MeniuTV prezintă:

Primul canal TV despre cele mai bune restaurante din România: www.Meniu.TV .


sâmbătă, 20 martie 2010

Life is a Bitch (11)



Cum spuneam si DATA TRECUTA, cu cei patru – mama, tata si doi kizi - s-a intamplat bine. Adica si-au primit la timp si bauturile, si supele, si pianea cu untul, si felul doi, si salatele, si deserturile. Stati, nu va grabiti sa ma laudati ca nu a fost meritul meu. Am constribuit si eu, ce-i drept, la adusul felului doi si a desertului (erau cel mai usor de manevrat pentru ca erau sub forma solida si riscul sa vars ceva sau sa scap ceva era mai mic) si la debarasarea mesei. De asemenea, le zambeam mult de cate ori ma invarteam pe langa ei, si cred ca asta le-a placut. Le zambeam pentru ca erau draguti, mai ales copiii, care erau ca niste papusi de simpatici, desi se pare ca nu din cale-afara de cuminti. Dar na, acum, vorba romanului: cine-a mai vazut copii cuminti si babe frumoase? Nu prea multa lume, cred…


In sfarsit, a venit si randului cafelei si a ceaiului de sfarsit de festin. Ei, pe astea trebuia eu sa le servesc, asa a hotarat conducerea mea superioara, adica supervaza mea Adi. El, tatal, voia cafea americana – asa era in meniu, de fapt o alta denumire pentru ness – iar ea, mama, voia un ceai negru. Aveam? Da, aveam. Am venit in back area si i-am zis lui Adi. Le vor cu lapte sau fara? Pai, aaaaa, nu i-am intrebat. Du-te si intreaba-i. Hai ma Adi, du-te tu, te rog, mie mi-e rusine. Vali, trebuie sa inveti cum se ia o comada de ceai sau cafea. Asa ca te rog du-te la ei la masa si intreaba-i daca vor sau nu lapte. Si daca da, intreaba-i daca il vor rece sau fierbinte. Nu-i nici o rusine, asa se invata. Asa ca m-am dus sa-i intreb de lapte. Voiau, amandoi, lapte rece. M-am intors in spate si acum nu stiam ce sa fac mai intai.


Deci, cand cineva comanda cafea, trebuie sa-l intrebi in primul rand daca vrea cafea naturala sau ness. Apoi daca doreste lapte sau nu, si daca da, daca laptele sa fie rece sau fierbinte (unii vor fierbinte ca sa nu le raceasca cafeaua, altii vor rece tocmai ca sa se mai raceasca un pic cafeaua si astfel sa devina baubila imediat). Cand cineva comanda ceai, din nou, aceeasi tehnologie, il intrebi de care vrea (negru, de fructe din alea sau din celelalte, verde sau de plante din alea sau din celelalte – aveam mai multe sortimente) si daca doreste lapte sau nu (de obicei, laptele merge cu ceaiul negru, cu celelalte sortimente de ceai, mai rar spre deloc), rece sau cald. Aici se mai poate ca persoana sa vrea ice tea, adica ceai rece, care face de fapt parte din categoria cocktailurilor non-alcoolice (mocktailuri, cum se mai numesc). Daca asa stau lucrurile, nu mai trebuie intrebat ce fel de sortiment de ceai doreste sau daca vrea lapte. In schimb, trebuie intrebat daca il vrea mai dulce sau mai putin dulce (sau ne-dulce). Ma rog, ice tea-ul fac parte din alta categorie, cum spuneam, asa ca nu ma voi ocupa de el acum. Deocamdata sa continui cu ceaiul si cafeaua cele calde.


Asadar, dupa ce ai toate informatiile, te intorci in back area si incepi preparatiunile. Asa am facut eu, ghidata indeaproape de Adi. In primul rand, am pregatit cele doua cescute cu farfuriutele si linguritele aferente, pe o tava. Apoi am luat un ceainic si o cafetiera (nu un aparat de facut cafea, ci pur si simplu un fel de ceainic, doar ca era pentru cafea, deci avea o forma usor diferita) fix pentru doua persoane fiecare – astea erau cele mai mici pe care le aveam in dotare. De argint masiv. Am pus un pliculet de ceai in ceainic, l-am umplut cu apa clocotita si l-am acoperit cu capacul.


Apoi am luat cafetiera, am pus-o sub automatul de cafea pe care il aveam in dotare, am apasat butonul pentru ness si acela pentru numarul de cafele dorit (doua, in cazul meu) iar dupa ce s-a umplut am acoperit-o si pe ea. Dupa care am luat un recipient micut special pentru lapte, tot din argint masiv (erau din acelasi set) si l-am umplut cu lapte rece dintr-o cutie de lapte tinuta in frigider. Dupa care am luat un bol mic cu diverse tipuri de zahar dintre cele dinainte pregatite si gata cu pregatirile. Acum nu mai trebuia decat sa le duc la masa pe toate astea. Adi mi-a zis sa le duc pe rand: mai intai cescutele si cu bolul de zahar, dupa care recipientele pline cu diversele lichide. Asa am facut. Insa nu se trantesc toate pe masa pur si simplu, cum eram eu tentata sa fac. Nu. Mi-a explicat Adi ca ajunsa la masa, mai intai trebuie sa o servesc pe doamna (pe principiul ladies first ;), adica sa ii torn ceai in ceasca (aflata déjà pe masa), dupa care sa pun ceainicul pe masa, apoi sa ii torn putin lapte. Apoi sa il servesc pe domnul cu pricina, respectiv sa ii torn cafea in ceasca si apoi lapte. Gata! Acum eram libera sa plec de langa masa lor. Uhaaa! Ma descurcasem destul de bine iar ei pareau multumiti.


Niste mici precizari: la un local care se respecta (cum era si al nostru), un ceai / o cafea ness inseamna de fapt un recipient cu doua portii din bautura cu pricina pentru fiecare. Aduse astfel, adica intr-un recipient acoperit, pentru a nu se raci in timp pana cand clientul termina de baut tot ce are in recipient. Niciodata nu se aduce ceaiul sau ness-ul in ceasca direct (spre deosebire de cafeaua naturala, cappuccino, moccacino, ciocolata calda si alte astfel de nebunii, care se aduc direct in cana).


La un local de 5 stele (asa cum noi nu eram), cescutele sunt incalzite in prealabil pentru a pastra fierbinte lichidul turnat in ele. De asemenea, ceaiul, cafeaua, cappuccino etc. se servesc cu doua fursecuri mici sau doua ciocolatele mici sau ceva asemanator, din partea casei. Noi fiind doar patru stele, nu faceam si chestiile astea doua, spre marea mea bucurie :D. Insa pe unde am mai umblat, am avut surpriza placuta sa gasesc cescute incalzite si ciocolatele sau fursecuri si pe la unele cafenele care nu erau neaparat de 5 stele sau de fitze, insa se respectau.


V-am spus cele de mai sus pentru ca de acum inainte sa va cunoasteti bine drepturile atunci cand comandati un ness sau un ceai. :) Bine, asta desigur nu inseamna ca neaparat veti si beneficia de aceste drepturi. ;) Dar eu va urez success! :)

Semnat: Vali

(va urma)

PS - si ca de obicei, dedicatia speciala pentru fanii mei carora le multumesc ca au votat la RoBlogFest si au facut posibil sa intram in finala competitiei, drept pentru care-i rog sa mai voteze inca o data ! :D

Un comentariu:

  1. Buna,
    Ma numesc Bitu Mihai si am blogul www.niceblogger.ro . Tin sa te felicit pentru calificarea in etapa a doua a concursului RoBlogFest 2010 si as vrea sa iti propun un schimb de voturi.
    Tu ma votezi la sectiunea "Blog sub 18 ani" folosind link-ul - http://roblogfest.ro/competition/2738c5ea48fcb43603d2f3a6b9ee9546/ , iar eu am sa te votez la sectiunea la care ai reusit sa te califici.
    Astept raspunsul tau aici : http://www.niceblogger.ro/2010/03/11/ce-astept-de-la-roblogfest-2010/#comment-1896
    Multumesc pentru timpul acordat !

    RăspundețiȘtergere

Stan Patitul spune: