MeniuTV prezintă:

Primul canal TV despre cele mai bune restaurante din România: www.Meniu.TV .


luni, 21 octombrie 2013

Concurs Foto la Hotel InterContinental BucureştiDe azi începând am pretenţia să fiu numit Costin Intercontinentalu', după modelul Bercea Mondialu' sau Gigi Internaţionalu' ori Nelu Universalu'. Măcar eu am argumente. Şi anume faptul că am participat la un concurs foto organizat de Hotelul Intercontinental din Bucureşti pe FaceBook, am trimis poza de mai sus, şi fără să cer niciun "like" de la nimeni m-am calificat între primii 20 de participanţi. Drept urmare, poza mea va face parte dintr-o expoziţie foto colectivă al cărei vernisaj va avea loc, unde în altă parte, la Hotelul InterContinental.

Mai jos o să vă prezint un articol scris în 2011 când Mega-Starul hotelurilor din România împlinea frumoasa vârstă de 40 de ani:

Restaurant Balada al Hotelului InterContinental Bucuresti -1971.

"InterContinental, primul hotel de cinci stele construit în Bucureşti şi unul dintre simbolurile Capitalei, aniversează 40 de ani de la inaugurare. Ridicat pe locul unei foste zahanale- "La Zisu", InterContinentalul, una dintre cele mai mari atracţii ale Bucureştiului în anii '70-'80 primea oaspeţi pentru 23 de dolari pe noapte în camere duble, cel mai apreciat cocktail de către străini la acea vreme fiind cocktailul din cozi de raci la 17 lei.

Apartamentul Imperial in urma cu peste 40 de ani.

Povestea InterContinental începe în anii '60, când Cyrus Eaton, şeful companiei Cyrus Eaton Group, ce administrează lanţul hotelier InterContinental a venit în Bucureşti în interes de afaceri. Pentru că locurile de cazare în hoteluri erau limitate, el a fost nevoit să înnopteze în holul unui hotel, aceasta fiind momentul în care i-a venit ideea de-a dezvolta un InterContinental în Bucureşti.

Luna Bar, anii '70.

Construcţia hotelului a început în 1967, după un proiect al arhitecţilor români Dinu Hariton, Gheorghe Nădrag, Ion Moscu şi Romeo Belea, arhitectul care se ocupă în prezent de renovarea Teatrului Naţional. La proiectul hotelului de cinci stele au lucrat constructori, ingineri şi muncitori români, cu avizul reprezentanţilor lanţului hotelier InterContinental, clădirea fiind finalizată după trei ani, în urma unei investiţii de şase milioane de dolari.


Peste 40 de ani de lux la InterContinental: De la camera de 23 de dolari şi cocktailul din cozi de raci în anii ’70 la apartamentele în care s-au cazat staruri rock şi şeful Microsoft.

"Prin anii '66 au fost condiţii propice din punct de vedere politic pentru ca lanţul Intercontinental să apară în România şi să contracteze un hotel. Împreună cu arhitectul şef al Bucureştiului, prof. Maicu, am început studiile pentru primul hotel de renume al Capitalei", îşi aminteşte Romeo Belea.

Bodybuilding in anii '70 la Inter.


Cu ocazia deschiderii hotelului care reprezenta şi cea mai înaltă clădire a Bucureştiului (90 de metri înălţime) în mai 1971, s-au inaugurat şi cursele aeriene Pan Am (cel mai important transportator aerian al Sua la acea vreme) către Bucureşti. "Chiar din ziua deschiderii oficiale a hotelului, Pan Am a adus un avion plin de turişti americani care s-au distrat toată noaptea în hotel. La acea vreme, o cameră single costa 18 dolari, iar o cameră dublă 23 de dolari", potrivit lui George Opriş, fost Rooms Division Manager în perioada 1971-1996. Acum o cameră dublă se rezervă cu 199 de euro pe noapte.


Lobby-ul hotelului in urma cu peste 40 de ani.

Iniţial echipa de arhitecţi români propuseseră ca şi zonă de amplasare a hotelului Piaţa Victoriei sau Piaţa Unirii. Reprezentanţii InterContinental nu au fost însă de acord, considerând că Piaţa Universităţii este centrul oraşului şi că aici ar trebui dezvoltat hotelul. Astfel că InterContinentalul a fost ridicat pe locul unei foste zahanale - "La Zisu".


Apartamentul Royal. Baia este dotată cu o cadă jacuzzi, un duş cu hidro-masaj şi saună proprie. În acest apartament s-au fimat scene pentru filmul "Nea Mărin Miliardar" în 1979.

"Pe parcursul dezvoltării proiectului au existat în permanenţă doi consultanţi americani: un arhitect şi un inginer. Am învăţat atunci foarte multe lucruri, eu care credeam iniţial că ştiu lecţia hotelurilor. Mi-am dat seama pentru prima oară ce înseamnă nişte specialişti notorii: erau două personaje pe care le ştiam din reviste", spune arhitectul Belea. El mai precizează că acea colaborare cu americanii a fost o "încântare" pentru el.

 
Recepţia actuala a hotelului.

"Americanii au avut viziune", apreciază arhitectul Romeo Belea. "Mă gândesc şi acum cum de ne-a trecut prin cap să propunem construirea hotelului într-un parc sau într-o piaţă".

 Belea a fost cel care a plecat cu proiectul în SUA pentru a lua avizele.

 
Lobby-ul actual al hotelului

"S-au făcut nişte modificări. Proiectul a fost avizat, apoi a fost preluat de o altă echipă. Eu am rămas cu părerea de rău că primul meu proiect a fost modificat din cauza condiţiilor legate de locaţie".

 
Restaurant Modigliani la parter - pe pereti se pot vedea lucrarile artistului.

Problema cu care s-au confruntat arhitecţii români a fost legată de extinderea hotelului.


Piano Club

"Am readaptat proiectul iniţial pentru amplasamentul găsit. Din punct de vedere arhitectural pe acest loc aveam nevoie de o clădire înaltă şi subţire. Proiectul s-a demarat pe locul fostei zahanale, însă clădirea a trebuit lăţită pentru a respecta cerinţele lanţului, care menţionau existenţa unui anumit număr de camere pe etaj

 
Terasa Corso - 16 lei o cafea. 
95 de locuri.

Până la sfârşit, americanii i-au spus "hotelul celor trei banane", îşi aduce aminte Belea.

 

Cu toate acestea, el susţine că dacă ar trebui să reconstruiască acum hotelul, l-ar gândi cu totul altfel. 

Club lounge-ul hotelului dezvoltat în anul 2010 în urma proiectului de renovare al etajului 21. Design-ul întregului etaj a fost realizat de firma londoneză de arhitectură Virgile and Stone Associates.

"Acum mi se pare că ar fi trebuit să fie mult mai deschis spre exterior, pentru că este poate cea mai interesantă zona arhitecturală a Bucureştiului. Atunci părea tuturor ca este foarte bine ce facem". 

Hol hotel.

La momentul inaugurării, hotelul avea 423 de camere şi apartamente, un centru de sănătate la etajul 22, restaurantul Balada, cu specific românesc şi Luna Bar, la etajul 21, cu terasă spre Piaţa Universităţii. Acum operează 257 de camere.

 
Apartament, are două camere şi balcon dublu. Hotelul are 257 de camere. O suită junior deluxe costă 215 euro pe noapte de persoană la sfârşitul lunii aprilie, în timp ce o cameră dublă costă 110 euro pe noapte, potrivit datelor de pe booking.com.
Lenjerie de mare firma - Fretta.

"Oaspeţii străini erau foarte încântaţi de gustul mâncării româneşti. Parţial, acest lucru se datora şi faptului că noi achiziţionam legumele, fructele, carnea, brânza din producţia locală, pe vremea aceea, în România nu pătrunseseră încă substanţele chimice care se foloseau în Occident. Era foarte apreciat un cocktail din cozi de raci cu salata de crudităţi şi sos Calypso, care costa 17 lei vechi", şi aduce aminte Iulian Stanciu, bucătar la Intercontinental.

 

La InterContinental au fost cazaţi Lenny Kravitz, echipa Harlem Globe Trotters, Robert Gates - şeful Pentagonului, presa de la Casa Albă în timpul Summit-ului NATO, Zucchero, prinţul Hassan al Iordaniei, Bill Gates, Demis Roussos şi alte personalităţi. 


Lobby-ul actual al hotelului.

"InterContinentalul era o oază occidentală într-o lume comunistă şi de aceea te simţeai deosebit că lucrezi aici. Când veneam la serviciu, parcă intram dintr-o dată într-o altă lume, nu mai eram în România comunistă" spune Elena Burghelea, fost Housekeeping Manager."PS - Să nu fim ipocriţi, cu toţii am vrea să facem precum tipul din imagine, unii chiar o facem, alţii nu doar pentru că îşi pot sparge ochelarii sau deranja coafura, dar dorinţa rămâne...


3 comentarii:

 1. Gabriel No-Resources24 octombrie 2013, 20:43

  Securişti vechi şi noi. Şi ăia care lucrau atunci şi ăştia de-acu dau cu subsemnatu la mănăstirea Secu...

  RăspundețiȘtergere
 2. Manastirea Secu? =))

  RăspundețiȘtergere
 3. bibanu pitpalacu27 octombrie 2013, 21:55

  kk-m-as pe ei de securisti imputiti! i-as pune pe toti la zid si mi-as descrca mitraliera in ei!!

  RăspundețiȘtergere

Stan Patitul spune: