MeniuTV prezintă:

Primul canal TV despre cele mai bune restaurante din România: www.Meniu.TV .


vineri, 24 septembrie 2010

O Vegetariana in Lumea Fripturilor



Fiind vegetariana si venind din India, un taram binecunoscut pentru gastronomia sa, mai ales pentru cea vegetariana, mi-a fost un pic greu sa gasesc un loc in America de Sud unde sa pot manca o mancare cum trebe, gustoasa si in acelasi timp vegetariana.


Inainte sa ajung in Columbia in cadrul unui program de schimb de studenti, m-am gandit ca o sa fie asa cum citisem ca e Mexicul, unde ma gandeam ca as putea gasi ceva mancare condimentata pregatita in mici gherete pe strada, ceva porumb etc., dar uitasem ca fiecare tara latina are propriile ei retete, mai ales cu carne.


Am stat in Columbia 2 ani si mi-am dat seama ca oamenii aici sunt sunt foarte relaxati, tin mult la siestele si la zilele lor libere. Nu le place concurenta, asa ca poti gasi 5 restaurante unul langa altul si, da, fiecare are acelasi MENIU cu celelalte.


Cele mai multe restaurante au preturi si meniuri fixe pentru masa de pranz. Pretul este stabilit de catre zona respectiva. Astfel, fiecare restaurant are supa favorita a zonei si un fel principal care, acolo unde locuiam eu, era Bandeja Paisa...


Adica o portie de orez, fasole rosie, salata, avocado, carnat chorizo, ou ochi si o bucata de carne. Eu fiind vegetariana de obicei mancam doar orezul si fasolea. Insa stresata fiind ca nu gaseam mancare vegetariana gustoasa si ieftina, am inceput sa caut si alte optiuni, fiind decisa sa si gasesc.


Astfel ca, printr-o coincidenta, intr-o zi mi-a fost prezentat un Chef foarte, foarte de treaba care tocmai era pe cale sa isi deschida un restaurant si bar gen Tapas. El si partenerul sau m-au invitat la restaurantul lor de indata ce s-a deschis, iar amicul meu voia ca eu sa incerc felul de mancare vegetarian pe care voiau sa il puna in meniu. Restaurantul se cheama OTELO si e destul de simplu.


Cineva care intra l-ar descrie ca pe o cutie, cu scaune inauntrul si in afara cutiei. Era foarte mic, pentru ca erau la inceput si era prima lor aventura de acest gen. Au aici o colectie bunicica de vinuri, o mica bucatarie “live”, tapas de-a dreptul grozave, cei mai buni bucatari precum si ospatari foarte prietenosi.




Ca aperitiv am incercat niste tapas vegetariene, adica niste paine cu rosii si branza cu oregano.... hmmmmmm, si cu niste viiiiiiiiin :). A fost inceputul pentru un nou meniu pentru mine! :)


Am continuat cu felul principal care era o farfurie cu orez cu niste condimente speciale si rosii... Nu stiu cat de bine ma pricep eu sa apreciez mancarea, dar tre sa spun ca a fost grozav! Am continuat sa merg la acest restaurant cat timp am mai stat in Manizales, inca vreo cateva luni, si de fiecare data bucatarul imi pregatea ceva de mancare tip “fusion”, de exemplu vinete bine coapte cu niste branza, pe care eu le udam intotdeuna cu ceva vin. A fost o experienta grozava acest loc.




Dupa 2 ani in Columbia am vrut sa calatoresc cu rucsacul in spate prin America de Sud si am incercat sa ma cazez si sa mananc ieftin oriunde m-am dus. Insa, da, trebuie sa spun ca fiind vegetariana si cu finante limitate a fost cam dificil. Insa din acest punct de vedere mi-a placut mult Bolivia.






Pe oriunde mergeam in Bolivia gaseam cate un restaurantel grozav care era intotdeauna delicios si ieftin.




De exemplu, intr-un mic sat, Samaipata, unde brusc si dintr-o data te trezesti ca traiesc numai expati datorita topografiei locului si a locatiei, si unde in orice restaurant intri gasesti cea mai buna mancare.


Un astfel de loc este CHAKANA. Amplasat chiar in fata pietei centrale, dupa-amiezele aceasta este aproape parasita asa ca in mod logic mi s-a parut a fi momentul cel mai bun al zilei de a-mi savura cea mai buna portie de vinete prajite cu cele mai bune sosuri stand afara pe terasa si uitandu-ma fara vreo tinta anume la o piata linistita.




Una alt restaurant favorit al meu din Samaipata este TIERRA LIBRE (care inseamna PAMANT LIBER). Este una dintre cele mai bune cafenele de aici mai ales pentru ca are reprize de stand-up comedy ad-hoc, atat de grup cat si individuale. Cei mai multi dintre actori sunt turisti in trecere, insa toti sunt atat de buni incat distractia este maxima in acest loc.




Cand intri in TIERRA LIBRE totul pare normal, la fel cu orice alt restaurant, de-abia cand ajungi la capatul lui vezi adevaratul charm al locului, cu terasa in aer liber unde se dau de obicei reprezentatiile. Acest restaurant este detinut de un cuplu boliviano-francez.


Ei locuiesc aici de ani de zile iar la ocazii speciale patronul se metamorfozeaza in bucatar si iti face o surpriza delicioasa cu care te trezesti in farfurie. Intotdeauna sunt zambitori si foarte primitori.






Vinurile sunt grozave aici, precum si bucatele europene si sud-americane, si nu in ultimul rand, mancarea vegetariana e grozava si variata.

Pe curand, despre calatoria mea cu rucsacul in spate prin America de Sud,
Manisha, pentru prietenii mei din Romania de la www.e-Restaurant.ro





PS - OMG, Bin Laden si Che Guevara la un loc !!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Stan Patitul spune: