MeniuTV prezintă:

Primul canal TV despre cele mai bune restaurante din România: www.Meniu.TV .


joi, 10 martie 2011

La Bodega



Intarzie nepermis de mult in fata standului cu vinuri.Ma mai invart prin magazin aruncand de ici de colo cate ceva in caruciorul cu cumparaturi. Ma intorc si-l gasesc privind indelung,intrebator si misterios sticlele cu lichidul rubiniu...

- Ce spuneai ca gatesti la cina?..alb sau rosu?..iau mai bine un roze?...

Plec spre standul de cosmetice unde uit...si ma uit la noile aparitii,la compozitii,la avantaje si dezavantaje...dupa care ma indrept hotarata spre legume fructe si arunc doi castraveti in plus pentru o masca hidratanta si regeneratoare.


Termin cumparaturile gandite si negandite,cu voie si fara de voie vrute si nevrute... de facut si ma intorc la standul cu licoarea lui Bahus..
- Ce spuneai ca gatesti la cina?... Sec sau demisec? Dulce sau demidulce?
- Biftec tartar...dragul meu!
- Aaaaaaaa!...Asa e, mi-ai mai spus..:))


Scoate dopul cu calm fara ca sticla sa se agite,priveste indelung transparenta paharelor de cristal....am emotii..:)))..vreo pata?..vreo amprenta nedorita?..Vreun ultim strop de apa care mi-a scapat?....Nu,doar vrea sa se asigure ca sunt perfecte. Cu miscari calme si suave ,de parca si-ar fi atins iubita la prima intanlire,prinde un pahar de picior in cupa caruia se hotaraste sa toarne un strop din licoarea rubinie.Fara sa atinga peretii paharului incepe sa-l invarta usor in cercuri concentrice imaginarea iar lichidul rubiniu incepe sa se miste si sa se roteasca in pahar ca poalele unei tiganci in valtoarea dansului lasand urme pe peretii de cristal ai paharului precum valurile marii calme pe tarm intr-un asfintit de vara .....


Il priveste, il miroase ... iar ploapele i se lasa parca ingreunate de aroma si mireasma,....Doamne ce sete-mi este!
-Imi torni un strop te rog?
-Imediat, iubito!...si continua sa adulmece licoare imbatatoare...atingand-o sfios cu buzele...


Imi toarna!... In sfarsit lichidul magic incepe sa se reverse in suvoaie parca scapate din temnitele unui baraj in paharul meu,poezia-nbuteliata este libera si se pravaleste in valuri naravase hotarate sa-mi potoleasca in sfarsit setea dupa atata asteptare ....


Tot ceea ce-nseamna vin este arta,magie si ritual,e o lume plina de mistere si de secrete pastrate cu sfintenie si aduse inca din cele mai vechi timpuri, in taina carora am incercat sa patrundem intr-o insorita zi de septembrie facand o vizita la Bodega Freixenet ,una dintre cele mai renumite de pe coastele insorite ale Cataluniei cat si din intreaga Spanie.


Situata in Sant Sadurni dÁnoia .".la falda del Montserat"cum pitoresc ar spune spaniolul,adica la poalele Montseratului,un munte parca rasarit ca din senin,departe de Pirineii Catalani.


Rezervarea am facut-o telefonic si ne-am inscris la grupul cu ghid in limba castillana.


Ar mai fi existat optiunile:catalana,.mm!,franceza..mmm!,germana...nicio iota,engleza...la scoala am studiat rusa ...nu pentru ca am ales noi...:))...romana...am intrebat dar nu aveau... :))


L-am luat si pe bunicul cu noi,un "Moromete" autentic plin de-ntelepciune, cu principii sanatoase si neatinse de aripa innoitoare a vremurilor de azi, pasionat de vii si vinuri, om cu stare si cu o bucata de vie la Valea Calugareasca... sosit la Freixenet, in cadrul unui "schimb de experienta"... ca-ntre specialisti... :))

Curtea este frumos decorata cu masini de epoca si motociclete care au forme de dopuri sau sticle de sampanie.


Am inceput sa patrundem in tainele vinului si sampaniei de la Freixenet prin vizionarea unui film documentar din care am aflat istoria locului.

A inceput totul ca o afacere de familie ceea ce continua sa fie si acum,cei patru frati Ferrer Sala incep constructia in anii 20 si se dedica in exclusivitatea elaborarii vinurilor spumoase dupa metoda traditionala a dublei fermentatii "champenoise" ulterior se extinde si diversifica gama de produse, astazi producand cea mai recunoscuta marca de sampanie din Spania.


Bodega are o adancime de 25 de metriisi este sapata-ntr-o stanca,este greu de crezut ca acolo intre panze de paianjeni umiditate si diverse soiuri de mucegaiuri este locul si temperatura optima unde timpul pune valoare,aroma si calitate licorilor lui Bahus.




Coboram treptele una cate una lasand in urma mii de sticle de sampanie prafuite care-si asteapta rabdatoare timpul... si stive de butoaie de vin pe soiuri, in diferite stadii ale procesului de fermentatie.

Picaturile de apa care din cand in cand ne mangaie crestetul ne fac sa privim in sus si sa mucegaiuri,ciuperci si panze de paianjen.


Cu cat ne afundam mai mult cu atat frigul se face mai simtit,si atrmosfera devine mai stranie... dar mai incitanta in acelasi timp,suntem tot mai curiosi ...


Mucegaiurile ne zambesc triumfatoare de pe fiecare butoi in parte, de pe fiecare sticla ... umiditatea devine agasanta dar peisajul fascinant ...


Un maldar de sticle de sampanie zac in asteptare pline si ele de mucegai si praf....dar este praf regal, vorbim de rezerva regala... 1982,ne manjim cu totii buricele degetelor cu praful regal... :)) unica ocazie...!!!

Tataie este interesat de prepararea dopurilor de combinatia soiurilor, de strugure, de vie... si de spalierii pe care lui ii fura in fiecare an la Valea Calugareasca...


Imagini din podgoria Freixenet ...


Ii traducem ghidului nostru nedumeririle bunicului,..... ne da solutii pentru dopuri, mai putin insa pentru spalierii furati de la Valea Calugareasca. :)))))


Aflam ca soiurile pe care le gasim in potgoriile Freixenetului sunt: Chenin, Pinot Noir ,Sauvignon Blanc, Macabeo si Sant Emilio, iar pentru vinul tinto Cabernet Sauvignon y Malbec.


Continuam sa coboram spre ..."ultimul etaj" cu susul in jos al beciului fara fund lasand de-o parte si de alta pereti intregi de sticle de sampanie cuminti.... Problemele abia acum incep cand Adelina, mezina familiei ... face pipi... :)))))))))


Ii explicam ca nu mai dureaza mult si iesim la suprafata,la lumina zilei ceea ce este insa foarte neadevarat... nici noi nu stim cat mai dureaza si cum vom face sa vedem lumina zilei din nou, avand in vedere ca nu am vazut pe nimeni urcand scarile,toate grupurile numai coborau... oare de ce nu ieseau?... ce se intampla acolo jos? intrebari la care bunica voia raspunsuri din cand cand mai mult ca oricine... :)))


Pe Adelina o ia mami in brate si indepartandu-ne putin de grup ne postam intre rezerva regala si o stiva imensa de butoaie pentru a rezolva problema natural si romaneste... tati in loc sa ne felicite ca suntem fete descurcarete ne face teorie, se face foc si roseste de rusine ca suntem necivilizate ... are dreptate dar nu tati facea pipi pe el, ci Adelina in brate la mami... :)))

Avand in vedere ca gazdele au fost intelegatoare ii spun lui tati cu multa caldura-n glas intr-o romaneasca pura ca daca nu inceteaza ..... ma duc si eu intre butoaie la Freixenet... :)))))))) Tace instant si ne continuam coborasul spre fundul beciului ... fara fund.


Suntem salvati !!!!!!

Urcam cu totii in trenulet, ne legam "centurile de siguranta" dupa cum ghidul ne sfatuieste si incepe... urcusul... Parasim deci latura veche si incarcata de miresme si istorie indreptandu-ne spre suprafata, spre latura noua a edificiului, unde are loc imbutelierea,etichetarea si unde alte mii de sticle de sampanie frumos imbracate si etichetate dupa calitatea corespunzatoare asteapta sa plece in diverse locuri ale lumii,pe mesele setosilor consumatori.




Aventura la Bodega Freixenet se termina cu mult asteptatul moment al degustarii soiurilor de vinuri si sampanii de unde ai ocazia sa pleci intreband nedumerit: "hac!... Eu cu cine votez?" :))))))))


Mezina familiei completeaza pierderea de lichid suferita anterior degustand sampanie fara alcool pentru copii in timp ce bunicul si tati isi sufleca manecile apucandu-se serios de degustat cautand in acelasi timp solutii pentru spalierii de la Valea Calugareasca... :))))


Freixenet continua sa fie o afacere de familie 100% care insa a depasit hotarele Spaniei astazi avand in total 18 bodegi, prin bodega intelegandu-se intreg procesul de productie de la butas si pana la sticla de sampanie, in 7 tari, facandu-si simtita prezenta in trei continente, Freixenetul avand bodega atat in California cat si in Australia.



"Binecuvantata fie vita de vie si femeia, singurele daruri ale naturii care produc bucurie deopotriva si saracului si bogatului"

Pentru iubitorii vinului si femeii, Manolo Escobar cu renumita piesa "Vinul si Femeile":



Pe curand,

A din A

2 comentarii:

  1. Frumoase locuri. As vrea sa fac o mica corectie: Cred ca e vorba de soiul Semilion la partea cu vinuri albe.

    RăspundețiȘtergere
  2. E posibil sa ai dreptate dar sa vorbim amandoi despre acelasi soi doar exprimat in limbi diferite....eu m-am distrat cel mai mult cand am inteles ca spaniolii ii spun la surubelnita in traducere libera"desurubeaza suruburi"

    RăspundețiȘtergere

Stan Patitul spune: