MeniuTV prezintă:

Primul canal TV despre cele mai bune restaurante din România: www.Meniu.TV .


luni, 30 august 2010

Nopti Polare Tunisiene



Bucuresti, 2,5 ore de zbor, Tunisia si déjà suntem pe continentul african. Desi o destinatie destul de populara in randul romanilor, Tunisia este aproape «virgina» la capitolul gastronomie cata vreme turistii se multumesc sa manance ce li se ofera la hotel.


Dar cum nu poti descoperi farmecul fara sa vizitezi si nici gastronomia fara sa gusti cat mai multe, dam cliseele la o parte si pornim in explorarea bucatariei tunisiene. Si am sa va povestesc despre asta din perspectiva cuiva care traieste nemijlocit in aceasta alta cultura culinara. Gastronomia tunisiana este un amestec de influente culinare preluate de la fenicieni, romani, persani, egipteni, arabi, turci, evrei, francezi sau andaluzi; asa se explica varietatea acestei bucatarii.


Personal, ador gastronomia tunisiana si adesea gatesc cu placere in acest stil. Ceea ce imi place foarte mult este ca retetele sunt bogate, nu atat ca ingrediente speciale, pentru ca pana la urma sunt tot pe baza de carne, peste sau legume, ci din punct de vedere al condimentelor care iti dau libertatea de a te juca cu ele, combinandu-le in asa fel incat la sfarsitul mesei papilele sa doarma linistite si cu acea satisfactie a implinirii, ca atunci cand te relaxezi dupa o zi grea.

Tunisienii ca si romanii,sunt mari gurmanzi; le place sa manance bine si variat. E drept ii ajuta totul: soarele si clima blanda iarna dau fructe si legume din abundenta, marea da tot felul de pesti si crustacee, la care se adauga si variatie in ceea ce priveste carnea : curcan, pui, oaie, vita, iepure (se gaseste mereu la hypermarket, gata curatat si numai bun de bagat la cuptor cu putin vin).


Avand in vedere ca suntem in plin Ramadan si acest lucru este inedit pentru noi europenii, ma opresc asupra acestei particularitati. Ramadan-ul reprezinta postul de purificare, inteles in aceiasi termeni simbolici ca si cel ortodox insa cu nuante specifice: poti manca orice insa nu pe timpul zilei.


Timp de 1 luna de la rasaritul pana la apusul soarelui nu pot manca sau bea ceva, insa odata cu apusul soarelui lucrurile se schimba si toata lumea se aseaza nerabdatoare la masa, moment in care pe strazi este o liniste perfecta, ca intr-un oras abandonat din filmele americane.

Va intrebati cum rezista pe timpul zilei ? ei bine secretul este ce si cat mananca seara, a se vedea si noaptea.


Masa incepe cu o ciorba, apoi urmeaza cel mai adesea un preparat aperitiv cald, fie un sufleu, fie brik sau degetele Fatimei, o varianta a brik-ului. Si iata ca déjà dam peste un fel de mancare specific tunisian.


Brik are la baza niste clatite din gris fin, preparate pe un platou de cupru deasupra focului si umplute adesea cu o pasta facuta din ton, branza rasa, verdeata si ou crud dar poate fi in egala masura cu carne sau legume.


Foile se impaturesc sub forma de triunghi si se prajesc in ulei incins pana cand devin aurii.


Masa continua cu un fel de mancare principal si cum nici pestele nu sta pe uscat, nici tunisienilor nu le poate lipsi carnea din meniu. Dezmatul culinar continua cu dulciuri, multe dulciuri si fructe. Secretul reusitei unei zile de Ramadan sta in ceea ce mananca dimineata, inainte de rasaritul soarelui pentru a evita senzatia de foame pe timpul zilei, respectiv lapte si curmale.




Este un amestec de proteine si minerale benefice pentru organism: asta o stiu chiar si locuitorii desertului pentru care combinatia amintita constituie aliment de baza.


Sa le uram succes tunisienilor sa treaca repede si ultimele 2 saptamani de Ramadan, sa revin si eu la un program de viata normal in care sa nu mai stau noaptea la povesti si dulciuri; nu pentru ca as tine Ramadan-ul ci pentru ca dulciurile imi fac cu ochiul, iar atmosfera te imbie: seara si pana tarziu in noapte, toate magazinele, cafenelele sunt deschise astfel ca totul se transforma intr-un fel de nopti polare tunisiene.


Salam Alekum, Irina Gros



(va urma)

10 comentarii:

  1. Stiu ca marocanii au vinuri proprii,tunisienii au si ei asa ceva?Ce beau ei de obicei?Stiu ca sunt musulmani....

    RăspundețiȘtergere
  2. Mda, nu stiu cum e Ramadanul in Tunisia dar ce-am vazut eu in Orientul Mijlociu unde am locuit ani buni... La apusul soarelui au deja pregatite pe masa un catralion de farfurii cu de toate si se reped ca vandalii asupra lor in secunda in care apune soarele, nici o secunda mai tarziu (este marcata cu salve de tun, ca sa nu piarda vreun pic de timp Doamne fereste). Din motivul asta, Iftarul (asa se cheama masa asta de apus de soare) este o priveliste scabroasa de-a dreptul, acolo se vede animalul pur care zace in om. E drept, nu peste tot si nu la toti, dar in general cam asta vezi in restaurantele din O.M. Teoretic Iftarul ar trebui sa inceapa cu rugaciune si abia apoi cu bagatul sub nas, dar ti-ai gasit! Prea putini respecta asta.

    Ca sa nu mai zic ca in timpul zilei nu doar ca nu au voie sa manance sau sa bea, dar litera cartii spune ca nu au voie sa bage nimic in gura. Ceea ce ei iau literal, asa ca nu se spala nici pe dinti in timpul zilei... E groaznic.

    Iar de baut, beau la greu tot ce apuca, alcoolul e inclus, of course, chiar foarte inclus, desi in timpul Ramadanului n-au voie.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Vin de Casa
    da in Tunisia se produc vinuri de foarta buna calitate,adesea premiate cu medalii de aur si argint in competitiile internationale.Sunt de toate:rosu,rozé,alb,vin spumant si preturile sunt foarte mici;cea mai scumpa sticla costa 26 de lei ca echivalent;dar nici aspectul sticlei nu este unul de neglijat.In rest se produce Boukha-o palinca de smochine,Thibarrine-un bitter de plante,Cedratine-un lichior din must si bere:Celtia,Stella (tipic tunisiene) dar si Heineken,Golden Brau,Loewenbrau,sub licenta.
    Da e drept sunt musulmani,insa si aici unii beau :)

    RăspundețiȘtergere
  4. @Cristina,oarecum se aseamana cu ceea ce spuneai tu :)
    in sensul ca inainte de a incepe sa mananace cu vreo 2 ore bune,toata lumea alearga prin magazine sa mai cumpere ce le mai trebuie si sa ia paine pentru ca aici sunt brutarii si oamenii obisnuiesc sa ia mereu painea calda,chiar in absenta Ramadanului;apoi cand se face ora de mancare dai cu tunul si nu mai gasesti pe nimeni pe strazi pana cand nu sunt satui si incep sa mai miste.Diferenta este ca aici si restaurantele se inchid inainte de ora mesei si se redeschid apoi(ma refer la cele din afara zonei turistice) astfel incant nimeni nu ii vede atunci cand si daca se bat turcii la gura lor.Desi aici,in Tunisia mai degraba cafenelele se redeschid dupa ora mesei pentru ca restaurantele nu prea au clienti cata vreme toti mananca in familie,acasa.
    Cat despre batul alcoolului in Ramadan este interzis si chiar daca ar vrea sa consume,nu au de unde pentru ca magazinele de unde se poate cumpara sunt inchise pe toata durata Ramadanului.
    Dar cafenelele sunt pline pana tarziu in noapte,spre dimineata.

    RăspundețiȘtergere
  5. In Orientul M., in functie de tara, fie nu exista alcool deloc-deloc, fie este doar in pub-uri unde, pe baza ID-ului sunt admisi doar ne-musulmanii, si la room-service-urile din camerele de hotel. Oricum, chiar si asa, nimic nu-i impiedica sa cumpere cantitate dubla sau tripla inainte de Ramadan, astfel incat sa aiba si in timpul Ramadanului cand se organizeaza multe 'petreceri private', iar la unele restaurante se serveste alcool in... cescute de ceai :D. Pe toate astea le stiu pt ca le-am vazut cu proprii ochisori din dotare 8-)

    RăspundețiȘtergere
  6. @Cristina,Tunisia este o tara liberala fata de restul tarilor musulmane asa ca sunt magazine de unde cumperi alcool fara probleme,cu o singura exceptie,asa cum spuneam pe durata Ramadanului pt ca respectivele magazine sunt inchise;ceea ce personal nu as face,eu le-as lasa deschise pt ca pana la urma fiecare e responsabil pentru tot ceea ce face nu?
    La fel si in Orientul Mijlociu,de ce sa impiedici asta pt ca uite tot exista portite de iesire din asta.Asa ca...e inutil dupa parerea mea.Stiu,e vb despre religie dar pe cineva care nu are chef sa o respecte nu il poti forta asa.

    RăspundețiȘtergere
  7. @irina: Da, sunt in total consens cu tine, insa asta e si n-ai ce sa-i faci. Nu mai zic ca daca te trezesti, din greseala, ca fumezi sau bei apa pe strada in timpul Ramadanului si te vede vreun taliban mai taliban decat mama talibanilor, are dreptul, legal, sa cheme politia si sa te reclame ca l-ai ofensat, si astfel te poti trezi cu un sejur de weekend la mititica.

    Aaa, si in unele tari din O.M. sunt magazine de alcool, insa iti trebuie asa numitul "permis pentru alcool" ca sa poti sa cumperi de-acolo. Iar pe asta ti-l da compania la care lucrezi, NUMAI daca ai un salariu peste o anumita limita destul de inalta etc. etc. etc. Dar si de la asta s-au gasit portite, of course ;)

    RăspundețiȘtergere
  8. @Cristina,deci acum incepe sa devina totul mult mai clar;respectiv,de ce vin ei in vacanta in Tunisia :)
    pentru ca aici nu au constrangeri de genul asta si se pot destrabala
    apropos de ce spuneai cu reclamatia,daca nu ai vazut Sex and the city 2,sa te uiti si ai sa vezi acolo un exemplu asemanator

    RăspundețiȘtergere
  9. Aha, nu, nu l-am vazut dar mersic de pont, o sa-l caut sa ma uit :)

    RăspundețiȘtergere

Stan Patitul spune: