MeniuTV prezintă:

Primul canal TV despre cele mai bune restaurante din România: www.Meniu.TV .


vineri, 4 decembrie 2009

Cafe Bistro Vilacrosse - ioi !!!No că hai, la o slană și-un gulaș!

Vulpea de baștină e din București, dar după sânge și obiceiuri, mai ales culinare, e ardeleancă. Deci, amatoare de slană, ceapă roșie și mâncăruri grele. De pălincă nu mai zic. Și cum nu mai stau la mama și bunătățurile ei, n-am nici timp să-mi construiesc singură acasă în fiecare zi, am căutat și am găsit o cârciumă unde să-mi pot satisface plăcerile mai puțin sofisticate, dar familiare.


Bistroul Villacrosse e al unei familii de pe la Târgu Mureș, bine și eficient adaptați la capitală. Într-un timp mergeam aproape zilnic acolo, nu doar pentru mîncare, ci și pentru atmosferă și locație. Pasajul Macca-Villacrosse, pe Calea Victoriei, vizavi de Poliția capitalei, e un loc unde eu intru în altă lume.
Zgomotul străzii se estompează, rămâne doar zumzetul mesenilor de pe la cafenelele și localurile din pasaj. Cupola de sticlă face niște jocuri de lumini superbe. La oricare din mese te-ai opri, este locul unde simți că iei o pauză. Și îți vine să zâmbești.

Să ne întoarcem la Bistro. Un loc micuț, cu vreo 10-12 mese înăuntru și câteva afară, vara, separeu pentru nefumători, are un aer intim, cu o lumină gălbuie caldă, cu mici detalii ornamentale simpatice și o intrare spre toaletă de-a dreptul haioasă: o cabină de telefon roșie, londoneză.


Și te-așezi la masă. Și după gust, comanzi un cappuccino bun, o palincă de casă sau un pahar de vin. La carafă, al casei, e băubil, merge de stat la povești.


De unul singur e mai greu, dar în mai mulți, musai trebuie încercat platoul țărănesc sau cel balaton. Cu brânzică, porcării, ceapă, o măslină. Pentru un aer autentic, încercați direct cu lăbuțele.


La capitolul zămuri, deși eu sunt mare amatoare de ciorbă de fasole cu afumătură, aici prefer ciorbița de perișoare. Ca la mama acasă! Adică, ardelenească fiind, nu e roșie, ci gălbuie, cu multă smântână. Și cu tarhon! Ah, ce invenție minunată!


La feluri principale ai de unde alege, dar preferatele mele sunt ficățeii de pui, rulourile ardelene (piept de pui cu cașcaval rulate într-o clătită – 2 bucăți),


gulașul, ușor picant, adus în ceaun, papricașul de pui și cotletul mureșan, respectiv o halcuță de carne de porc în combinație cu cartofi pai și varză călită. Ca o caracteristică generală: toate mâncărurile sunt foarte sățioase. Nu sunt de mâncat pe fugă și musai trebuie udate. Prețurile nu sunt foarte mici, dar nici mari, o porție principală fiind între 14 și 25 de lei. La capitolul salate, îmi place foarte mult cea de varză și salata grecească (legume, ouă, brânzică și un sos de iaurt foarte gustos). Pentru cei care țin post, există un meniu al zilei, o fasolică, o salată, o supă de ciuperci.


Dacă nu ți-e prea foame, dar parcă ai gusta ceva, recomand cu căldură plăcinta Vargabeleș și clătitele cu brânză și dulceață (dacă e de zmeură, mănânci și două porții, care normal, sunt mari și sățioase).


Bistro Villacrosse nu e un loc cu fițe și mari pretenții. Meniul nu e extrem de variat, iar serviciul nu e mereu perfect. Dar e un loc prietenos, unde poți mânca ceva gustos și sățios și te poți întinde la povești vara la o limonadă sau un șpriț, iarna la un vin fiert. Enjoy!


Vulpea Gurmandizda

4 comentarii:

 1. Ah, ce-mi place cum arata platoul si ceaunul...nota 10 pentru aspect cel putin, se vede ca-si dau osteneala.

  RăspundețiȘtergere
 2. Mi-ai adus aminte de locul asta unde n-am mai fost de sute si sute de ani. Si mi-aduc aminte ca era tare draguts, mai ales cand era suficient de cald sa se poata sta afara. Insa eu ma duceam doar pentru bericioaice cu pretenarii :D

  RăspundețiȘtergere
 3. Ideea cam asta e, un loc fără pretenții și fițe pentru o după-amiază/seară cu prietenii, relaxare, papa gustos.

  RăspundețiȘtergere
 4. Or fi patronii ardeleni dar cu siguranta cei "7 ani de acasa" i-au facut prin deplasare...pacat,nu recomand sa interactionati cu ei sub nici o forma...

  RăspundețiȘtergere

Stan Patitul spune: