MeniuTV prezintă:

Primul canal TV despre cele mai bune restaurante din România: www.Meniu.TV .


duminică, 25 decembrie 2011

Crăciun în Dubai by Zenga



Ajunul Craciunului in Atlantis The Palm Sunt ani buni de cand nu am mai petrecut un Craciun traditional cu zapada- si chiar nu imi lipsesc frigul si omatul, oricat de romantice ar fi sania cu zurgalai sau bradul argintat, ninsoarea cu fulgi mari si plini care ti se agata de gene si ti se topesc pe varful nasului. Imi “asum” Craciunul exotic la caldura, magnificul Dubai cu plaja sa aurie, unde la costumul de baie fetele asorteaza scufia rosie cu ciucure a lui Mos Craciun. Daca te copleseste dorul pentru temperaturi nordice te poti refugia oricand in “universul paralel” Ski Dubai din Mall of the Emirates, unde de la treizeci de grade afara termometrul plonjeaza sub zero si zapada de pe partie scartaie sub botinele inchiriate.


“Mustacios” de zapada in Ski Dubai 

 Schiorii se lanseaza aprig sa simta fiorul coborarii, copii imbujorati fac bulgari si omuleti de zapada, multi dintre ei arabi si indieni, cei care poate nu au avut niciodata ocazia sa vada zapada adevarata! Pentru cei fideli ceremoniei “après ski”, te poti relaxa la o ciocolata fierbinte in cafeneaua St.Moritz, cu tot cu semineu in care flacarile palpaie vesel, parca am fi in creierii muntilor, in plina iarna alpina!


Recunosc, mi se intampla in schimb sa simt pura nostalgie pentru atmosfera Sarbatorilor din copilarie, cu cantec si colinde, aerul mirosind a cetina de brad si a portocale, dar mai ales bucuria meselor in familie, sa ii ai pe toti cei dragi imprejur, sa imparti cadouri si imbratisari. Si ma persecuta desigur nenumarate pofte pentru bunatatile de acasa! Si asta pentru ca la noi in familie nu lipseau niciodata de pe masa de Craciun salata de cruditati (mar, morcov, telina si maioneza home-made!), salata de boeuf decorata cu gogosari rosii murati sau salaul delicat cu lamaie si maioneza, gustari mai usoare si savuroase care sa te pregateasca pentru “atacul porcului”: raciturile (piftia) cu piciorusele grasulii “inghetate” in gelatina, soriciul crocant, jambonul rozaliu fiert, facut in casa, sarmalele aburinde din cuptor si carnaciorii dolofani proaspeti, serviti cu muraturi asortate: gogonele “acidulate”, varza rosie si buchetele de conopida. Epilog dulce- cozonacul cu nuca, a carui iesire triumfala, rumena din cuptor fusese vegheata asiduu toata amiaza pregatirilor! Gastronomic vorbind, majoritatea restaurantelor de o oarecare importanta in Dubai propun meniuri de Craciun, patiseriile renumite si hotelurile de lux ofera un serviciu impecabil de catering festiv, asa ai asigurata o masa imparateasca in confortul propriului camin, fara efortul orelor petrecute in bucatarie si parul mirosind a legume calite in tigaie. Hmm, era de asteptat, porcul aici nu este intocmai o starleta pe firmamentul culinar, si desi nu lipseste cu desavarsire este scapatat intr-un con de umbra, rol secundar pe langa supremul curcan, vedeta indiscutabila a meniurilor de pretutindeni. Poate ca unii curcani, gratiati dupa Thanksgiving, Ziua Recunostintei, apucasera sa rasufle usurati, dar iata-i din nou in prima linie a frontului, carne de tun, “victimele” predilecte ale bucatarilor internationali. Intocmai, totul se invarte in jurul platoului cu curcan, piesa de rezistenta, servit cu umplutura de miez de paine, nuci, merisor si stafide, sos gravy (untura de la carne) si cranberry sauce, dulce-acrisor. Garnitura de morcovi in glazura de sirop de artar si nuci pecan (maple-glazed baby carrots), castane coapte (roasted chestnuts), cartofi dulci si carnaciori-cocktail inveliti in bacon.
 

“Neamurile” anglo-saxone beau un pahar de eggnog (lapte, zahar, oua batute spuma si lichior- brandy, rom, bourbon, etc) si se desfata cu desert, traditionalele mince pies (placinte umplute-in epoca victoriana aluat cu o masa diforma si grasa de carne tocata, in vremuri moderne evoluate catre o compozitie dulce, un mix rafinat de stafide, coaja de portocala, scortisoara si cuisoare) si “medievala” plum pudding, o budinca fiarta cu melasa, fructe si arome, lasata apoi sa se intareasca intr-o bucata de panza atarnata de un cui, ca si cum ar fi un jambon pus la uscat; la masa este flambata cu brandy. Un alt desert de import britanic pentru Craciun este sherry trifle, pandispan insiropat cu lichior dulce sherry peste care se adauga un strat de fructe si crema de ou si vanilie custard. Atat la francezi cat si la englezi pe masa de Craciun se propune conform traditiei “busteanul de ciocolata”, Yule Log sau Bûche de Noël, prajitura-trunchi, simbol antic al busteanului lasat sa arda timp de 12 zile incepand cu Ajunul Craciunului, purtator de noroc pentru cei care il aduceau din padure, stropindu-l cu vin si aprinzandu-l ca pentru a tine cald pruncului Iisus in iesle.


Am “importat” si noi la masa traditia “busteanului de Craciun”, trunchi de ciocolata! 

 Bistro-urile si restaurantele frantuzesti (precum La Petite Maison, Reflets par Pierre Gagnaire, Rostang Brasserie din incinta hotelului Atlantis The Palm) propun pentru Craciun delicatese cu fructe de mare si supe consommé, dense si savuroase cu gelatina de carne, care sa pregateasca stomacul pentru cele sapte feluri de mancare care ii urmeaza- terrine de foie gras, scallops si langustine, somon, gasca sau rata la cuptor, sufleuri si crêpes dulci si sarate. Cel mai probabil noi vom urma traditia italiana (din pacate imi lipsesc prea multe ingrediente pentru a putea pune pe roate un pranz de Craciun romanesc- porcusorul, varza murata pentru sarmale, muraturile si cate si mai cate!), foarte generoasa cu oferta gastronomica “di Natale”. Preferatele sotului meu: tortellini in brodo- supa de carne cu paste umplute de obicei cu prosciutto cotto si parmezan, bollito con la salsa verde- carne de vita fiarta cu legume, servita cu un fel de sos pesto facut cu patrunjel, capere, usturoi, ansoa, oua fierte si miez de paine; risotto allo champagne e scampi- orez cremos cu sampanie si creveti, dar si lasagne, fie in varianta bolognese cu ragu de carne fie cu ricotta si spanac…Drept fel principal si la italieni gasim o varianta a curcanului, de fapt un cocos - cappone arrosto, dar si rata cu portocale, stinco di maiale -piciorus de porc la cuptor, cu cartofi sau afumat pe varza (crauti, specifica in Alto Adige) sau o specialitate cu totul aparte, cu origini napoletane: anguilla in umido, peste anghila preparat intr-un sos de rosii cherry, cu vin alb si basilico, servita cu felii de paine de casa prajite si lasate sa absoarba din sos. La desert nu pot lipsi cozonacii panettone si pandoro, al carui deliciu sporeste daca sunt serviti cu o crema pe baza de mascarpone si lichior, la un pahar de vin dulce, moscato sau passito di Pantelleria!


Creatie proprie pentru cina zilei de Craciun: pandoro-tiramisu, cozonacul pufos de Verona taiat in forma de stea, umplut cu o crema de mascarpone aromata cu rom! 

 Dupa un asemenea festin eu una prefer sa ma relaxez (si sa ma amuz!) la filmul meu preferat de Craciun, “How The Grinch Stole Christmas” cu Jim Carrey, sau, in chip ideal, sa vad un spectacol de balet al “Spargatorului de Nuci”, cu sublima muzica a lui Ceaikovski. Craciun perfect!


Melting-pot de culturi si obiceiuri, aduse de numeroasele nationalitati de pe toate meridianele lumii care deja numesc Emiratele Arabe a doua casa, Dubaiul te rasfata cu atmosfera sa festiva, ca si cum aici ar fi mereu vacanta, spirit de sarbatoare pretutindeni. Sper ca ati avut parte cu totii de o sarbatoare pe cinste si ca ati primit (si oferit!) daruri din suflet!


Bucurosi de vizite si cadouri: la petrecerea de la noi acasa de Craciun, zambete multumite- Mister& Mrs. la al noualea Craciun petrecut impreuna…in al noualea cer!

 by Superficiala

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Stan Patitul spune: