MeniuTV prezintă:

Primul canal TV despre cele mai bune restaurante din România: www.Meniu.TV .


joi, 11 februarie 2010

Life is a Bitch (9)Buuuuuuun. Acum, dupa ce stiu de AICI cum se duce tava, stiu meniul si stiu si cum se ia o comanda, urmeaza… implementarea :D. Dar… nu inca, ce atata graba? Mai aveam ceva de invatat, si anume: ce fac dupa ce iau comanda? Mai Vali, tu du-te acum si ia comanda de la masa aia de-acolo, ca uite, nu sunt decat ei in tot restaurantul si e usor. Trebuie sa-ncepi candva, si de ce nu acum. Pai stai sa-ti zic eu de ce nu acum. Pentru ca habar n-am ce sa fac dupa aceea, dupa ce comanda. Lasa ca te-ajut eu, dar deocamdata du-te si ia-le comanda la oamenii aia ca asteapta deja de vreo 3 minute. Si m-a impins in groapa cu lei, adica afara, in restaurant.


Era vorba despre o familie, mama, tata si 2 copii. Era undeva intre bufetul de pranz si cel de cina, ca ora, dar abia ajunsesera in Bucuresti si le era foame, voiau sa ia pranzul atunci. Se poate? Da, se putea, bine-nteles. Fericiti, au inceput sa comande. Nu mai stiu exact ce au comandat, dar stiu ca au vrut si ciorba si felul doi si salata si ceva desert pentru copii, si ceai si cafea dupa masa, si bauturi impreuna cu mancarea. Aoleu, maiculita! Ce ma fac? Ce sa te faci, nu te faci nimic. Asculta, priveste si invata. Tu o sa le duci ceaiul si cafeaua la sfarsit. Poate.


Deci, cand cineva comanda cel putin un fel de mancare de genul supa, ciorba, salata si/sau felul doi, primul lucru pe care il faci este sa le duci paine cu unt pe masa, ca sa le dai de lucru cat timp asteapta mancarea. Asta e motivul principal. Asa scrie la carte. Daca omul are o ocupatie, asteptarea mancarii, mai ales atunci cand ii e foame, i se pare mai scurta si mai placuta. Urmarea? Mult mai putine (pana la deloc) reclamatii pe tema ‘Am asteptat juma de ora sa ne-aduca mancarea’, desi ea era de fapt doar vreun sfert de ora, dilatat in capul clientului infometat (cand mori de foame timpul de asteptare ti se pare intotdeauna mult mai lung decat cel real). Al doilea motiv este acela ca oamenii sa aiba paine sa manance la ciorba sau felul doi, sau la salata, in cazul in care nu comanda decat salata si atat. Aaaa, ca unii (sau mai exact unele ;) aleg sa nu manance painea si mai ales untul din cauza de motiv, asta e cu totul altceva. Tu tre sa-ti faci datoria si sa le pui painea si untul pe masa. Apropo, e pe gratis. Asta mai lipsea, sa-i mai pui sa si plateasca pentru aceste ingrasatoare.Apoi aduci aperitivele (aici se includ si supele, ciorbele, salatele etc.) si ai grija sa le aduci pe toate deodata. La carte spune ca cei care au comandat aperitive trebuie sa le primeasca toti in acelasi timp (toti de la aceeasi masa, evident). De asemenea, dupa ce au terminat cu ele, toti care au comandat felul doi trebuie sa-l primeasca in acelasi timp si asa mai departe cu desertul si apoi cafeaua/ceaiul etc., dupa caz. Aceasta pe ideea ca nu e frumos ca unii sa manance si altii sa se uite, cand e vorba de acelsi tip de mancare (apritiv sau felul doi sau desert). Desigur, asa spune la carte. Insa tot la carte spune ca in vocabularul unui chelner nu exista NU SE POATE. Deci, cand clientii te roaga sa le aduci aperitivul si felul doi in acelasi timp sau la momente diferite, sau desertul pentru copii in acelasi timp cu felul doi pentru parinti sau orice alta combinatie posibila, faci asa cum te roaga ei. Ba mai mult, chiar vii tu in intampinarea lor si ii intrebi cum vrei sa le servesti ceea ce au comandat. Poate mama a comandat doar supa, tata doar felul doi iar copilul doar desert. Atunci normal este sa le aduci pe toate impreuna ca sa manance toti impreuna. Oricum ar fi, trebuie intotdeauna sa-i intrebi pe ei cum vor.


Bauturile de asemenea au un schepsis. In mod normal sunt primele care se servesc (pana vine mancarea, vor fi pe terminate si astfel vor comanda inca un rand si deci cresc vanzarile :D). Insa daca tatal vrea o tarie, mama un pahar de vin si copilul un suc, ii intrebi cum le vor. Ca poate tatal si copilul isi vor bauturile la inceput, dar mama vrea sa-si bea vinul cu felul doi. Sau poate chiar le vor pe toate la inceput ca sa aiba o ocupatie pana vine mancarea (mai ales daca sunt la cura in natura si nu servesc ingrasatoare gen paine cu unt). Oricum ar fi, trebuie neaparat sa-i intrebi daca nu iti spun ei de la inceput.


In sfarsit, cafeaua sau ceaiul se servesc la sfarsit de tot, fie impreuna cu desertul fie dupa. Insa nu neaparat. Am vazut si persoane care isi incep masa cu asa ceva.


Dar ce s-o fi intamplat cu familia formata din 2 parinti si 2 copii care comandasera de toate? Stati pe-aproape si veti afla ;).

Semnat: Vali

PS - si dupa cum v-am obisnuit, ofer in incheiere o dedicatie muzicala fanilor mei de pe acest blog :)

2 comentarii:

  1. daca nu ai facut gafa la prima comanda nu ti ai primit botezul :)) la inceput foloseam si eu carnetelul, dar pe urma am am reusit sa tin minte comanda, ajuta mult la memorie meseria de ospatar

    RăspundețiȘtergere
  2. @ex ospatarul: Eheeeeei, ce pove eu aici era demuuuult!! :) Acum, s-a schimbat calimera si ce spui tu e cum nu se poate mai corect :)

    RăspundețiȘtergere

Stan Patitul spune: