MeniuTV prezintă:

Primul canal TV despre cele mai bune restaurante din România: www.Meniu.TV .


vineri, 12 martie 2010

Din Partea CaseiDe la o vreme, în anumite localuri, pînă e gata comanda, chelnerul îţi oferă o atenţie „ din partea casei”; poate fi o felie de pîine cu unt, ori cu usturoi, nişte caşcaval cu piper, la scobitoare, măsline, o ţuică sau…orice altceva, nu scump şi deloc săţios – ca să poată merge ,după, mîncarea & băutura comandate.

Personal, am fost contactat în jurul Crăciunului de un patron şi întrebat ce - aş propune; am ales ceva simplu, pentru iarnă : pîine prăjită frecată cu untură şi sare grunjoasă. Eventual, boia. După cîteva luni, reîntîlnindu-mă cu respectivul patron, m-am interesat cum a mers antreul din partea casei, la clienţi. „ O vreme, a funcţionat, dar după cîteva săptămîni, consumatorii au început să-ntrebe de ce nu ofer mai bine, ceva de băut?!”…Culmea, e vorba despre un restaurant celebru!

Sigur, calul de dar nu se caută la măsele, deci în astfel de ocazii, poţi refuza politicos, nicidecum să pretinzi altceva!


Un lucru interesant mi s-a întîmplat însă, într-un local destul de original, cu nume străin/medieval, din Capitala Banatului : auzind eu că acolo se servesc, într-un decor deloc comun, de chelneri costumaţi inedit, platouri gigantice de mîncare, m-am dus ( însoţit!) să văd, curios ca tot gastronomul, despre ce e vorba; într-adevăr, restaurantul avea în meniu , printre multe altele, două platouri : de 4 şi de 6 persoane. Primul costa 1.850.000 lei, celălalt – cam cu un milion mai mult. Ni s-a arătat fotografia lor : erau inhibante, ce-i drept, prin opulenţă. Estimînd destul de corect, am cerut platoul de doar 4 persoane( nu din spirit economic, ci din precauţie – cărnurile acelea aburinde din fotografie, ce-i drept, frumos prezentate, păreau săţioase la maximum!).

Pînă a venit comanda, ni s-a făcut o poză, din partea casei ( cu polaroidul, deci ni s-a şi oferit, pe loc!); şi tot din partea casei, ni s-au adus două boluri cu… untură de porc şi ceapă tocată ( iar precizez, era iarnă!). Am luat un vin, am uns cîte-o felie cu ce era în bol şi…cînd a ajuns platoul, sincer vorbind, eram pe jumătate sătui.

Care este poanta serii : platoul acela de doar patru persoane( purtat pe umeri, de doi ospătari îmbrăcaţi în costume medievale), a ajuns – ba chiar a şi rămas! - pentru zece meseni( cîţi ne strînseserăm, pînă la finele cinei, panicaţi de imensitatea ofertei)!Morala ar fi că aperitivul din partea casei, atunci cînd felul de bază este greoi, să fie uşor şi să nu inhibe ochiul, papila… & pupila ; apoi, să fie corect estimat, pentru a nu obliga consumatorul să comande & plătească anapoda ( ce-ar fi fost să nu fi estimat bine, şi să comandăm două platouri de 4 persoane, la 10 oameni? o cheltuială inutilă de 1.850.000 lei!); iar, în alte cazuri, cînd ni se propune un bonus (să zicem, „la cinci mici comandaţi, primiţi un cola!”), acesta să fie în ton cu produsul comandat (la mici mergînd berea, la coniac - cafeaua, la muşchiul de vită - un pahar de vin roşu ş.a.m.d.).

Altfel, desigur, ideea din partea casei prinde contur şi în România, cum e firesc.

Bogdan ULMU, europeanul de la Iasi

2 comentarii:

  1. Am remarcat ca restaurantele care se respecta intotdeauna ofera o astfel de atentie in asteptarea comenzii, de obicei paine cu unt (sau nachos si salsa daca e restaurant tex-mex etc.). De asemenea, si cand comanzi doar bauturi, automat primesti un bol de alune sau floricele etc. etc. In baruri asta e (sau trebuie sa fie) o practica obisnuita. Toate acestea sunt gratuite si mai poti sa ceri refill (de fapt, trebuie ei sa iti refill fara sa le ceri, daca mai vrei, of course).

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu la altii, dar cel putin la 3 si 4 stele (iar la 5 stele cu atat mai mult), alunele sau floricelele sau.. un ceva anume, de obicei sarat, din partea casei este OBLIGATORIU atunci cand comanzi bauturi. Si de asemenea este obligatoriu sa ti se faca refill fara sa ceri.
    Insa aceste mici atentii din partea casei au un scop f bine definit: sa te faca sa bei mai mult, deci sa platesti mai mult, de-aia sunt sarate (sau dupa caz, iuti, piperate).

    RăspundețiȘtergere

Stan Patitul spune: