MeniuTV prezintă:

Primul canal TV despre cele mai bune restaurante din România: www.Meniu.TV .


vineri, 22 martie 2013

Cărţi Aromate



Ştim cu toţii cât de importante sunt condimentele, mirodeniile şi plantele aromatice, dar nu conştientizăm mereu acest lucru. Dar suntem înnebuniţi după slănină cu ceapă, pui cu mujdei, cartofi cu rozmarin, măcinici cu scorţişoară, îngheţată cu vanilie etc. - şi asta ca să fac doar câteva trimiteri simpliste la universul fantastic al aromelor de tot felul.

Omenirea a făcut o parte din marea istorie datorită condimentelor dacă ne amintim că a descoperit America atunci când voia să ajungă în India pentru a aduce în Europa aurul comestibil din îndepărtata lume a aromelor. S-au sacrificat multe vieţi pentru condimente, acestea preţuiau mai mult decât greutatea lor în aur.



Şi ca orice gurmand veritabil sunt fascinat de aceste minuni fără de care gastronomia lumii ar fi mult mai fadă, aşadar când mi s-a ivit ocazia să aflu mai multe despre ele am făcut-o fără să preget prea mult - am comandat la Editura All cele 2 cărţi care mi-au pus ordine printre borcănelele din sufletul şi mintea mea de pofticios, este vorba despre "Plante aromatice" de Andreea Rausch împreună cu Brigitte Lotz şi "Condimente" de Anne Iburg.

Prima dintre cele 2 meţionate conţine inclusiv sfaturi despre cum se cultivă cele 70 de plante descrise, dar şi despre cum se folosesc în bucătărie sau în farmacia naturistă.

Despre condimente aflăm totul: ce aromă au, istoria fiecăruia cât şi reţete în care sunt utilizate cu mare succes.

Şi ca să fiu mai concludent, aceste două cărţi extraordinare mi-au inspirat dansul din filmul de mai jos.



articolul face parte din campania vALLuntar iniţiată de Grupul Editorial ALL, cu sprijinul ROMSILVA.

Partener Social Media: Blogal Initiative
Parteneri Media: Metropotam9amŞapte SeriGreen-ReportIncome MagazineHotcityCariere OnlineLiterNetMediaBrief

30 de comentarii:

  1. Vreau si eu aceasta carte :) am o slabiciune pentru condimente.

    RăspundețiȘtergere
  2. sunt atatea condimente dar noi nu lw cunoastem ... :( e binevenita o carte tematica!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai ales doua carti super interesante, le voi cauta si eu. Imi place sa gatesc si sa improvizez, asa ca-mi vor fi de mare ajutor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Pentru un asemenea dans, musai de cetit cartile!

    RăspundețiȘtergere
  5. sunt super misto condimentele! eu daca nu te cunosteam pe tine, ramaneam tot la sare, piper si cam atat :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Suna foarte interesant si chiar am sa caut si eu cartile respective. Multumesc pentru pont!!

    RăspundețiȘtergere
  7. par interesante cartile. in loc de ghivece de flori prefer ghivece cu plante ce fac mancarea gustoasa.

    RăspundețiȘtergere
  8. ador sa gatesc si ador cartiile despre gastronomie si tot ce cuprind ele.

    RăspundețiȘtergere
  9. Mi-ai dat o idee: o carte ca asta ar fi un cadou potrivit. De retinut!

    RăspundețiȘtergere
  10. Costine, iti doresc o viata condimentata pana la adanci batraneti! Si piper pe limba, ca le zici bine ;-)

    RăspundețiȘtergere
  11. o carte cu condimente ar fi binevenita!

    numai bine.

    RăspundețiȘtergere
  12. Viata fara condimente ...e fara gust !! :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Sa fie cu noroc! Buna si o carte despre condimente si un copac, la casa omului...

    RăspundețiȘtergere
  14. Mulţumesc, dragii mei, cu toţii meritaţi o viaţă aromată şi picantă! :D

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu se poate concepe o masa buna fara condimente...de aceea este cel mai bine sa facem cunostinta cu acestea in cele mai variate retete si combinatii culinare...

    RăspundețiȘtergere
  16. Multe salutari !O carte si un pom, doua lucruri indispensabile vietii !
    Sanatate !

    RăspundețiȘtergere
  17. Daniela Zaharia23 martie 2013, 23:13

    Imi plac foarte mult condimentele si plantele aromatice si am fost fascinata de fiecare data cand am descoperit o aroma noua. Sunt multe de care nu stiu nimic inca, asa ca voi cauta cu siguranta cartile pe care ni le-ai recomandat. Abia astept sa citesc retetele aromate!

    RăspundețiȘtergere
  18. Ti-ai ales o carte practica, buna la casa omului cum se spune.
    Cele pentru bucatarie sunt manuale care te ajuta sa iti creezi o lume minunata a mancarurilor condimentate si sa ai si un reper, ca nu orice condiment merge cu vreun fel de carne...
    Astfel de carti au si o istorie a mirodeniilor si condimentelor, presupun ca au si retete si savoarea lor si chiar beneficiile acestora
    Succes

    RăspundețiȘtergere
  19. ..Frumos,daca vrei iti aduc si eu un pui de dafin in iulie cand vin in tara! :)..Multa bafta!

    RăspundețiȘtergere
  20. un pom plantat o viata salvata...va doresc sa aveti mult succes in actiunea voastra...

    RăspundețiȘtergere
  21. In primul rand vin cu o rugaminte: Vreau si eu carteaaaaaa! ( cartile ) Lasand la o parte faptul ca, indiferent ce s-ar spune, numarul condimentelor cunoscute la noi ( de noi, majoritarii) este destul de restrans, ideea de a se prezenta si istoria lor, mie personal, mi se pare mai mult decat interesanta! Daca suntem invatati ( si-i foarte bine) sa asociem mancarea cu vinul, de ce nu am fi invatati sa folosim corect condimentele la preparerea mancarurilor! Pot iesi niste combinatii ce cu gandul n-am gandit!!! De fapt in bucatarie, baza o constituie legumele si carnea. Depinde cum le combini si ce condimente folosesti ca sa dai alt final preparatului. Aia zic!
    In ceea ce priveste actiunea ta, MULT SUCCES !!!

    RăspundețiȘtergere
  22. Mulţumesc mult, dragii mei! Este foarte clar că românul este frate cu codrul! Şi cu condimentele! :P

    RăspundețiȘtergere
  23. Super tari recomandările de cărți din articol, mai ales că mă gândeam să încep să scriu și eu o serie de posturi despre mirodenii și cum pot fi ele îmbinate și cultivate, deci vine la fix recomandarea voastră :D! Baftă!

    RăspundețiȘtergere

Stan Patitul spune: