MeniuTV prezintă:

Primul canal TV despre cele mai bune restaurante din România: www.Meniu.TV .


vineri, 8 ianuarie 2010

Life is a Bitch (7)



(continuare de AICI)

In primele 2-3 saptamani de munca nu am fost lasata sa ma duc sa iau comenzi de la clienti. Nu am fost lasata, dar nici eu nu ma inghesuiam in mod deosebit. Mi-era frica. De ce sau de cine, nu stiu. De oameni, cred. Si de faptul ca nu stiam de fapt cum se ia o comanda, desi nu parea mare lucru la prima vedere. Erau atatea amanunte si daca era o masa cu mai mult de o persoana, aveam senzatia ca as fi fost pierduta. Plus ca apoi trebuia sa ma si ocup de comanda respectiva. Asa ca deocamdata stateam pe margine. E un fel de a spune, pentru ca de stat nu stateam deloc. Stergeam farfurii si tacamuri (si nu spalam, asa cum imi prezisese familia mea; spre norocul meu, vasele le spalau altii, era un department separat in hotel), debarasam, adica adunam farfuriile, tacamurile si paharele murdare de pe mesele clientilor, alergam de la bucatarie in restaurant si invers pentru a aduce comenzile colegilor mei din bucatarie, luam de la si duceam la mese mapa cu nota de plata si respectiv, restul. La bufetul suedez de dimineata, cand se termina, ajutam la strangerea lui. La bufetul de pranz si seara ajutam si la setarea lui.


De asemenea, observam si intrebam. Si invatam. De exemplu, cum sa duc o tava. Daca aveti senzatia ca e usor, va invit sa mai studiati problema. Mai ales o tava cu mai multe pahare, eventual si sticle, pline. Ele trebuie asezate in asa fel incat sa fie cat mai aproape de centrul tavii si cat mai apropiate una de cealalta. De asemenea, tava trebuie tinuta cu o singura mana, de obicei stanga, cu palma si cu degetele cat mai rasfirate asezate, pe cat se poate, exact sub sticlele si paharele de pe ea. Astfel, riscul ca tava sa se dezechilibreze in mers scade la minim. Desi nu se reduce. V-o spun din experienta :D. Insa trebuie exercitiu. Cand pe tava e o singura farfurie, fie ea si plina, e mult mai usor. Cand pe tava sunt 2 sau mai multe farfurii, se aplica aceeasi regula ca la pahare si sticle. Insa de obicei farfuriile, fie ele pline sau goale, nu se duc pe tava, ci in mana direct. In orice caz, regula de aur este ca ea se tine intotdeauna cu o singura mana, nu cu ambele. Desi teoretic nu ar trebui, in afara de palma cu degetele cat mai rasfirate, ea se sprijina si pe antebrat. Practic, ea este dusa pe palma si pe antebrat.


Cu mana stanga pentru dreptaci, astfel ca, odata ajuns la destinatie, mana dreapta este folosita pentru a transfera chestiile de pe tava pe masa. Si aici este cu schepsis. Pe masura ce iei chestiile de pe tava una cate una, centrul de greutate se schimba, astfel ca exista o mare posibilitate ca tava sa se dezechilibreze si astfel bunatate de sticla de Johnny Walker Blue Label (de exemplu) sa ajunga pe jos, sparta, iar continutul pe mop sau o ciorba pe rochia cea noua a clientei ... Cat costa o astfel de sticla? Pai, mult, mult de tot!!! Atat de mult incat daca o spargi, muncesti o gramada de timp moca pentru a o plati. Si oricum, chiar daca ar fi doar o amarata de Ursus, e de preferat sa o bei daca tot o platesti, nu sa o spargi. Pai nu?

Semnat: Vali



(va urma, doar nu credeti ca am scapat doar cu atat, acesta era doar inceputul calvarului)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Stan Patitul spune: