MeniuTV prezintă:

Primul canal TV despre cele mai bune restaurante din România: www.Meniu.TV .


joi, 14 iunie 2012

Pui de Baltă
Anual, peste un miliard de broaste sunt luate din salbaticie, omorate si gatite, ajungand in farfuriile gurmanzilor care se delecteaza cu “pui de balta”, arata un studiu realizat de prestigioasa publicatie Conservation Biology. Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie analizand datele din registrele de comert international, puse la dispozitie de Natiunile Unite, coroborate cu statisticile de consum intern din fiecare tara. Cu toate acestea, intuitia biologilor este ca in realitatea cifra ar putea fi dubla. Franta si Statele Unite ale Americii sunt cei mai mari importatori de pui de broaste, in vreme ce topul consumatorilor este constituit de popoarele din estul Asiei. Aproximativ o treime din numarul total al speciilor de amfibiene (aproximativ 6.000) figureaza pe lista animalelor amenintate si pe cale de disparitie.

 

Pierderea habitatului este prima cauza a disparitiei broscutelor, urmata de vanatoare, schimbarea climatica, poluare si diverse boli – cea mai devastatoare fiind ciuperca chytridiomycosis care a dus la extinctia a sute de specii in ultimele decenii. Studiul realizat de o echipa de cercetatori de la universitatea Adelaide din Australia mai releva ca pana in prezent, afacerile cu broscute salbatice au fost subestimate de militantii pentru drepturile animalelor, comertul cu pui de balta inflorind in ultimul deceniu in mai toate tarile din lume. Cel mai mare consumator este Indonezia, care anual are un consum de 6.000 de tone de picioare de broasca, urmata de China – 5.000 de tone si India – 4.500 de tone. Cu toate acestea, la nivel global nu exista un sistem de monitorizare complet al vanatorii si consumului de broaste comestibile, iar biologii se tem ca istoria trista a scaparii de sub control a pescuitului si braconajului diverselor specii de peste sa nu se repete si cu amfibienele.

 

Şi eu am avut ocazia să mănânc pulpe de broască pane, în urmă cu 20 de ani, si mi-au plăcut foarte mult, semănau cu pulpele de porumbel la aspect.


De curând, am fost împreună cu "Pofticiosul Săptămânii", cu Liana Toma din Timişoara, la taverna pescărească "La Zavat" din Bucureşti de pe str. Popa Nan 16 şi am fost serviţi cu pulpe caramelizate de broască cu ciuperci Pleurotus. Pot spune că este singurul fel de mânmcare din meniul Tavernei pe care nu l-aş mai încerca. 


Este o chestiune de gust personal, după cum se vede din imaginea de mai sus comeseana mea a savurat din plin ceea ce era în farfurie, chiar dacă acesta era al patrulea fel de mâncare al ospăţului. Sosul nu a fost pe gustul meu, în mintea mea aveam în gură un fel de broaşte gătite în coca-cola. 

2 comentarii:

Stan Patitul spune: