MeniuTV prezintă:

Primul canal TV despre cele mai bune restaurante din România: www.Meniu.TV .


luni, 3 ianuarie 2011

Mancare si Destinatii Indiene Neconventionale



Cine in lumea asta nu a mancat vreodata mancare indiana? Cu toate restaurantele indiene care au rasarit la fiecare colt de strada in toate orasele, de la cele mari si naspa ca Londra si New York pana la cele mici si linistite ca Linz si Valparaiso, cu greu poti spune ca nu gasesti mancare indiana. Intreaba pe orice fan al bucatariei indiene ce prefera si probabilitatea ca el sa iti spuna “Naan” si “Chicken Tikka” e extrem de mare. Ceea ce nu stie el este ca a incercat doar o mica particica a bucatariei indiene.


Restaurantele indiene din toata lumea, in marea lor majoritate, servesc doar mancare nord-indiana si sunt detinute de obicei persoane originare din Bangladesh si Pakistan. Personal, am mancat in multe dintre restaurantele Gandhi Palace si Taj Mahal din lume. M-am delectat inbuibandu-ma cu minunatele Butter Naan si cu Chicken Tikka Masala nu foarte condimentat. Motivul pentru care scriu acest articol este acela de a va arata marea varietate a mancarurilor indiene care pot fi gasite in India, altele decat cele nord-indiene care sunt cele mai populare pe plan international.


Iata top 3-ul meu din estul, vestul si sudul Indiei.

Estul Indiei – in Calcutta poti gasi si altceva decat numai peste

Cu picturile lui Satyajit Ray pe pereti si un meniu scris de mana pe o tabla alba, Bhojohori Manna ofera mancare bengaleza autentica intr-o atmosfera cu parfumul unor vremuri apuse, teleportandu-te imediat in bucataria unei bunici tipici din Bengal. Cu varietati care cuprind mult mai multe decat infamul peste, portii generoase cat pentru un cuplu, ospitalitatea specifica oricarei familii indiene, preturi mai mult decat accesibile, Bhojohori Manna este o raritate greu de gasit in timpurile noastre. Calcutta insa are mai mult de oferit decat doar mancare grozava. Pentru impatimitii de istorie aceasta poate fi combinata cu Victoria Memorial si Indian Museum, pentru cei religiosi cu templele Birla Mandir si Kalighat, iar pentru shoppoholici cu Garihat Market si New Market.

O masa copioasa la Bhojohori Manna:






Luchi si Kosha Mangsho (puri – paine indiana din aluat nedospit - si curry de oaie)
Bhetki Paturi (peste lutjanus aburit in frunza de bananier)
Ilish Maach (peste hilsa preparat in sos de mustar) cu orez
Chingri Malai Curry (curry de creveti) cu orez
Luchi with Alu Posto (puri si cartofi prajiti cu mac)
Begun Bhaja (vinete prajite)
Dhokar Dalna (curry de mazare) cu orez
Puneti capac cu Mishti Doi (un fel de iaurt dulce)













Sudul Indiei – Idli este atat de moale si pufos de se topeste in gura – Chennai (Idli este un fel de gogosica alba facuta din linte neagra si orez, fermentate)

Subrabatham, cafea filtru si Idli moale si pufos – asa incepe dimineata intr-o familie tipica din Chennai. Pe orice indian din sud l-ai prinde si l-ai intreba, ti-ar spune ca cel mai bun Idli este acela care este la fel de moale si catifelat ca petalele unei flori. Murugan Idli Shop este astazi printre cele mai populare locuri unde poti savura astfel de Idli in Chennai. Infiintat in anii ’80 in Madurai si avand peste 5 restaurante in Chennai, Murugan Idli a saturat multi vizitatori. Incepe-ti ziua cu Murugan Idli si cu siguranta vei capata multa energie, destula pentru a da piept cu tot ceea ce Chennai-ul are de oferit. Fie ca e vorba despre cumparaturi de saree-uri in T.Nagar sau o excursie cu masina la templele de pe coasta din Mahabalipuram, pietele de bijuterii din Mylapore sau o plimbare pe jos la Marina Beach, Chennai nu va va dezamagi.

Mic dejun consistent la Murugan Idli Shop:



Idli servite cu 4 feluri de sosuri si sambar – un fel de tocana pe baza de tamarind si linte
Continuati cu Vada (un fel de gogosi din linte)
Ghee Masala Dosa (un tip de clatite din faina de orez si linte neagra prajite in ghee)
Uttappam sau Venpongal
Puneti capac cu o ceasca de cafea filtru fierbinte





Nord-vestul Indiei – Royal Rajasthani Thali in Jaipur

Versiunea indiana a unui meniu fix, numit in mod uzual Thali, este constituit dintr-un pranz pentru majoritatea grabitilor executivi corporatisti. Insa Rajasthani Thali a fost inventat special pentru acele persoane carora le place ghee-ul (un fel de unt transparent) si care au vreo doua ore la dispozitie pentru pranz. Foarte popular atat printre localnici cat si printre turisti, LMB – prescurtarea de la Lakshmi Mishtan Bhandar - este unul dintre cele mai vechi restaurante din Johari Bazaar, Jaipur. Cu un platou care este aranjat chiar in fata ta, poti sa te consideri pentru o ora un membru al familiei regale din Rajasthan. Fiind la mica distanta de mers pe jos de Hawa Mahal, Palatul Regal si pietele din Jaipur, LMB este un punct de oprire obligatoriu pentru un impatimit dupa mancare.

Pranz special Thali la Lakshmi Mishtan Bhandar (Hotel LMB):



Cele mai populare feluri de mancare sunt supa Papad Mangori (supa de linte cu aroma de piper)
Churma (un desert facut din faina de grau si zahar) si Bati (un tip de paine)
Bela Rajasthani si Kadi Chhokanwali (un fel de chiftele din faina de linte inabusite cu condimente intregi in sos de iaurt)



Vestul Indiei – Bucataria Malvani in Mumbai

Este imposibil sa asociezi un anumit tip de mancare cu Mumbai-ul. Cu optiuni care pleaca de la Pav Bhaji cu branza pana la Chimichanga mexicana, de la sandvis Bombay la Paella spaniola, Mumbai-ul are intr-adevar tot ce vrei. Daca insa exista un secret bine pastrat, acela este bucataria Mavani, care isi are originile in regiunea Konkan din Maharashtra si este bine ascunsa in localuri mici in jurul Mumbai-ului. Faimos pentru curry-urile incinse de fructe de mare, bombay duck (un anumit tip de peste) crocant si Sol Kadhi-ul linistitor (o bautura roz facuta din fructul de Kokam si lapte de cocos), un pranz la orice locatie Malvani este foarte cautat de localnici. Cele mai populare sunt Saayba si Highway Gomantak din Bandra si Jai Hind Lunch Home din Lower Parel. Pregatiti-va sufleteste pentru o asteptare de 20 de minute afara la oricare dintre aceste restaurante pentru ca, pana la urma, ceea ce gasesti inauntru merita cu prisosinta asteptarea.








Masa pentru doua persoane la Saayba, unul dintre cele mai populare localuri Malvani:

Pui cu Sagoti Masala si Bhakri (lipie de orez)
Masala de Pomfret (un anumit tip de peste) / Teesra Masala cu orez
Surmai Fry / Bombil Fry / (anumite tipuri de peste, prajit) / creveti prajiti ca garnitura
Sol Kadhi ( o bautura care contine lapte de cocos, fruct de Kokam, usturoi, ardei iuti verzi, frunze de coriandru si sare dupa gust)
Malpua ca desert dulce (un fel de placinte cu banane sau nuca de cocos)







Vom continua curand povestea calatoriilor mele prin cele 30 de tari ale lumii,
Aparna Shekar Roy - Backpacking Ninja

3 comentarii:

  1. M-ai convins sa plec in Indii..:))) O sa fie mai dificil sa citesc meniul dar arat cu degetul pana la urma...:)))))

    RăspundețiȘtergere
  2. OK, da' nu pleca asa cu noaptea-n cap ! :)))

    RăspundețiȘtergere
  3. nu-mi place mancarea indiana de la noi.poate in india e altfel.

    RăspundețiȘtergere

Stan Patitul spune: