MeniuTV prezintă:

Primul canal TV despre cele mai bune restaurante din România: www.Meniu.TV .


joi, 21 ianuarie 2010

Hanu Domnesc - Masa Tacerii Gastronomice



Cum tot mai verde e iarba de acasa si tot mai gustoasa e painea de pe meleagurile natale, m-am hotarat sa va prezint unul din restaurantele mele preferate din Targu-Jiu. Daca ati batut ceva drum in cautarea operelor lui Brancusi, ati venit sa va bucurati de Festivalul International de Folclor ce umple in fiecare an vechiul targ al Jiului de joc si voie buna sau sunteti doar in trecere, merita sa faceti un popas la Hanul Domnesc.


Il gasiti pe Calea Victoriei, la numarul 116, intr-o casa veche si labirintica, decorata cu stergare, costume populare, ceramic veche si un sifon de sticla al carui rost nu prea l-am inteles.


Nu exceleaza ei la capitolul décor autentic, dar localul e dragut si curat. De obicei e plin , asa ca nu strica sa va faceti o rezervare.


Va recomand sa sositi infometati, caci hangitele binevoitoare au grija sa va ademeneasca cu tot soiul de bunatati si se imbufneaza tare cand vad ca oaspetii de seama nu pot dovedi toata mancarea din farfurie. Nu stiu prin alte parti cum o fi obiceiul, dar la noi e pacat mare sa mai lasi ceva in blid.


Ei, si acum daca v-am convins si va hotararati sa veniti la Han, stati sa va povestesc ce ospat va asteapta.


La aperitiv (caci in Oltenia antreul e numit aproape intotdeauna aperitiv, iar aperitif-ul e reprezentat mereu de un paharel de tuica de pruna) puteti incerca cateva branzeturi locale: 100 de grame de cas afumat la stana costa 4 lei, aceeasi cantitate de cascaval natur cu piper 5 lei, telemeaua de vaca 2 lei. Dupa ce va delectati papilele cu branzeturile carpatine,


poate doriti sa continuati cu o salata Boef ca la mama acasa (2,5 lei suta de grame) sau cu o salata de vinete, infulecata intinsa pe o felie de paine de casa si asortata cu rosii din belsug. Cam acesta fu aperitivul…nu de altceva, dar trebuie sa lasati loc pentru ce urmeaza.


Aruncati un ochi prin meniu, cereti o carafa cu vinul casei si rugati ospatarita sa va aduca o supa sau o ciorba. Umbla vorba ca ar fi tare bune.


Eu am incercat ciorba de curcan acrita cu zeama de varza. A sosit aburinda, insotita de un ardei iute murat…numai buna de incalzit stomacul si inima pe timp de iarna.


In timp ce eu imi aminteam de curcanii grasi ai bunicii, ceilalti trei meseni calatoreau prin propriile amintiri cu pulpe de pui dezosate rumenite la gratar si cartofi la tava, prafuiti cu boia si ametiti cu patrunjel,


ciolan de porc ingropat in varza murata si marar, coaste de porc descantate in taina si apoi prajite, astfel incat sa faca o crusta aromata, numai buna de rontait .


Pe langa toate acestea, oamenii de la Han stiu sa faca si niste muraturi tare bune. Nu stiu ce secrete si taine ascund, dar sunt numai bine de sarate, de acre si de crocante.


Toata mancarea e “ca la mama acasa”, portiile sunt mari si indestulatoare, personalul e atent si glumet.


Cum fiecare inceput are si un sfarsit, trebuie sa incheiati rasfatul gustativ cu un desert bun de aproape ca iti vine sa te lingi pe degete. Sa fie papanasii cu smantana si dulceata? Clatita uriasa cu miere si nuca? Noi am ales 2 portii de placinta cu mere (14 lei in total) pe care le-am impartit frateste: doua eu, una tu.


Fiecare portie e taiata in 4 triunghiuri dragute, pudrate cu zahar din belsug. Sunt foate aromate si fragede. Dupa asa un moment dulce, nimic nu te mai poate amari…nici macar nota de plata, care e surprinzator de mica (100 de lei fara bacsis pentru tot ce v-am povestit mai sus).


Nu uitati sa-mi trimiteti o solie daca popositi prin zona, mai stiu cateva restaurante cel putin la fel de bune ca acesta.

Un an bun in 2010 va ureaza Edvina Pofticioasa ! :)



PS - si nu uita ca iti poti face REZERVARE ONLINE si poti manca gratis la restaurantul preferat ! Vezi AICI cum anume, e simplu.

Un comentariu:

  1. Is there anymore information you can give on this subject. It answers a lot of my questions but there is still more info I need. I will drop you an email if I can find it. Never mind I will just use the contact form. Hopefully you can help me further.

    - Robson

    RăspundețiȘtergere

Stan Patitul spune: