MeniuTV prezintă:

Primul canal TV despre cele mai bune restaurante din România: www.Meniu.TV .


vineri, 18 octombrie 2013

Reţeta Perfectă de PizzaMie îmi place cel mai mult pizza de la restaurantul mexican El Torito din Bucureşti, aproape de Foişorul de Foc. Poate şi datorită sosurilor care mi-au dat dependenţă - chipotle şi habanero. Plus, un mare PLUS, ardeii iuţi muraţi - Jalapenos. Dar ia să vedem ce ne spune un matematician american despre pizza perfectă...


Formula unei pizza "perfect proporţionate", luând în calcul factori precum grosimea aluatului şi distribuirea ingredientelor, pentru a se obţine un maximum de savoare, a fost descoperită de matematicianul american Eugenia Cheng,.Eugenia Cheng, matematician la universităţile din Sheffield (Marea Britanie) şi Chicago (SUA), a ajuns la concluzia că o pizza de dimensiuni mai reduse are o cantitate mai mare de ingrediente, pe când pe o pizza mai mare toppingul este distribuit într-un mod mai echilibrat.


Totul a pornit de la descoperirea că o pizza cu diametrul de 30 de centimetri are cu 10% mai mult topping decât o pizza cu diametrul de 35 de centimetri.


Matematicianul a arătat că distribuirea ingredientelor variază în funcţie de dimensiunea blatului şi că o pizza mai mică are mai mult topping decât o pizza mare, chiar dacă se folosesc aceleaşi cantităţi de topping şi aluat.


Cantitatea de topping la fiecare îmbucătură nu este influenţată de grosimea blatului, ci de echilibrul care se formează între ingrediente şi aluat.


Matematicianul a folosit variabilele "a" pentru volumul constant de aluat şi "t" pentru volumul constant de topping pentru a stabili formula matematică a raportului dintre topping şi blat, pentru o îmbucătură medie de pizza, constatând că, pentru o pizza cu diametrul mai mic, cantitatea de topping la fiecare îmbucătură este mai mare.


Eugenia Cheng a avut ideea acestei formule după ce lanţul de restaurante PizzaExpress a rugat-o să cerceteze de ce pizza Romana cu diametrul de 35 de centimetri, cu blat subţire şi crocant, are un succes mai mare decât pizza clasică cu diametrul de 30 de centimetri.


Aceasta a descoperit că secretul constă în proporţia dintre diametrul aluatului şi cantitatea de ingrediente distribuite - dat fiind că, pe o suprafaţă mai mare, toppingul este distribuit până spre marginile aluatului.


Cei care preferă mai mult topping ar trebui să aleagă însă pizza clasică cu diametrul mai mic.


"Îmi place să arăt că matematica se află pretutindeni în jurul nostru şi că putem folosi matematica pentru a oferi o explicaţie pentru ceea ce am descoperit prin intuiţie, cum ar fi faptul că blatul unei pizza mai mici are un risc mai mare să rămână crud la mijloc", a afirmat Eugenia Chang.


Dar despre tot ce-i bun la restaurantul mexican El Torito puteţi afla cel mai bine de la Meniu TV:Paaa !


4 comentarii:

 1. Nici prea mare,nici prea mica,nici prea groasa nici subtire,nici prea coapta dar rascoapta...ufffff!..e prea dificil mai bine-i lasam pe cei de la El Torito s-o faca,o fac perfecta!..Matematica este la tot pasul cand vorbim de pizza...Daca iei una mare familiara si nu stapanesti operatia de impartire ramai flamand,daca iei din cele mici si nu stapanesti cel putin sirul numerelor naturale pana la cinci deasemeni ramai ...flamand...Uffff,..mergeti la scoala si altceva ne-o trebui nu ne-o trebui dar matematica atat cat sa-numaram trinughiurile de pizaa...e musai!!!!
  Felicitari povestitorului!
  Adina Dedu

  RăspundețiȘtergere
 2. Nostima asta cu pizza perfecta,nu m-as fi gandit niciodata :-) Si mie imi place pizza,dar cui nu-i place,nu?

  RăspundețiȘtergere
 3. bibanu pitpalacu27 octombrie 2013, 22:02

  hai ma da-o dreaqu de pizza! :-)))))

  RăspundețiȘtergere

Stan Patitul spune: