MeniuTV prezintă:

Primul canal TV despre cele mai bune restaurante din România: www.Meniu.TV .


joi, 26 noiembrie 2009

Restaurant Chinezesc cu Mancare Chinezeasca pentru Vulpe Romaneasca



Vulpea are mare slăbiciune pentru gusturile combinate, acru-dulce, sărat-înmiresmat, mirodenii care depăşesc ideea de boia sau piper. Şi unde să îmi satisfac aceste plăceri dacă nu la o cârciumă chinezească? Şi dacă stăm să ne gândim că în scurt timp o să fim o minoritate printre chinezi, e chiar indicat să ne obişnuim cu gustul.


Pentru fiţe, sofisticării, aspect impecabil, lux şi lumini, există Nan Jing-ul, dar nu am mai fost de mult pe acolo. Pentru o ieşire în pauza de masă, mâncare „corectă” găseşti la Dinasty în Mall Plaza de exemplu. Dar nu îţi doreşti o mică aventură? :D

Restaurantul meu chinezesc preferat se numeşte Haerbin, din Piaţa Alba Iulia pe bd. Decebal, a doua străduţă pe dreapta (Str. Paunescu Paltin, nr. 12, pe colţ e odiosul Rubby Tuesday). Când am fost prima dată acolo, acum vreo 8 ani, dacă nu mi-ar fi spus draga mea Iulia (care are gusturi foarte bune şi e şi umblată) că mănâncă foarte des acolo, nu aş fi intrat. Nici nu-mi dădeam seama dacă e un loc insalubru sau doar kitchos, dubios sau de-a dreptul periculos. Lumini difuze, fum, mese nu tocmai curate, duşumele lipicioase. Până am comandat am stat ca pe ace. După ce a venit mâncarea, brusc s-a transformat într-un loc pitoresc, foarte colorat, amuzant. Mâncarea super bună, servirea foarte rapidă, preţurile incredibil de mici.



Săptămâna trecută mi s-a făcut poftă de chinezării şi pentru că nu mai fusesem acolo de vreo 3 ani, l-am luat pe gagic de mână şi doi prieteni şi ne-am dus. Pentru că locul s-a mai “spălat”, mesele au devenit curate şi scaunele întregi, lumina nu mai era chioară, m-am panicat: dacă nu mai e aşa bun? Ne-a luat comanda o chinezoaică de la mama ei: zâmbete, ochi aproape închişi, “pui cu ţiupelţi, vinete uţturoi, olez legume”. Panica mi-a crescut când ne-a adus băuturile: în loc de apă plată, apă tonică, Pligat poltocale, am primit apă plată, apă minerală şi Pepsi. Hihihi, scuse, s-a remediat rapid situaţia. În scurt timp, a început să vină mâncarea.


Aperitive, pacheţele de primavară şi colţunaşi (5 şi 6 lei porţia). Nu de dat pe spate, dar ok. Vinete cu usturoi (14 lei). Sincer, abia mai pot să scriu de poftă! Înghit în sec. O combinaţie fabuloasă de sos dulce, aromă de usturoi, mirodenii. Ne-a părut rău că am comandat doar o porţie, pentru că ne-am bătut pe ea.


Ca feluri principale (pe care le-am împărţit), am votat pentru pui cu ciuperci (2 porţii – 16 lei porţia), pui în trei culori (cu morcov, ardei, ceapă, ciuperci urechi-de-lemn, 1 porţie, 16 lei) şi vită pe plită (2 porţii, 17 lei fiecare). Însoţite, fireşte, de orez cu legume şi ou (7 porţii, 6 lei porţia). Am comandat mai multe din fiecare pentru că porţiile nu sunt foarte mari, iar noi eram rupţi de foame. Ca un sfat, dacă mergeţi în 2, nu chiar leşinaţi de foame, dar vreţi să vă săturaţi, comandaţi un aperitiv (gen vinete cu usturoi sau în sos chinezesc) şi 2 feluri principale, plus orez.


Foarte bun puiul, şi cel cu ciuperci şi cel în 5 culori, orezul minunat, fiert exact cât trebuie, iar legumele nu moi, ci încă uşor crocante, delicioase, dar de departe vedeta cârciumii (că am văzut ieşind de la bucătărie spre alte mese de vreo 10 ori platoul) vita pe plită. Care vine sfârâind, într-un fel de tăviţă grea metalică pe care e indicat să nu pui mâna. Cum e vita asta pe plită? Staţi să fac o pauză să mă şterg la bot, că am udat şi tastatura. Un folie de nebunie! Fâşiile de carne sunt atât de moi că se topesc în gură, legumele doar aburite puţin, nu moi terci, iar sosul uşor dulceag şi foarte aromat le leagă pe toate perfect.


Iniţial am vrut şi desert, banane caramelizate, dar nu mai aveau loc, aşa că au rămas pe data viitoare. Dar vi le recomand. Ah, şi tot o recomandare, pentru amatorii de senzaţii tari, dorinţă de viaţă veşnică şi de sânge în instalaţie până la adânci bătrâneţi: la intrare, pe dreapta, sunt două borcane, aparent din decor. La o privire mai atentă, însă, într-unul găsiţi o şopârlă, în al doilea o chestie lungă şi subţire încolăcită, ambele “formolizate” în alcool, iar pe fundul borcanelor se văd rădăcini groase de gin seng. Acel alcool se bea! Desfundă ţevile, te scapă de gripă şi cu siguranţă şi de demoni. A, un ultim detaliu: chestia aia lungă încolăcită e o sulă de cerb :)



În concluziune, dacă aveţi chef de o ieşire mai puţin convenţională, într-un loc fascinant prin detaliile oripilant-amuzante, cu mâncare foarte bună şi preţuri zic eu foarte ok (cele 7 boluri de orez, 6 feluri principale, două aperitive, soia, 3 sucuri, 2 ape, 2 cafele pentru 4 persoane care au mâncat până nu au mai putut au costat fix 175 lei), duceţi-vă cu încredere la bomba chinezească Harbin. E o experienţă! Enjoy!


Vulpea Gurmandizda

24 de comentarii:

  1. Foarte tare :) Aici m-ai nimerit!Chiar am chef sa mai mananc chinezarii bune. Stiam si eu un restaurant chinezesc, nu-i stiu numele si nici locatia...ma gandeam sa nu fie acelasi.Sunt confuza :P

    RăspundețiȘtergere
  2. si mie mi s-a facut pofta de-o chinezoaica. sunt confuz.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sabbra, cârciuma e de neuitat şi greu de confundat :D

    Gin tonic, la ce mutre aveau alea de la cârciumă, te cred şi eu că eşti confuz în pofte :)))

    RăspundețiȘtergere
  4. Asta mi-a adus aminte de o intamplare patita de mandea la un restaurant chinezesc acum cativa ani, pe alte meleaguri. Ne ducem noi acolo si din vorba-n vorba, unul dintre cei cu care eram ma convinge sa comand homar, ca nu mai mancasem niciodata etc. si cica e o delicatesa (era si fe fe scump). Okeee. Si dupa ce am comandat si stateam noi de vorba in asteptarea mancarii, aud undeva in stanga noastra, spre intrare, agitatie mare. Erau vreo 2-3 chelnari care aveau treaba cu unul dintre acvarii (la intrare aveau mai multe acvarii cu inotatori vii de toate formele, marimile, culorile si consistentele). Eu, razand de-a dreptul, zic: Ia uite, astia vor sa pescuiasca in acvariu! Si nici macar nu e de ajuns unul dintre ei, e nevoie de 3! :). La care unul dintre amici: Nu rade ca ala e homarul tau! Eu: Noooo, imposibil! Dar s-a dovedit ca asa era.

    Era un restaurant chinezesc vestit in oras, si se zice ca homarul e cel mai bine sa fie gatiti cat mai proaspat, imediat dupa ce e prins. Insa eu de atunci am jurat ca nu mai mananc asa ceva vreodata. Si intamplator sau nu, nici nu am mai calcat in vreun restaurant chinezesc de atunci, desi asta nu mi-am propus. Asa ca poate-l incerc pe Haerbin ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Hihihihi, Blonda, bine că nu ai cerut şarpe sau ţipar, că ţi-l jupoaie în faţa ta :))) Dar nu cred că în România. Eu am păţit foarte amuzant în Viena, la un restaurant chinezesc unde toţi chinezuţii vorbeau limba lor şi ... germană, deci ioc engleză. Şi la întrebarea Do you have chicken with mushrooms singurul care cât de cât mai bunghea engleză a belit ochii: MAGIC MUSHROOMS??? Nuuu, fără halucinogene!! No magic, just mushrooms :)))

    RăspundețiȘtergere
  6. @ papadie

    E un promo la nutritie sanatoasa ! :D

    RăspundețiȘtergere
  7. @Costin Staicu

    Daca mai intru o data aici ca sa citesc raspunsurile- si o sa mai intru:D- parol ca o sa mananc numai urzici si stevie:-)

    RăspundețiȘtergere
  8. Păpădie, nu-l lua în seamă pe Costin, el e pe post de agitator, pe mine trebuie să mă crezi pe cuvânt :))) Nu se mănâncă broaște acolo, bine, nu la vedere cel puțin :))

    RăspundețiȘtergere
  9. @Lia: A,nuuuuuuu, nu ma dedau la experimente de-astea cu serpi si altele asemenea. Yaki!

    @Papadie: Am auzit ca unii pun si papadie pe la salate :D, cica-i buna la nush ce :P

    RăspundețiȘtergere
  10. Cine n-are un chinez, sa-l cumpere, în scurta vreme, cum zici, vor fi foarte necesari, inclusiv pentru a comanda la restaurant. Vezi, eu acum merg la chinezesc numai când merge si contabila chinezoaica:)
    Am observat din experiente ca e greu sa gasesti acelasi lucru gatit la fel in restaurante diferite, e o tara prea mare pentru mintea noastra. Am mâncat si prost chinezeste: prajit, uleios, vâscos, si minunat de aburit, si la plita, si pescuit din acvariu. Merge numai pe încercate, dar tot prefer mâncarea tailandeza dintre toate asiaticele.

    RăspundețiȘtergere
  11. Antoaneta, care-i chestia cu mancarea tailandeza? Adica ce are diferit de cea chinezeasca, si ce are specific? Te intreb de curiozitate, ca eu n-am incercat niciodata pana acum :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Anto, și eu vreau să știu ce-i diferit la thai. Că și eu vreau să caut prin Buc un restaurant Thai și să știu cum ce se mănânca :D

    RăspundețiȘtergere
  13. MI NU NAT
    Ti-am zis si pe blog ca mi-ai facut pofta
    Pe bune :)
    sa incerci si filipinezii daca ii prinzi in ro-au influente de la "colonizatori"
    Mai vrem senzatii...gastronomice
    :)
    zi buna

    RăspundețiȘtergere
  14. Filipinezii??? Au intr-adevar o mancare traditionala de baza: Fish'n'Rice! :))) (ok, si variatiuni pe aceeasi tema) Dupa vreo 5 ani de trait printre ei, cam asta am retinut eu din bucataria filipineza, sorry. :D

    RăspundețiȘtergere
  15. Mutumesc pentru informatii. Mi-a fost de folos acest articol.Mai ales ca sunt un gurmand serios. :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Draga Lia
    observ ca nu s-a mai scris pe aici din 2010, iar eu vreau sa ma duc,zilele astea, cu familia, la acest restaurant, de care nu am auzit pina acum.M-a incurajat recenzia ta.
    Mentionez ca sint un veteran- am inaugurat, printre altii, NanJing, in 1980, cind s-a deschis.
    Cu dragoste, Leugen

    RăspundețiȘtergere
  17. Tocmai ce incepuse sa mi se trezeasca apetitul pt mancare chinezeasca pana am citit asta: ,,chestia aia lungă încolăcită e o sulă de cerb :) ''....Mi-a trecut instantaneu orice pofta :D

    RăspundețiȘtergere

Stan Patitul spune: