MeniuTV prezintă:

Primul canal TV despre cele mai bune restaurante din România: www.Meniu.TV .


vineri, 20 august 2010

Topografia/Gastronomia Venetiana - intre Apa si VinCum se ştie, semnul caracteristic Veneţiei este apa. Cine are rău de mare, să plece-n Sahara.

Feribotul, taxiul...acvatic şi gondola, şalupa, ori vaporul, sunt mijloacele de transport ale locului. Maşini vezi doar în mica autogară, ori pe plaja Lido : dar sunt cele care leagă oraşul, de restul Italiei. Transportul pe apă, e destul de scump : turistul neatent, poate lăsa pînă la 80 de euro pe bilete, într-o singură zi!


E scump, dar e baza transportului veneţian : pe apă, curg toate cele – mărfuri, oameni...am văzut şi un un coşciug pe apă şi un hemiplegic în cărucior şi, evident, zecile de mii de turişti. Am văzut nenumărabile poduri – oraşul e plin de poduri! – seara, cu tineri care se drogau şi vorbeau tare, bînd cîte ceva. Într-o zi, căutînd ceva, am urcat degeaba treptele a cel puţin 30 de poduri!

Seara mai ales, simţi cu neplăcere damfuri de apă stătută şi pîclită...

Gondolele, ca să fiu sincer, nu mi s-a părut că-s prea solicitate : bănuiesc că erau cele mai scumpe! Şi, hai să zic, în şase ieşi mai ieftin, da-n doi...Locul este împînzit de gondolieri uşor de recunoscut (tricou de marinar, canotieră şi pantaloni închişi la culoare), care cînd sunt în criză de clienţi, strigă spre turişti, îmbiindu-i fără mult succes. Şi gondolele, negre, lucioase, cu adausuri de plastic aurit, ţin tot de kitsch.

Am căutat, obişnuit cu Parisul, negrii care vînd te miri ce: i-am găsit şi-aici, dar mult mai puţini. Ofereau genţi & sacoşe de damă, destul de neatrăgătoare. Erau şi indieni care vindeau măşti, evantaie, magneţi de frigider şi alte multe suveniruri. E ciudat cum produse tipic veneţiene sunt comercializate de cetăţeni cam (prea) închişi la culoare...


Am şi răcit, că mergînd pe vapor ziua-ntreagă, apa trage. În apă, mulţi stîlpi de lemn, deprimanţi, mîncaţi la bază de omniprezentul lichid, pe care se aşează pescăruşi imprudenţi. La un moment dat, te şi miri că stîlpii putrezi, din lemn tare, de ulm (memento!), nu cedează, sub greutatea păsărilor! (ca-n celebrul gag din Stan şi Bran).

Cohorte de copii gălăgioşi, cam prea...dezinhibaţi, pentru gustul meu, îţi fac şederea vag-neplăcută, fiindcă ţipă, se hîrjonesc şi te înconjoară, peste tot. Ca să fie un echilibru, aici vezi şi mulţi bătrîni, parcă mai mulţi ca oriunde! Ce-i drept, într-una dintre excursii, am zărit şi un cimitir pe apă (pesemne, mulţi se duc acolo, des, să se ...obişnuiască cu eternitatea!).

Uneori însă, transportul insolit îţi joacă feste : spre exemplu, la celebra piaţă San Marco, sunt trei moduri diferite de-a ajunge : 10 staţii cu feribotul (de unde locuiam noi, la Guglie, în centru), 2 staţii şi ...pe jos, în 15 minute. Deci, parafrazînd, am putea spune că toate drumurile duc la San Marco...


Aglomeraţie, ca şi la Palatul Dogilor. Am văzut bodyguarzi care păzeau VIPuri şi o orchestră de lux, cîntînd în piaţă. Magazine multe, jumătate – inaccesibile nouă. Erau şi români, dar nu mulţi, ca-n restul Italiei.

Am ajuns şi la Lido - Neptunul Veneţiei, ca să riscăm o comparaţie: dar era pustiu (nefiind sezon) şi-n amenajare. M-a bucurat verdeaţa care dădea o altă notă peisajului.

De pe plajă am cules scoici foarte interesante, din acelea care lipsesc pe litoralul nostru. Şi m-a şocat faptul că la numai zece metri, vedeai bungalowuri şi un hotel de lux...

Murano – o provincie mică, înnobilată de sticlărie frumoasă (celebra sticlă de Murano!). Uneori, excelentă – sub raport artistic; alteori, kitsch! Am văzut Muzeul sticlei. Am şi cumpărat cîte ceva de-aici, dar nu multe, fiindcă banii erau mai puţini decît poftele...

Permanent, repet, miros urît de la ape şi muşchi şi igrasie.

Primul restaurant în care am mîncat, după ce ne-am cazat : o Trattoria , în centru, la 5 minute de hotel, cu meniul de numai 11 euro : paste cu somon, pizza 4 fromagi, calamar fript (plus multe mustăţi!), salată bună, bere bună, cafea modestă, serviciul scump. A costat 50 de euro, din care 6 erau doar bacşişul...


Am căutat un local popular, cu specific – nu exista. Ne-am mai simţit bine într-o mică vinărie, unde am luat o lasagna excelentă, o sepie în sos veneţian şi tortellni con carne, nu rele. Vinul, la carafă, era excelent! Dar tot la 50 de euro ajungeam...


Seara, la un băruleţ, cer ceva local : Grappina – o tescovină mediocră, scumpuţă. Am mîncat şi-un kebab bun, la un bistro cu numai patru mese. Peste tot, dulciuri multe, atrăgătoare.

În altă seară, bere la Irish pub ; bere bună, dar şi un travestit scîrbos, cu voce groasă, şi picioare subţiri, plus nas de corb; era primul pe care-l vedeam de la numai juma’ de metru...Brrrr!!!!


Am mai băut , la plecare, Cremoso baci, spumă de cafea, minunată, dar cam mic paharul ...

Restul meselor – în cameră, de la Billa. Inutil să spun că Billa de-acolo arată de cinci ori mai bine decît a noastră...

Bogdan Ulmu, europeanul de la IasiPS - In continuare va prezentam cateva sugestii de restaurante in Venetia ->Restaurant in Venetia: Antico Dolo


Restaurantul Antico Dolo este un restaurant traditional Venetian cu mancare italieneasca buna si preturi rezonabile. Produsele restaurantului sunt mereu proaspete. Restaurantul este situat in apropierea Podului Rialto.

Adresa: Ruga Rialto 778, Telefon: +39.041.5226546


Restaurant in Venetia: Al Giardinetto


In frumosul decor al Palatului Zorzi, Restaurant Al Giardinetto ofera clientilor sai mancare traditionala venetiana. Restaurantul este situat la cativa pasi de Piata San Marco, una din cela mai frumoase zone din Venetia.

Adresa: Ruga Giuffa Castello 4928, Telefon: +39.041.5285332


Restaurant in Venetia: Centrale Restaurant Lounge


Centrale Restaurant Lounge este un restaurant stilat in Venetia cu mancare mediteraneana si venetiana buna. Puteti sa savurati una din specialitatile restaurantului: peste din laguna venetiana sau homar (lobster). Restaurantul este situat la cateva minute de Piata San Marco.

Adresa: (Piscina Frezzaria) S. Marco N. 1659/a 30124Telefon: +39.041.2960664

Un comentariu:

Stan Patitul spune: