MeniuTV prezintă:

Primul canal TV despre cele mai bune restaurante din România: www.Meniu.TV .


luni, 16 august 2010

Restaurantul National din Radauti sau Bucovina intr-o Strachina



Cu ceva timp în urma i-am promis unui prieten de la www.e-Restaurant.ro ca voi scrie o postare despre un restaurant care mie mi-a plăcut foarte mult. Iata ca a venit momentul sa-mi onorez promisiunea si sa va vorbesc despre Restaurantul Național din Rădăuți, locul de naștere al celebrei "ciorbe radautene" . Numai gândindu-ma la aceasta delicatesa încep sa salivez.


Aventura începe acum doi ani când abia îmi cunoscusem jumătatea. Ea avea concediul deja programat și a plecat în țară eu aveam încă o săptămână de munca. Trecuse acea săptămână si m-am gândit sa-i fac o surpriza și sa ma duc la ea la Suceava. Trec peste faza cu căutarea biletului, drumul de 50 de ore (dragoste mare :D) pentru ca nu vreau sa va țin prea mult în suspans. Bănuiesc ca numai faptul ca ați văzut fotografia ciorbitei deja vi s-au excitat papilele gustative. Si acesta este doar începutul.


Dar sa revenim. Ajuns în Suceava mi-a prezentat prieteni, cunoscuți etc. cum se procedează în astfel de situații. Printre prietenele sale le-am cunoscut si pe Aida si Mihaela care s-au oferit sa ne duca cu mașina sa vizitez Voronețul. La întoarcerea de la mânăstire Aida mi-a zis:


"Hai, oltene, sa te duc la un restaurant bun!" M-am gândit ca ma va duce la un restaurant al vreunei cunoștințe de-a ei. Deși îmi cam pierdusem încrederea în restaurantele noastre după câteva experiențe mai... am zis hai sa încerc și va spun ca nu am regretat.


Chiar de la intrare mi-a plăcut curățenia și aerul de rustic, mirosurile îmbietoare care te fac sa-ți vina foame chiar dacă nu ai.


Despre primire ce sa va spun... o ospătăriță cu un costum cu motive populare ne-a întâmpinat și ne-a condus la masa. Totul ca la carte. In acel an am ales ca primul fel ciorba radauteana (v-o recomand din suflet, este delicioasa și de câte ori voi merge acasă, in Romania, voi trece sa o mănânc) iar pentru felul doi am urmat sfaturile prietenelor și am ales "căpița".


Nu va dezvălui ingredientele însa va pot spune ca ceea ce era în farfurie era delicios (printre altele cartofi prăjiți cu cașcaval, kaizer, totul la cuptor ca sa nu ziceți ca nu va spun chiar nimic) în orice caz porțiile erau imense încât abia am reușit sa termin din farfurie deoarece nu ma înduram sa las asa bunătate.


In cel al doilea an evident ca pe lista de priorități era vizita la Național. Am observat ca împărțiseră localul în doua făcând separat saloane pentru fumători și nefumători. Având în vedere ca toți avem viciul acesta ne-am asezat la fumători. Sistemul de ventilație funcționa excelent deși erau mai mulți clienți în acel salon nu am fost derajati de fum absolut deloc.


Ciorba radauteana știam deja ca o sa o mănânc, nu ma interesa altceva deși în meniu găsiți tot ce va doriți. Eram nehotărât însă cu felul doi. Iar aici nu pot sa nu remarc profesionaliatatea ospatarului (de data aceasta un domn). Bănuiesc ca toți ați avut experiențe mai rele cu ospătarii de genul: "As dori o bere"/ "De care"/ "X"/"Nu avem"/"Atunci Y"/ "Nu avem"/"Atunci Z"/"Nu avem nici d'aia" iar dupa 15 min de "nu avem" sa va spună: "Avem d'aia si d'aia doar" când era mai simplu sa spună de la început asa.


Acest fel de probleme nu o sa-l aveți în acest restaurant. Oamenii își cunosc meseria și dacă prin absurd le lipsește ceva (spun "prin absurd" deoarece eu unul am găsit ceea ce cautam și mi s-a părut foarte bine aprovizionat) personalul va ști ceea ce sa va recomande în funcție de gusturile voastre.

Sa revin la felul doi ca va apuca foamea pana termin eu. La recomandarea ospătarului am ales "scăriță". Cum nu știți ce este??? Nici eu nu știam pana nu mi-a spus. Costita de porc la grătar. OK! am zis, și o salata bulgărească ar sta bine lângă.


Întâi mi-a adus salata. Salata este puțin spus. Era practic un lighean cu salata. I-am zis ca poate nu a inteles bine, ca am comandat doar o porție. Răspunsul a fost ca aceea este o porție. Am avut din nou un soc atunci când mi-a adus "scărița". Dar mai bine va las sa vedeți despre ce este vorba.


Pachetul de țigări l-am pus alături pentru a evidenția mărimea. Langa, niște mămăliguță și un sos de ciuperci... ce sa mai, un deliciu.

Cu desertul nu am fotografii însă am mâncat un delicios "Tortul casei". Porțiile erau toate proporționale cu ceea ce vedeți.


Toata masa a fost din belșug stropita cu vin roșu de casa foarte bun iar pentru a avea pofta de mâncare (de parca am fi avut nevoie când ne-au adus bunătățile acelea) am început cu o țuiculiță.


La sfârșit, pentru o buna digestie am decis sa luam o cafeluță și cate un vinars "Jidvei". Din nou am rămas surprins de modul de servire. Bolul de vinars era pus pe un pahar cu apa calda pentru a putea savura mai bine parfumul licorii din pahar. Si când ma gândesc ca exista baruri unde iți pun gheata în pahar uneori fără sa te întrebe măcar... ce pot sa spun.


Știu ca acum ma veți întreba:" Bine bine și cam cât te-a costat distracția asta???" Nu îmi amintesc cât a fost nota pentru patru persoane însă a fost mai mult decât convenabila. Raportul calitate/preț excepțional.


Concluzia mea: Acest restaurant merita sase stele din cinci. Daca aveți drum in Bucovina, chiar dacă nu aveți treaba la Rădăuți, dați o fuga sa mâncați acolo și nu veți regreta.

La final va dau si cateva date de contact ale restaurantului :


Adresa : Piața Unirii nr.67, Rădăuți, România, 725400
Telefon: 0230565551, 0372746380


Vreau sa-i mulțumesc Aidei pentru ca m-a dus la acest restaurant ca si personalului de acolo care s-a comportat ireproșabil.



Sa aveti pofta! Voi reveni curand cu o poveste despre fructe de mare ...

Cu drag, Lucian

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Stan Patitul spune: