MeniuTV prezintă:

Primul canal TV despre cele mai bune restaurante din România: www.Meniu.TV .


marți, 29 octombrie 2013

Colecţia de toamnă-iarnă cu AndreeaVIN LA GĂTIT cu "Andreea-n blide" este cel de-al PATRULEA mare proiect demarat în cel de-al PATRULEA an al nostru de blog. După "Wines & VIP", "Turul Culinar al Bucureştiului" şi "Foc încrucişat" iată-ne prezentându-vă un nou format. Mie îmi place să spun că nu sunt proiecte doar de "wine pairing", ci, ceea ce este şi mai important, de "people pairing" - adică de asociere a oamenilor cu mâncare, băuturi şi alţi oameni care li se potrivesc. Fără oameni pe potrivă, restul nu are haz. 
Ideea mi-a venit de la faptul că Andreea, colega mea cu care prezint emisiunile "Poftă Bună de Viaţă" de la MeniuTV, s-a căsătorit în această vară şi ştiam că este o catastrofă în bucătărie. Trebuia să fac ceva pentru a-l salva pe Bogdan, proaspătul soţ, de la toxi-infecţie alimentară! Din solidaritate masculină, fireşte...
Am coroborat asta cu talentul lui Ioannis Stamatogiannis, Chef Onassis cum îi spun eu, de la Tortuga Modern Tavern, în a găti şi a învăţa şi pe alţii, şi aşa s-a născut acest proiect. Vă vom prezenta câte un foto-reportaj despre fiecare întâlnire a noastră, probabil că o dată la două săptămâni, astfel că veţi putea învăţa de fiecare dată cel puţin o reţetă culinară din repertoriul lui Chef Onassis, mare parte dintre ele din bucătăria tradiţională grecească reinterpretată de un arhitect pasionat de gastronomie.. 
Chef Onassis este arhitect, iar fotografia şi gastronomia sunt cele 2 mari pasiuni ale sale. În perioada de dinaintea crizei a făcut avere din tranzacţii imobiliare şi construcţii, el însuşi având în proprietate Illion Residence (un imobil pentru locuit) şi Illion Offices (o clădire de birouri în str. Traian 234 la parterul căreia se află şi Tortuga Modern Tavern, un restaurant cu specific grecesc-mediteranean). "Illion" este denumirea grecească a vechii cetăţi Troia, de unde vine şi denumirea epopeii "Iliada" lui Homer..Pentru a demara proiectul nostru VIN LA GĂTIT cu "Andreea-n blide" am cooptat 2 parteneri puternici cu un renume de necontestat pe piaţa din România - este vorba despre Kotanyi Condimente şi Parma Food. Primii ne-au oferit condimente, mirodenii şi costumaţiile sexy, iar ceilalţi vinul, adică 3 sticle de Caloian Cabernet-Sauvignon 2012 de la Crama Oprişor - cramă din Mehedinţi ce aparţine firmei româno-germane Carl Reh Winery.


Pfuai, ce frumoşi suntem! Scuipaţi-ne să nu ne deochiaţi! :D"Oglindă-oglinjoară, cine este cea mai haioasă din ţară? Andreea cu coiful de la Kotanyi!!!" :P


Andreea se pregăteşte sufleteşte să se ia la trânte cu bucătăria!


Papionul meu este de la ShOOka Design, mai exact de la prietena noastră Ghazaleh Emami care s-a născut în Iran şi trăieşte de la vârsta de 3 ani în România, acum are 25. În persană "ghazaleh" înseamnă "gazelă", iar "shooka" este "căprioară". Ea nu face doar papioane, ci este anul I la masteratul în celule stem...


Chef Onassis se pregăteşte şi el.


Eu am găsit o caracatiţă şi cum sunt un pofticios notoriu am trecut la fapte! :D


În timp ce eu ronţăi monştrii de prin bucătăria restaurantului Tortuga Modern Tavern...


I-am dat în primire Andreei penarul cu stilouri şi creioane. Aşa e când începe anul şcolar.


Subalternii profită de orice ocazie pentru a-şi tortura şefii. Răzbunarea este atât de dulce!
Noi ne luptăm în continuare cu monştrii, iar după ce-i doborâm îi ronţăim ca să ştergem urmele masacrului.


Ne bucurăm şi ne zâmbim complice pentru că Chef Onassis nu ştie că i-am mâncat toate caracatiţele şi toţi rechinii din bucătărie.


Dr. Tortuga se pregăteşte de operaţie. O operaţie pe creierul Andreei. ;)


Această tichie de chirurg de cârnaţi i-a fost adusă în dar de fiica sa Eleni când a fost în excursie la Paris. Textul i-a fost brodat pe loc. La noi se găseşte pe undeva aşa ceva? Cred că s-ar vinde o mulţime!


...5...4...3...2...1... ne pregătim de decolare!


Andreea îşi controlează şi ea motoarele. Paparazza noastră, Cristina, a surprins momentul.


Cei 3 muschetari. Care, de fapt, erau 4, veţi vedea imediat... ;)


Iată-l şi pe cel de-l patrulea muschetar, cel mai tânăr, la fel ca şi în cartea lui Dumas - Eleni Stamatogiannis îşi pregăteşte şi ea ţinuta de "junior masterchef" pentru a-i preda o lecţie de gătit Andreeei!!! După modelul "tu eşti mai deştept decât un copil de clasa a cincea?"


Eleni îi va arăta Andreei cum se găteşte un hamburger în 3 minute. 

Cei 4 muschetari (g)astronomici sunt pregătiţi de mari fapte de arme care le vor duce numele departe, la fel ca titlul altei cărţi renumite, "după 20 de ani".


Continuarea primei zile de şcoală va veni curând, dar dacă tot suntem aici să vă arăt câteva bunătăţi din meniul de toamnă-iarnă de la Tortuga Modern Tavern.


Am ales din meniu, ca "meze", adică nişte aperitive care se servesc cu ouzo sau cu tsipouro, o iahnie grecească de fasole "gicantică" şi o cremă de linte "fava". Cu pită fierbinte.


Iahnia asta am mai testat-o şi a fost la fel de delicioasă - mie îmi place mult fasolea sub diverse forme de preparare, inclusiv cea mexicană, bătută în amestec cu brânză..


Crema de linte "fava" a fost o surpriză deosebit de plăcută, a fost pentru prima dată când am gustat aşa ceva şi am adorat-o pe loc, la fel şi cei cărora le-am recomandat-o apoi şi mi-au urmat sfatul. Cu lămâie, ulei de măsline şi ceapă - absolut incredibilă! Plus un pic de ardei iute pentru mine. :P :P :P

Chef Onassis nu se abţine să pună ulei de măsline peste orice. Doar este grec, nu? :DContinuăm testarea cu câte o porţie de paste cu somon afumat, sos roşu şi măsline. Eu ca fan al peştelui afumat, al afumăturilor în general, m-am declarat "dat pe spate". 


Să mai punem nişte ulei de măsline, ori suntem greci ori nu mai suntem! :D

După paste a urmat un chefal cu orez sălbatic înăbuşit în unt din lapte capră, cu roşie coaptă "sfârcul Afroditei". Mi-a plăcut inclusiv orezul! Ceea ce nu mi se întâmplă prea des mie...A mers excelent vinul grecesc sec şi parfumat primit spre testare de la un conaţional de către Chef Onassis.

La desert nu am mai putut mânca nimic, aşa că Chef Onassis ne-a îmbiat cu un vin licoros care a ţinut loc şi de digestiv. L-am sfătuit ca şi acesta, precum şi cel alb de mai înainte, să fie introduse în meniu. 
Închei prin a vă promite că voi începe să lucrez imediat la partea a doua a acestui articol despre prima zi de şcoală a Andreei în bucătăria de la Tortuga Modern Tavern. Prima reţetă va fi... "Sofrito din carne de viţel", o reţetă din Corfu. Va urma!

See you s(p)oon ! :D


10 comentarii:

 1. Gabriel No-Resources3 noiembrie 2013, 12:21

  Tare! Mie îmi place cel mai mult de la Kotanyi amestecul de ierburi aromate pentru pizza! Oricum, m-am tăvălit de râs când v-am văzut moacele! Toţi pentru unu şi unu pentru toţi, muşchetarilor!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Râd şi eu de nu mai pot, e clar că alţii sunt în pericol de moarte prin râs! :D

   Şi favoritul meu este tot amestecul de ierburi pentru pizza. Dacă pui câteva fire pe o felie de pâine şi o bagi un pic la cuptor miroase în toată casa ca la pizzeria din Napoli. :)

   Ștergere
  2. da, măi băieţi, dar şi răşniţele sunt super!

   Ștergere
  3. Ei, tot ce am încercat de la ei este calitativ superior altora, dar pliculeţul cu ierburi pentru pizza mi-a adus mari servicii în diverse demonstraţii casnice. :D

   Ștergere
 2. Numai la chefalul ăla mă gândesc de ieri! La ce telefon se fac rezervări?

  RăspundețiȘtergere
 3. Telefonul personal al lui Ioannis Stamatogiannis - 0722.611.107. ;)

  RăspundețiȘtergere
 4. Foarte frumos articolul si mai ales pozele. Singura chestie ca nu am vazut imagini cu Andreea gatind ! In blide sau macar pe langa. :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mâine este partea a doua a foto-reportajului. Cu tot tacâmul! :P

   Ștergere
 5. Andreea Chiar Ea15 noiembrie 2013, 11:12

  Nu recunosc nimic. In poze este doar o admiratoare de-a mea.

  RăspundețiȘtergere

Stan Patitul spune: