MeniuTV prezintă:

Primul canal TV despre cele mai bune restaurante din România: www.Meniu.TV .


luni, 14 martie 2011

Chocolat - Createur de (Mal) Gout



De cateva zile mi-am regasit o prietena veche cu care, insa, nu ma mai vazusem de mai bine de 10 ani (multumesc Facebook :). Ea a fost colega mea de apartament mai mult de 1 an cand am fugit de-acasa (da, am facut-o si pe asta) si am ramas oarecum in legatura cu ea pana in momentul in care eu am plecat din tara, in 2002. De atunci nu am mai vorbit cu ea in nici un fel. Viata asta, cum ne azvarle care pe unde...


Ma rog, ne-am bucurat amandoua ca ne-am regasit si am si hotarat sa ne vedem de indata. Acest “de indata” s-a produs pana la urma azi (5 martie), o zi calda si luminoasa, o placere sa iesi cu nasul la soare. Ceea ce am si facut si astfel inainte de orele 4 pm ne-am infiintat la un local la care ea este un client obisnuit, din cate am inteles, pe nume Chocolat si pe a carei supa de rosii mi-a recomandat-o cu mare mare caldura (?!). Mi s-a parut cam ciudat ca la un local cu acest nume, care mie imi sugereaza torturi grele si dulci de ciocolata de toate soiurile, supa de rosii sa fie piesa de rezistenta.


Ajunse acolo am constatat ca localul era foarte aglomerat, insa din fericire am gasit o masa libera, chiar intr-un colt mai departe de fumul de tigara care era din belsug acolo si care din fericire nu prea a ajuns la noi. Fericite, ne-am instalat. Un baiat a venit imediat si a sters masa si o fata ne-a adus foarte prompta doua meniuri. Ne-a lasat putin si a venit sa ne ia comanda. Meniul era destul de stufos si eu fiind prima data acolo, am vrut sa-l studiez mai indeaproape. Ea fiind de-a casei, stia ce vrea: o supa. Ah, nu avem decat supa de rosii, i se raspunde (piesa de rezistenta a localului, nu-i asa?). Chiar din asta vreau, spune prietena mea, cu parmezan si crutoane. Dumneavoastra (adica eu)? Pai eu vreau sa mai studiez meniul. Bine. Dupa o foarte scurta asteptare, ceea ce e de bine, a sosit supa de rosii a la Chocholat (nu asa se chema, dar nu m-am putut abtine, sorry), iar eu ma hotarasem pentru o bere Ursus la 330 de ml. Am uitat sa spun ca eu plecasem mancata de-acasa si nu-mi era foame deloc. Poate m-as fi bagat la un desert daca nu as fi mancat deja un desert delicios acasa, asa ca eram plina de mancare. O bere insa mergea numai bine.


Trebuie sa spun aici ca scorurile sunt din cale-afara de mari, de unde am tras concluzia ca este un local de megafitza (lucru reconfirmat in momentul in care m-am dat pe site-ul lor si am constatat ca mai au inca 2 locatii in afara de cel de pe Calea Victoriei unde eram noi, dintre care unul in Dorobanti, pai nu? :D). Berea mea a fost 6,9 lei (foarte multe preturi sunt cu virgula 9, psihologice ;), m-ar fi tentat si un ceai, insa toate erau 9,9 lei, o Cola, Fanta etc. la 250 ml era tot cat o bere de care-mi luasem eu, de vinuri nu te puteai apropia, iar toate celelalte beri erau de la 9.9 lei in sus (erau Beri Speciale, asa scria la meniu). Deci, cea mai ieftina bere la Chocolat este 7 lei, este Ursus si are 330 ml. Scandalos, cand eu am baut bere Ursus la jumate cu 5 lei intr-un club de noapte tot din Bucuresti. Mai ieftina cu un leu decat berea mea era doar apa plata cea mai ieftina. Supa de rosii a la Chocolat, singura disponibila in acel moment, a costat 14 lei, parca.


In sfarsit, vine berea, iau prima dusca si sunt pe loc dezamagita: nu era suficient de rece, de fapt era mai mult calda. Mie-mi place berea cat mai rece cu putinta, insa asta era calda! Nimic pe lume nu-i mai rau ca o bere calda, mica si scumpa, mai ales cand chiar aveai chef de o bere rece, mare si la un pret rezon. Din fericire, bucuria si placerea revederii si a sporovaitului ca pe vremuri mi-a redus neplacerea de a bea acea bere.


Din fericire, se pare ca supa mult laudata si-a meritat laudele si a fost foarte buna. De fapt, se pare ca mancarea toata este foarte buna si consistenta, in portii mari, spectaculoase. Ce mi-a mai placuta la supa prietenei mele a fost ca a venit intr-o ulcica frumoasa de lut cu specific romanesc, din cele de care vezi pe la Muzeul Satului si prin magazinele de suveniruri. Frumos. Insa cum se pupa asta cu numele “Chocolat - Createur de Gout”? Pai nu se pupa, decat cu forta, insa, vorba cantecului, lasa, ma, ca merge-asa.


Apoi in timp ce eu imi “savuram” berea calda, mica si scumpa, ea a terminat supa fierbinte, mare si buna si a comandat un profiterol. Care a venit repede, in toata splendoarea lui. Si care se pare ca a fost la fel de bun pe cat arata. Prietena mea mi-a recomandat de altfel orice desert de acolo ca fiind foarte bun. Poate next time, desi nu cred ca asa ceva va exista (un next time, adica).


Ea a terminat profiterolul in timp ce eu inca ma mai luptam cu berea mea cea calda, mica si scumpa. Ne-au intrebat daca mai doream ceva, nu, nu mai doream. Asa ca ni s-a servit nota de plata. Noi ne-am continuat dulcea si placuta palavrageala (dupa mai bine de 10 ani 2 bune prietene au ce vorbi, cred ca nu va indoiti de asta). Cand, ne trezim cu un domnisor care ne intreaba daca poa sa ia nota. Nu, ii raspundem. Ne continuam vorba cand, dupa scurt timp vine o domnisoara care ne intreaba acelasi lucru. Nu, ii raspundem, usor iritate. Atunci am mutat nota de pe marginea mesei in fata noastra, ca sa nu o mai vada si sa ne lase in pace. Ti-ai gasit. Au mai venit inca de 3 ori sa ne intrebe acelasi lucru, iritarea noastra crescand cu fiecare ocazie. Intreband-o pe prietena mea daca a mai patit asa ceva acolo, mi-a raspuns ca nu. Eu cu siguranta nu am mai patit asa ceva niciodata. Ultima oara, tanti care ne-a adus la inceput supa si berea a venit cu un cartonas de Rezervat in mana pe care l-a si pus pe masa si a inceput sa ne spuna ca nu a crezut ca masa asta va fi ocupata atat de mult timp si ca la ora 6 are o rezervare acolo (era 6 fara 10). E posibil sa fiu io mai surda din fire, dar nu am auzit-o pronuntand vreun cuvant sau schitand macar un gest de scuze. In sfarsit, am sapat dupa bani, i-am gasit si i-am pus in mapa cu nota de plata. Si inceracnd sa gasesc o explicatie pentru ceea ce ni se intampla, am zis ca ma, o fi foarte plin si au nevoie de masa. Prietena mea mi-a zis ca nu neaparat, pentru ca in spatele meu erau intr-adevar vreo 3-4 mese libere. Oricum ne-am ridicat si am plecat. Localul parea intr-adevar plin insa... ce sa mai zic.


Per total? O experienta care putea sa fie mult mai placuta decat a fost. Cafeneaua (bistroul sau ce o fi el) e foarte dragut aranjata, la intrare are 2 vitrine cu bunataturi mari, dulci si foarte apetisante, de luat acasa sau de mancat acolo, la care insa n-am ajuns sa o vad bine si sa o pozez, fiind plin de oameni acolo. Tot aici au si o groaza de feluri de paine foarte aratoase si facute de ei, si de asemenea foarte bune, dupa cate mi s-a spus (probabil paine Bio sau Eco sau cum s-o mai fi numind :D). Si asta de luat pentru acasa. Si imi imaginez ca si foarte scumpe, ca doar suntem la megafitza de fitza, nu? Obrazul subtire cu cheltuiala se tine, bag sama.


In concluzie, daca nu ar fi fumul de tigara, nesimtirea staffului (sau a unei parti din staff, sa nu fim rai), berea calda, supa unica si preturile denaturate, ar fi un loc foarte misto, cu mancare foarte buna si rapida. Cuvintele cheie aici sunt “ar fi”.

Adieu, Chocolat!

Decat Cristina ;)


4 comentarii:

  1. Restaurantul asta e ca pe sistem american unde te duci, mananci, te ridici si pleci. Nu mai stai 3 ore sa tii masa ocupata ca la romani. Palavrele se fac la bar unde, bineinteles, trebuie sa consumi. Dar profiterolul acela arata tare frumos:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Decat Cristina ;)16 martie 2011, 20:01

    Anonimule (sau -o), unu, nu au bar, doi, erau mese goale garla deci puteam sa stau si 5 ore daca aveam chef, trei, daca-i pe sistem american (btw, de unde stii? esti un/o insider?), de ce are numele pe sistem frantuzesc? Astept lamuriri ca vaz ca stii! ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ah nu sunt "insider":) Am banuit ca e pe sistem american pt ca sunt in Florida si prima data cand am dat peste asa ceva a fost un soc. Obisnuita ca acasa mi se parea normal dupa ce termin de mancat sa mai stau la barfa, la o tigara etc. Dar aici toti cred ca e normal sa te ridici imediat cum ai terminat chiar daca restaurantul este gol, si daca nu o faci o sa tot vina ospatarul sa te intrebe daca mai doresti altceva sau daca te pot ajuta cu ceva haha
    (anonim pt ca nu am cont pe google)

    RăspundețiȘtergere
  4. Decat Cristina ;)17 martie 2011, 12:46

    Pai eu sunt romanca traitoare in Romania, mai mult, eu am ales asta, nu m-a fortat nici criza si nici nimeni, asa ca nu ma intereseaza sistemul american, ci cel romanesc. Plus ca, asa cum am zis, nu cred ca Chocolat are in clin sau in maneca vreun pic mic cu acest sistem :) Eu cred mai curand in nesimtirea unor chelneri romani decat in sistemul american din carciumile de pe-aici :D

    Oricum, mersi de comentarii si te mai astept :), macar asa am aflat si eu de sistemul asta de care nu stiam :P

    RăspundețiȘtergere

Stan Patitul spune: