sirop de rodie?
    Pe Epicurious zicea numai de vinete,lamaie,usturoi si ulei. Poate d-aia cand a gustat nepotica salata de vinete prezentata drept baba-ganush a intrebat "daca e baba ganush de ce nu are gust de baba-ganush?"
    Dupa cum arati n-as zice ca mergi des acolo.

    RăspundețiȘtergere
  11. Tizo, drept sa spui, nu prea ma omor dupe mancarime arabeasca, da' am fost de cateva ori in locul de care zici.

    PS: femeie, bag seama ca tu vrei sa facem clubu' dolofanelor de 30 plus cu recenziile lu' matale (mi s-a facut o foameeeee!!!) :))

    RăspundețiȘtergere
  12. Costin, cum zici tu, şi-apoi mâncăm :)))

    Vio, nici nu-mi imaginez baba ganush-ul fără siropul de rodie, e bestiaaaal! Se găseşte şi de cumpărat la ei, în prima parte la "vitrine".

    Tizo, facem un blog şi cu recenzii despre săli de gimnastică şi echilibrăm balanţa :)))

    RăspundețiȘtergere
  13. Aoliooo, ce mai balesc si io dupa neste cotlete de miel!!! In Qatar mergeam cu regularitate la un restaurant libanez care facea cele mai bune cotlete la carbuni din lume!!! Abia astept sa incerc si mielul/oaia de la naser!!! Mnia mnia mnia!!!

    RăspundețiȘtergere

Stan Patitul spune: