MeniuTV prezintă:

Primul canal TV despre cele mai bune restaurante din România: www.Meniu.TV .


sâmbătă, 9 noiembrie 2013

Wine Pairing cu Amalia RodriguezIată că a sosit momentul pentru cel de-al doilea "Foc Încrucişat", un proiect gastro-enologic de wine pairing şi, de ce nu, de... "people pairing" - denumire ce îmi aparţine şi pentru asta mă mândresc. :) 

Conceptul "Foc Încrucişat" presupune discutarea unor vinuri în diverse asocieri gastronomice în compania unor persoane pasionate şi specializate din domeniu - bloggeri, sommelieri, producători, tehnologi etc.


Pentru că ne-am simţit foarte bine şi PRIMA DATĂ am decis să ne întâlnim şi acum tot la restaurantul "Creanga de Aur" din Hristo Botev 25, foarte aproape de Unirea Shopping Center. 


Datorită vremii încă plăcute, ziua se mai poate petrece la terasă chiar dacă este luna noiembrie.


Clădirea restaurantului a fost proiectată de Anghel Saligny în urmă cu un secol.


Pe Gavril Adrian Butuc de la PREMIUM DRINKS l-am cunoscut online în urmă cu mai mult timp când mi-a spus câteva cuvinte despre proiectul său de a importa vinuri deosebite calitativ din însorita Portugalie, ţară care l-a adoptat cu drag încă din 1990. Are o poveste fabuloasă - imediat după revoluţia din decembrie 1989, când încă era cadru universitar în Timişoara, a plecat cu încă un prieten să se angajeze ca ingineri "mecanici" în Franţa la uzinele Renault. Destinul a vrut altceva, o cunoştinţă l-a rugat să vină înapoi în România ca să ia un Oltcit pe care să-l transporte "pe roţi" până la ţărmul Atlanticului portughez. A dorit să ajute, a îndeplinit "comisionul" şi a rămas împreună cu tovarăşul său să lucreze împreună la o mină din Portugalia. Acum, Gavril trăieşte cu întreaga sa familie acolo, soţia este cercetător, iar fiului său îi place mult să se ocupe de muzică.

Pasiunea pentru vinuri bune i-a adus prietenia mai multor podgoreni cu tradiţie de sute de ani care ulterior i-au propus să se ocupe de vânzarea vinurilor lor minunate la export, inclusiv în România când piaţa va permite acest lucru. A început prin a trimite cantităţi mici unor pasionaţi şi cunoscători, iar acum deţine un depozit în Alba Iulia de unde se face livrarea în toată ţara a oricărei comenzi, fie că este vorba de persoane fizice, fie că este vorba despre restaurante sau magazine specializate.

A venit momentul să ne cunoaştem şi personal, aşadar ne-am strâns mâinile bărbăteşte la mai multe pahare de vin bun cu ocazia Târgului Indagra de la Romexpo. Acolo am decis să facem şi un "Foc Încrucişat" cu patru "piese" din portofoliul PremiumDrinks.ro, în compania onorantă a Dnei Lucia Pîrvu, vicepreşedinte a Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România, organizatorul Saloanelor de vinuri Vinvest Timişoara şi Vintest Bucureşti. Lucia Pîrvu este deja consacrată pentru vasta şi incontestabila sa experienţă în domeniul oenologic.


Şi pentru că am decis de comun acord să începem "confruntarea" cu un "espumante", doresc să fac câteva precizări despre acest tip aristocratic de vin pentru reîmprospătarea memoriei.

Vinul spumant este un tip de vin obținut prin fermentație naturală, spre deosebire de cel spumos, care este imbogățit cu dioxid de carbon. Fermentația naturală poate avea loc în sticlă (metoda champenoise/metoda tradițională/metoda clasică) sau în cisterne speciale construite pentru a face față presiunii din timpul fermentării (metoda Charmat). Exemplul clasic de vin spumant este șampania, vin spumant produs în regiunea Champagne din Franța. 


Există și alte exemple de vin spumant, produse în diferite țări: Espumante în Portugalia, Cava în Spania, Sekt în Germania, Asti în Italia (denumirea generală pentru vinurile spumante din Italia este Spumante) și Cap Classique în Africa de Sud. Termenii francezi „Mousseux” sau „Cremant” sunt folosiți pentru referirea la vin spumant provenit din altă regiune decât Champagne. Dulceața vinului spumant poate varia de la extra-sec „brut” până la dulce „doux”.

Cantitatea de zahăr (dozajul) adăugată după a doua fermentare și învechire variază și determină nivelul de dulceață al vinului spumant. Vinurile produse în Uniunea Europeana trebuie să aibă conținutul de zahăr declarat pe etichetă.
• Brut Natural sau Brut Zero (mai puțin de 3 grame de zahăr pe litru)
• Extra brut (mai puțin de 6 grame de zahăr pe litru)
• Brut (mai puțin de 15 grame de zahăr pe litru)
• Extra Sec sau Extra Dry (12 până la 20 grame de zahăr pe litru)
• Sec (17 până la 35 grame pe litru)
• Demisec (33 până la 50 grame de zahăr pe litru)
• Dulce (mai mult de 50 grame de zahăr pe litru)Eu asociez Portugalia cu Amalia Rodriguez, aşa că azi o să vă încânt, sper, cu câteva piese ale artistei.


Am dorit să ne facem "încălzirea" cu un "espumante" receee - alb, extra brut. Fără nimic de mâncare alături. Un prilej de a începe o conversaţie şi o seară la fel de spumoasă. 

Este vorba despre Quinta dos Abibes - Extra Brut - Arinto & Baga 2010, DOC Bairrada-Portugal."Quinta" înseamnă în româneşte "podgorie, fermă", iar "abibos" este numele unei păsări căreia i se spune la noi ciovlică, iar în engleză "lapwing" sau "european plover". Şi ce legătură au cele două cuvinte?


În vecinătatea podgoriei Quinta dos Abibes, situată în regiunea DOC Bairrada în centrul Portugaliei, la poalele pădurii Buçaco şi în apropierea oceanului Atlantic, se gaseşte un lac unde frecvent este văzută această pasăre migratoare. Ferma are aproximativ 10 ha din care 7 ha sunt cultivate cu viţă de vie, recent replantată: Touriga Nacional, Syrah, Cabernet Sauvignon, Baga (soiuri de struguri negri) si Arinto, Bical, Maria Gomes, Sauvignon Blanc, Chardonnay (soiuri de struguri albi).


Să vedem ce ne spune Gavril despre acest vin, ca reprezentant al producătorului şi ca importator al acestuia...

"Quinta dos Abibes - Extra Brut - Arinto & Baga 2010 este un vin spumant obţinut prin metoda clasică, tradiţională (metoda champenoise - fermentaţia naturală în sticlă), creat din amestecul soiurilor Arinto și Baga şi a fost vinificat în alb, special pentru fi un spumant deosebit cu un stagiu de îmbătrânire în pivniță timp de 12 luni. Eleganța strugurilor Arinto și distincția strugurilor Baga, au înzestrat acest spumant cu o personalitate unică, eleganță și armonie."


"Soiuri: Arinto (50%) și Baga (50%); Aspect: cristalin, cu bule fine și coroană (mousse) abundentă persistentă; Culoarea: Perlă definită;"


"Aroma: Predominantă învelită în jeleu de fructe roșii. Nuanțe de citrice, mere coapte, biscuiți și note subtile de pâine prăjită."


"Gust: Fructat, vioiciune și prospețime cu volum remarcabil în gură învelit de un mousse elegant, armonios și cu final persistent prelungit."


"Procesul de Vinificație: Decojire (decorticare) totală și presare lentă și blândă în prese pneumatice. Fermentația alcoolică s-a realizat la 18 °C. Din strugurii Baga au fost utilizați doar aproximativ 40% din producție." 


"Maturarea: 12 luni în pivniță și 3 luni după degorgement.
Conținut de alcool: 12,5% vol. 
pH: 3,15; Aciditatea totală: 7,2 g/l; Zaharuri totale: <5g b="" la="" litru="">Temperatura de consum
: max. 6-8 °C."


Să vedem acum ce ne spune şi Dna Lucia Pîrvu despre acelaşi spumant pe care l-a studiat îndelung, a fost fascinant cum îl descria pe măsură ce decripta şi înţelegea mesajul vinului nostru... Din păcate nu pot reda cele spuse atunci, impresiile "fierbinţi", ci pot doar să reproduc un text pe care Lucia a avut amabilitatea să mi-l trimită, un text scris ulterior, oarecum "din amintiri".


"Să începi dimineaţa cu un spumant Arinto & Baga de la Quinta dos Abibes este un răsfăţ!, să o serveşti la prânz este o încântare, iar la cină este o provocare!"


"Spun asta pentru că are tot ce îşi doreşte o femeie - eleganţă, supleţe, convingere, caracter!"


"La cină, ea a fost prima curajoasă, a purtat o rochie culoarea perlei, transparentă, cristalină ce a stârnit curiozitatea, apoi a umplut paharul elegant, lasând loc  spumei abundente, un "guler de vulpe argintie", a dispărut încet, o perlare fină şi persistentă a continuat spectacolul. Timpul perlării şi fineţea bulelor sunt primele indicii pentru cartea de vizită oferită."


"Aroma agreabilă, cu nuanţe fine de fructe de zmeură, coarne, coacăze roşii, iar la a doua identitate s-a identificat cu o nuanţă olfactivă de Pinot Noir... mai, mai să călătoreşti în Franţa în Champagne." 


"Am spus provocare, s-a lăsat degustată, a marcat cu prospeţime şi fructuozitate." 


"Voiciunea, dioxidul de carbon de origine endogenă bine format, prietenia acestuia la atingerea papilelor gustative a marcat repetarea degustării... o dată, de două, ....de multe ori!"


"O ieşire din scenă cu un final de gust persistent, prelungit, care te face să-ţi aduci aminte de Ea cu mare drag!"Eu nu pot să spun decât că la cei 75 de lei sticla cu cât se poate cumpăra de pe PremiumDrinks.ro un astfel de "espumante extra brut" merită să ne răsfăţăm pe noi şi pe cei dragi nouă acum la sfârşit de an pentru a ne obloji rănile lui 2013 şi a ne anunţa succesele lui 2014. :)


Staţi pe aproape, voi reveni cu continuarea serii şi vă voi povesti despre alte 3 vinuri portugheze şi bucatele care le-au însoţit cu arome magice. :P :P :P

3 comentarii:

 1. foarte interesant magazinul online, nu stiam de el, o sursa buna de cadouri de sarbatori! ;)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vă mulțumim mult pentru aprecieri și vă așteptăm cu drag la Premium Drinks online. Nu uitați să vă utilizați Voucher-ul pe care-l găsiți și trebuie adiționat înainte de a finaliza comanda dumneavoastră. Doamne Ajută!

   Ștergere
 2. Vă rugăm să ne ajutați să creștem si pe Facebook ... așadar apreciem și vă mulțumim pentru Like-ul vostru la www.fb.com/PremiumDrinks.ro si vă așteptam cu drag la www.premiumdrinks.ro Doamne Ajută și Sărbatori Fericite!

  RăspundețiȘtergere

Stan Patitul spune: