MeniuTV prezintă:

Primul canal TV despre cele mai bune restaurante din România: www.Meniu.TV .


luni, 16 decembrie 2013

(La) Fitze cu Stella - Artois şi AdamV-am mai zis că mie mi se pare mult mai interesant conceptul de "people pairing" decât cel de "wine pairing", pentru că tot se poartă romgleza. De fapt, este vorba despre asocierea unor oameni cu poveştile lor la mâncare şi băutură care să facă discuţia mai spumoasă. Şi mă gândeam că o să demarez un proiect de genul ăsta în 2014. Dar, parafrazând proverbul, nu este pentru când se pregăteşte, ci pentru când se nimereşte. Mi-a venit ideea când am cunoscut-o personal pe Stella Adam la deschiderea oficială a restaurantului Gargantua d'Oro. Ea are o viaţă fabuloasă, ar putea scrie nu o carte, ci două cu ceea ce a trăit, dar se mulţumeşte doar cu un blog - Modniza-Fashion Doctor. Şi instant m-am gândit că proiectul meu de "people pairing" din 2014 va începe în 2013 şi se va numi "VIP Online" şi va prezenta oameni, bloguri şi locuri la un pahar de vorbă. Iar când spun "VIP Online" nu mă refer doar la bloggerii cu mii de vizitatori zilnic, ci şi la cei cu numai o sută, de exemplu. Pentru că, închipuiţi-vă, este ca şi cum aceşti oameni vorbesc zilnic unor săli pline cu câte o sută de persoane. Este extraordinar! 


Că tot veni vorba de deschiderea restaurantului Gargantua d'Oro - a fost la un pas de catastrofă. Încă din start. La primire am fost serviţi cu prosecco în două pahare ce nu aveau ce căuta la un asemenea eveniment - unul era ciobit, iar celălalt avea pe talpă urma lipicioasă şi murdară a etichetei pe care o avusese cu mult timp înainte. Aceste pahare nu au ce căuta oricum în vesela unui restaurant ce-şi respectă clienţii.


Faţa de masă purta şi ea urma timpului, mai exact o gaură de la o arsură cu ţigara, probabil.


Ospătarii nu au ştiut să-mi spună ce vinuri ne-au pus în pahare, plecau să se intereseze şi nu mai veneau. Oare din ce turnau? Din damigeană? Lucruri de genul ăsta nu este permis să se întâmple la un restaurant care se vrea "d'Oro". Doar pentru că te afli în Dorobanţi nu este suficient să rezişti pe piaţă. În acelaşi spaţiu a fost restaurantul Market8 care, teoretic, avea câteva ingrediente ce ar fi trebuit să-i asigure succesul: proprietar era creatoarea Venera Arapu, un nume cunoscut în mediile de fiţe de unde ar fi putut proveni clientela, un bucătar talentat şi carismatic şi anume Florin Dumitrescu cel care după ce a plecat  de aici a intrat direct în juriul tv-showului "Masterchef" (cel mai tânăr jurat din lume), amplasament în zonă locuită de persoane cu o putere de cumpărare ridicată. Dar, din păcate, managementul a fost lăsat în seama unei tinere cu nume unguresc, nu mai reţin cum o chema, căreia i-am propus o colaborare de consultanţă, dar a refuzat. Şi a dus afacerea de râpă. Una dintre greşelile acesteia este menţinerea unui ospătar arogant şi arţăgos cu clienţii, care dorea tot timpul să demonstreze că este cel mai tare din parcare. Din păcate, parcarea de la Market8 era goală şi aşa a rămas până când restaurantul s-a închis. În prezent, chelnerul arţăgos cu clienţii are aceleaşi metehne şi le pune în practică la Cafeneaua Veche în Centrul Istoric.


În imaginea de mai sus sunt împreună cu Florin Dumitrescu, la Market8, într-o seară când i-am testat abilităţile gastronomice, iar ajutor în bucătărie era un alt tânăr, Gabriel Toader.


Gabriel Toader a devenit "titular" la restaurantul San Michele deschis în clădirea în care funcţionase "Mica Elveţie", în Agronomie, înainte ca Jakob Haussman să facă greşeala de a se muta în Centrul Vechi, singurul avantaj pe care îl are în noua locaţie fiind aceea că se află în incinta unui hotel şi micul dejun inclus în preţul cazării îl ajută să supravieţuiască. De când i-am spus Crenguţei Haussman că vreau să discutăm despre lucrurile astea nu-mi mai răspunde la telefon... Şi ca să ne amuzăm puţin, Gargantua Evenimente de la Grădina Icoanei se află acolo unde a fost Mica Elveţie înainte să migreze în Agronomie, în spaţiul fostului restaurant Moldova de vizavi de Şcoala Centrală.


Primul preparat făcut integral de mintea şi mâinile lui Gabriel Toader pe care l-am mâncat a fost un tartar de avocado la restaurantul San Michele, acolo unde am avut şi prima discuţie cu el.


Următoarea dată când ne-am revăzut a fost la restaurantul Stadio de lângă Universitate unde m-am bucurat din nou de câteva specialităţi delicioase pe care le făcea în bucătăria de aici. Se vede că îmi place, nu-i aşa? Dar vouă vă place papionul meu de la ShOOka Design? :D


De curând, Chef Gabriel Toader m-a anunţat că îl pot găsi la restaurantul "Fitze" din Herăstrău, vizavi de Ambasada Chinei, în str. Nicolae Caramfil 2 - dar ce e mai fain este faptul că în ziua de 14 decembrie este un "all you can eat" cu papa italienească la numai 60 de lei de persoană! Oau! Aşadar, mi-am zis că acum e momentul să demarez proiectul "VIP Online", adică să mâncăm şi să bem bine în timp ce o trag de limbă pe Stella Adam "Modniza". 


Restaurantul "Fitze" nu se numeşte aşa pentru că este frecventat de piţipoance, ci pentru că se mănâncă foarte bine la preţuri rezonabile, ceea ce, să recunoaştem, a ajuns o fiţă.


A fost aranjat bufetul pentru că după cum v-am zis era un "all you can eat". Acestea au fost doar prima parte, căci felul doi erau paste în funcţie de ceea ce dorea fiecare. Şi a doua parte a intrat în acelaşi preţ. Şi tot cât putea fiecare să înfulece. :DA apărut şi Chef Gabriel Toader pe care l-am reîntâlnit cu aceeaşi bucurie cu care îţi revezi un vechi camarad.


Şi aici tot cu papionul de la ShOOka Design. :)


Eu am început ca de obicei cu o palincă şi o bere rece şi înspumată.


A sosit şi Stella Adam cu soţul său, Liviu, la ora 3 aşa cum stabilisem la telefon. În afară de mine, toată lumea a cerut câte o limonadă. Stella "Modniza" a intrat imediat în rolul de onliner şi a postat pe FaceBook.


Dar de unde "modniza"?!? Probabil că vă întrebaţi la fel de curioşi ca şi mine. În limba rusă acest cuvânt înseamnă "o fată în pas cu moda" sau, mai simplu, "modernă". Dar de ce în rusă? 


Pentru că Stella s-a născut în urmă cu 46 de ani în Leningrad, actualul Sankt Petersburg, deci în URSS, în plin război rece, dintr-o mamă rusoaică şi un tată basarabean.


Tatăl ei era medic chirurg maxilo-facial în Armata Roşie, aşa că la vârsta de 4 ani Stella ajunge la mii de kilometri distanţă, pe malul lacului Baikal. Apoi în Turkmenistan, Uzbekistan, Afganistan şi chiar şi în RDG. Spunea că Germania comunistă era mult deasupra Uniunii Sovietice ca nivel de trai. Are multe de povestit Stella din peregrinările familiei sale.


Ajunge să facă facultatea în Chişinău, iar acum şi ea este medic chirurg maxilo-facial ca şi tatăl său care lucrează în prezent pentru armata Republicii Moldova.


Pe soţul său, Liviu, l-a cunoscut când acesta a venit la ea la cabinet în Chişinău ca să îi scoată o măsea. Cu toate că Stella avea masca pe figură, Liviu s-a îndrăgostit "lulea" de ea. Şi nu s-a lăsat până a convins-o să se căsătorească împreună.


Au un băiat de 26 de ani care a şi convins-o în urmă cu 3 ani să-şi facă blogul pe care îl are acum. Stella cu Liviu şi cu fiul lor se află în România de 13 ani de când soţului său, procuror, i s-a propus să lucreze ca şi "controlor" de procurori în Bucureşti.


Când au venit în ţara noastră Stella avea 3 joburi, era medic la 3 clinici stomatologice. Acum are propriul său cabinet fiind asociată cu un fost coleg de facultate, basarabean.


Din vorbă în vorbă am ajuns şi la felul 2 - linguini cu creveţi şi ravioli cu ricotta, spanac şi smântână. Alături avem un supliment de parmezan.

Vinul ales a fost un Sauvignon Blanc "Terase Danubiene" de la Vinarte, sec, care a însoţit perfect bunătăţile italieneşti de pe masă.Cine a dorit ceva mai condimentat a folosit uleiul picant.

Desertul a fost bezea cu frişcă, mousse de ciocolată şi fructe de pădure, desert pe care l-am botezat eu împreună cu Stella "Avalanşă". Deci dacă ajungeţi la restaurantul "Fitze" să cereţi "Avalanşă", este un deliciu !!! :P :P :P
În final, eu cu un espresso, Stella cu un "latte", iar Liviu şi Cristina, nefasta, cu câte un ceai verde, ne-am promis că ne vom revedea cât de curând pentru a continua şirul poveştilor încă nespuse în cele câteva ore care au fost prea puţine...


Sâmbătă, 21 decembrie, la restaurantul "Fitze" vom fi la "pomana porcului", tot "all you can eat", şi tot 60 de lei de căciulă. De data aceasta vom avea ca invitaţi pe membrii unei familii de bloggeri de turism. Mama, tata şi fiica - se anunţă interesant, nu-i aşa? 

O dedicaţie pentru Stella, cu toată prietenia:

2 comentarii:

 1. Gabriel No-Resources19 decembrie 2013, 02:22

  Apropo de Afganistan:

  Un băiat face cunostintă cu o fată, în cele din urmă, într-o seară fata îl cheamă la ea acasă.
  Intră în camera ei, se încep mângâierile.
  Fata:
  - Sstttt... la mine părintii îs acasă, să nu-i trezim, tata lucrează în fortele Antitero, iar mama e căpitan în DIICOT, si ar fi bine să nu-i deranjăm.
  Băiatul se gândeste: Doamne, unde am nimerit???
  Continuă ei mângâierile, îi cam luase deja valul si fata iarăsi:
  - Ssst? Te rog mai încet în camera de alături doarme fratele meu, care nu demult s-a întors din Afganistan.
  Băiatul deja speriat bine de tot, se gândeste: Uuuh, trebuie să mă retin, aici e periculos!!
  Fata însă cochet îl linisteste:
  - Dragule, dar vrei să ai o seară de neuitat?
  - Daaa!!! zice tipul excitat.

  - AJUTOR!!!! MĂ VIOLEAZĂ!!!

  RăspundețiȘtergere

Stan Patitul spune: