MeniuTV prezintă:

Primul canal TV despre cele mai bune restaurante din România: www.Meniu.TV .


miercuri, 6 octombrie 2010

Carnavalul Aromelor Braziliene




M-am trezit in dimineata asta cu chemare de a face ordine in dulapuri. Am deschis unul dintre jurnalele mele de calatorie si am aterizat pe o pagina unde capsasem un carton gol pentru 3 cafele Corazon din Brazilia – cea mai tare cafea pe care am baut-o in regiunea Minas din Brazilia. Amintiri din Brazilia mi-au invadat mintea... sau poate ar trebui sa spun papilele gustative. Aceste chinuri au inceput dimineata si au durat toata ziua. Azi este cu siguranta una din acele zile in care mi-ar placea sa ma rasfat cu o Comida Ultima (cea mai la moda mancare, in limba portugheza).


Nasol! Cu exceptia Agua de Coco (apa de nuca de cocos), in Bandra (un cartier cosmopolit din Mumbai, India), altfel o minunata colonie ex-portugheza, nu exista nici macar un coltisor in care sa gasesti mancare cat de cat asemanatoare cu mancarea braziliana. In orice caz, iata-ma uitandu-ma din nou la vechile mele poze cu mancarurile mele favorite din Brazilia si dorindu-mi ca Zana Cenusaresei sa vina si sa transforme un dovleac intr-un bufet cu mancare braziliana chiar la mine in casa.

Ce-mi doresc dimineata? Cafezinho. Nu orisice cafea. Vreau cafea braziliana. Iar Cafezinho inseamna cafea mica, tot asa cum Ronaldinho inseamna un mic Ronaldo. Ati prins idea, nu-i asa?


Un mic dejun perfect ar fi: Pao de queijo (paine cu branza) si Coxinha (ceva foarte asemanator cu Samosa indiana, care este un fel de pateu, foetaj, cu diverse umpluturi) umpluta cu pui. Incununand totul cu o Bolo Chocolat (prajitura cu ciocolata), totul devine absolut incredibil.


Pentru un pranz super bogat, nimic nu este mai potrivit decat o masa traditionala braziliana. Ca de exemplu chestia pe care am mancat-o la Cafe Edgar din Rio de Janeiro. Prietenii nostri Ronaldo si Renata ne-au facut cunostinta cu “autostrada” - Arroz (orez), Feijoada (fasole cu multa carne), Farofa (fruct de manioc pane - dat prin faina si prajit) astfel ca leguma care seamana la gust cu ceapa verde ajunge sa aiba gust de alge de mare. Daca nu vrei Feijoada (cu carne) poti sa ceri Feijao (doar fasole). Astfe ca iti va fi servit ceva foarte asemanator cu Rajma Chawal (orez si fasole in stil indian).






Daca preferi gustarile, optiunile sunt foarte diverse. Singurul lucru de care trebuie sa tii seama este ca a doua zi dimineata s-ar putea sa nu mai incapi in blugi. Asa ca voi recomanda 3 gustari nesanatoase si sugerez a se face 30 de genoflexiuni impreuna cu ele.


Gustarea nesanatoasa nr.1 – Pasteis prajite sunt favoritele mele. Acestea sunt rulouri de primavara super dimensionate dar plate si care pot fi umplute cu orice de la creveti pana la branza.


Gustare nu chiar asa de nesanatoasa nr. 2 – Acaraje. Daca te afli undeva langa Bahia, nimic nu e mai cool decat Acaraje.


Servita de catre femei bahiene autentice de la chioscuri stradale, aceasta este de 4 ori mai complexa decat Vada Pav-ul din Mumbai. Cu umpluturi care pot fi ceapa, bame, creveti sau orice altceva, este pur si simplu ceva ce trebuie neaparat sa gusti. Este practic imposibil de descris gustul Acaraje.




Gustare partial nesanatoasa nr. 3 – Tapioca. A treia mancare tip gustare dupa care sunt innebunita este Tapioca, pe care o poti gasi peste tot pe plaja Copacabana.


Facuta cu faina de manioc, ca o clatita, este umpluta cu branza, carne sau ciocolata (de aceea am spus ca este partial nesanatoasa).


Si in final, optiunile mele pentru cina mea favorita.

Daca am pofta de fructe de mare, prima mea alegere ar fi Casquinha du siri (carne de rac fara carapace, tocata si amestecata cu un un sos delicios si servita intr-o scoica) si Moqueca (tocana de fructe de mare). Am mancat Casquinha cand ma aflam in micul orasel de coasta Vitoria si Moqueca in nord-estul regiunii Bahia.




Cealalata optiune pentru cina care mi-a atras atentia este Frango Molho Pardo (pui gatit in propriul sange). Revoltator, stiu. Insa cand mananci aceasta specialitate nu te gandesti la asta. Acel pui si-a sacrificat viata pentru tine, asa ca ai putea cel putin sa il savurezi si nu oricum, ci cu dragoste.


Garnitura de bame prajite este pentru a-i face fericiti pe vegetarieni. Daca exista un restaurant in toata Brazilia pe care l-as alege pentru a servi acest fel de mancare este desigur un locsor in Belo Horizonte (cred ca se cheama “Maria’s Kitchen”).


Si in final, daca vei crede ca ai ajuns la limita, iata care este cel mai bun desert natural cu care poti sa incununezi totul – Acai. Pulpa inghetata din acest fruct antioxidant din regiunea Amazonului, este un desert pe care nu poti sa il gasesti nicaieri in afara Braziliei.


Sa nu va mirati de brusca recomandare sanatoasa pe care v-o fac. Numiti-o gust. Numiti-o dependenta. Numiti-o oricum vreti. Pentru ca pana la urma Acai a fost desertul meu preferat.

Si nu mi-a trebuit foarte mult pana cand Acai a devenit gustrea mea preferata pentru micul dejun sau cina... Incepand si incheind ziua cu Acai, m-am intors din Brazilia mai sanatoasa ca niciodata. Cumva, Pasteis si Acaraje si Coxinhas au disparut cu Acai.

Dupa acest articol datator de apa in gura, sper doar ca v-ati cumparat deja biletul pentru mancare catre Brazilia. Daca simtiti nevoia sa ragaiti, poate ca nu e o idee asa de rea sa faceti si un comentariu.

Vom continua curand povestea calatoriilor mele prin cele 30 de tari ale lumii,
Aparna Shekar Roy - Backpacking Ninja

PS - si putina miscare tipic braziliana, enjoy !

2 comentarii:

Stan Patitul spune: