MeniuTV prezintă:

Primul canal TV despre cele mai bune restaurante din România: www.Meniu.TV .


joi, 24 octombrie 2013

Deschiderea Restaurantului Turcesc Divan FloreascaAseară am fost părtaşi la deschiderea celui de-al doilea restaurant turcesc Divan, acum pe Calea Floreasca, după cel din Centrul Vechi de pe str. Franceză. Nu puteam lipsi chiar noi, fanii bunătăţilor bizantine, fie ele greceşti sau otomane. Doar ne ştiţi ce pofticioşi suntem la aşa ceva! :P :P :PGazdele au încercat să se joace puţin cu noi de-a excursia, mai ales că se şi pricep la turism, Divan Grup având şi o agenţie în componenţă. Aşadar şi-au chemat oaspeţii mai întâi la restaurantul din Centrul Vechi, local deschis de către soţii Adrian Iuşut şi Adina Ceadar în iarna anului 2010 cu o suprafaţă de numai 160 de metri pătraţi împărţiţi pe 2 nivele. În martie 2011 s-a făcut extindere până la 330 de mp integrându-se şi o zonă VIP, astfel restaurantul atingând o capacitate maximă de 220 de persoane.

După cum se vede în imagine, toată lumea era întâmpinată cu câte un cocktail foarte dulce.


Pentru că nu sunt un fan al cocktailurilor am întrebat dacă pot fi servit cu apă plată în loc. Domnişoara a zis că se va interesa. S-a interesat la un şef şi mi-a zis că voi putea bea apă şi multe altele la Divan 2 în Floreasca. :D

Ei bine, turcii nu fac aşa. Despre ASTA am scris în prima postare de pe acest blog, acel articol am vrut să fie ca un "manifest" pentru toţi cei care lucrează în ospitalitatea românească. Eu, în locul fetei, indiferent ce mi-ar fi spus şeful meu, i-aş fi adus oaspetelui un pahar cu apă de la chiuvetă cu 2 cuburi de gheaţă în el. ;)


Un actor costumat foarte haios întreţinea atmosfera printre musafiri. Mi-a plăcut că avea şi ceva cultură sub tichia de Ismail. :)


Blonda de la marketing a grupului Divan ştie să destindă atmosfera, este o alegere bună pentru poziţia pe care o ocupă în firmă. Frumoasă şi deşteaptă! :P

Între orele 7 şi 8 seara ne-am adunat ca să ne strângem. Apoi ne-am încolonat şi ne-am urcat în 2 autocare cu care am plecat în excursie în Turcia... din Floreasca.  Ne-am simţit ca şi cum un restaurant Divan era în partea europeană a Bucureştiului, iar Divan-ul celălalt în partea asiatică. :D
Am ajuns la destinaţie, iar turiştii se bucură din plin de umbra deasă a palmierilor.


Ismail al nostru şi-a găsit sultanul împreună cu care ne-au dat indicaţii preţioase despre cum să băgăm kebapurile în gură, cum să turnăm vinurile pe gâtleje şi cum să ne holbăm la cadânele din haremul dătător din burice.Pe masă ne-au aşteptat câte o sticlă de vin alb, în turcă se spune "beyaz sarap", o fetească albă de la Cramele Recaş, şi una de vin roşu, în traducere "kirmizi sarap", un merlot de la acelaşi producător. Acestea constituie "vinul casei" şi costă 50 de lei în meniu. Un "Chateau Domenii" de la Davino este 150 de lei.
Pe fiecare masă a aşteptat câte un platou cu "meze", cu aperitive adică. Problema este că acelaşi platou era şi pe o masă pentru 2 persoane şi pe una pentru 6. Şi aşa au fost toate cele aduse. Asta crea disconfort pentru că trebuia să împarţi o bucăţică de nu ştiu ce cu un necunoscut, ceea ce era un pic jenant.
A fost şi prosecco, dar nu ştiu ce trebuia să faci ca să fii servit. Dacă serveşti masa la restaurantul Divan ceaiul turcesc e din partea casei. Cafeaua nu.


Oooooo... au venit cadâneleeeee !!! :D

Dansurile orientale au completat tabloul, dar tocmai când ne simţeam duşi pe covoarele zburătoare, nu ştiu cine a avut proasta inspiraţie să pună cadânele să danseze mexicăneşte. A fost ca nuca-n perete! Bănuiesc că aici e "geniul" agenţiei de PR...Fetele au dansat frumos, dar... au stricat tot farmecul ambianţei pe care tot ele o provocaseră...
Apoi s-a revenit la dansuri turceşti... Cineva a prins mişcările dansatoarelor şi continuă showul! :D


Despre mâncare nu pot să spun prea mare lucru, v-am zis că doar am ciugulit câte un pic, am lăsat domnişoarele de la masă cu care am împărţit platoul să se răsfeţe şi să deguste mai mult. O singură menţiune - este vorba de bucăţelele acelea de kebap înfăşurate în lipie, mie îmi place ca între cele două straturi să mai fie unul de caşcaval. Se numeşte "sarma beyti" şi este mâncarea mea preferată dintre specialităţile otomane. :P :P :P

A venit şi platoul cu deserturi, o domnişoară de lângă mine l-a rugat pe ospătar să aducă şi tacâmuri, farfurie cu furculiţă şi cuţit pentru că erau foarte siropoase chestiunile, iar acesta a pus-o la punct vorbindu-i brutal. Dacă nu era o seară festivă aş fi reacţionat altfel, nu aş mai fi stat atât de liniştit la mitocănia chelnerului.


Noul restaurant turcesc Divan din Floreasca are o suprafaţă de 430 de metri pătraţi şi 420 de locuri dintre care 260 sunt în interior. Meniul mi s-a părut identic cu cel din Centrul Vechi.Succes, Divan! Să creşti mare! :)
6 comentarii:

 1. Sincera sa fiu nu mi-am facut o impresie prea buna :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Amenajarea este foarte faină, dar nu prea s-au descurcat cu inaugurarea. Sunt convins că vor recupera cu clienţii de zi cu zi. Eu le ţin pumnii să facă o sarma beyti cât mai gustoasă! :P :P :P

   Ștergere
 2. Stimate domn Costin Staicu,
  De ce stergeti comentariile care reflecta realitatea de la restaurantul Divan?
  Va supara adevarul?

  Mihai Cristian November 9, 2013 at 12:36 pm

  Am fost client Divan cativa ani, pana ieri. De fiecare data comandam un fel care ni s-a parut genial (Hunkar Begendi Sultan –Sultan’s Favourite). Costa 48 RON, pe meniu plus tip, platesti aproximativ 53 de RON pentru felul respectiv. Problema e ca ieri in loc de preparatul genial cu care eram obisnuiti, am primit niste laturi – un fel de pastrama de oaie ametita printr-un sos rosu care avea un gust ingrozitor pe un pat de salata de vinete. L-am intrebat pe ospatar (Victor) daca au schimbat reteta, fiind nou initial a ezitat , a zis ca nu , apoi s-a dus la bucatarie sa confirme. S-a intors cu o explicatie senzationala: bucatarul turc ar fi vrut sa pastreze reteta consacrata dar Andrei (patronul) a decis sa o schimbe. Adica sa dea laturi clientilor pe care sa perceapa 53 de RON, eventual si fara bon fiscal, stim cu totii ca la restaurante iti aduc note proforme si mai uita sa tipareasca bonurile fiscale. I-am cerut ospatarului sa debaraseze, i-am dat tip 1 RON si i-am cerut si bonul fiscal (014528/08.11.2013) Domnule Andrei, daca cititi acest comentariu sa stiti ca v-am pastrat restul de laturi care ne-au fost servite ieri. Ask the waiter!
  Mi-ati facut un cadou de senzatie ieri de ziua mea. Pofta buna!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ori suntem bloggeri ori nu mai suntem! :)

   Ștergere
  2. L-am şters pentru că eu te-am întrebat ceva şi tu nu mi-ai răspuns.

   Ștergere
  3. Lasă un număr de telefon aici sau pe mail şi te va contacta cineva de la restaurant ca să înţeleagă ce s-a întâmplat.

   Ștergere

Stan Patitul spune: