MeniuTV prezintă:

Primul canal TV despre cele mai bune restaurante din România: www.Meniu.TV .


joi, 30 ianuarie 2014

Cu Lumea la RestaurantNinsorile din ultimele zile, la fix o lună după Crăciun, mi-au amintit de întâmplările din acea perioadă când ne doream să se aştearnă covorul alb şi pufos, dar nu s-a întâmplat. Unul dintre acele momente de care îmi amintesc cu mare drag este cea de-a doua ediţie a proiectului "VIP Online" care s-a desfăşurat tot la restaurantul "La fitze" de pe malul lacului Herăstrău, vizavi de Ambasada Chinei, la fel ca şi PRIMA DATĂ


Proiectul "VIP Online"  prezintă oameni, bloguri şi locuri la un pahar de vorbă. Iar când spun "VIP Online" nu mă refer doar la bloggerii cu mii de vizitatori zilnic, ci şi la cei cu numai o sută, de exemplu. Pentru că, închipuiţi-vă, este ca şi cum aceşti oameni vorbesc zilnic unor săli pline cu câte o sută de persoane. Este extraordinar!


Întâlnirea de gradul 3 (o să vă destăinui imediat de ce spun "gradul 3") a avut loc într-o zi însorită de iarnă, mai exact 21 decembrie 2013. De ce tocmai în acea zi? Pentru că era sâmbătă şi restaurantul "La fitze" organiza "Pomana porcului - all you can eat", mai pe româneşte cât te ţine pofta şi burta pentru numai 60 de lei. Bonus: venea şi Moş Crăciun cu daruri la copii!!! Oau!!! Deci era de neratat aşa ceva! Când scriu mi se face o adevărată cascadă în gură! :P :P :P


Aşadar m-am gândit să invităm alături de noi o familie de bloggeri cu un copil măcar la care să vină Moşu, astfel din prima am zis fără să stăm prea mult pe gânduri că evenimentul se potriveşte ca o mănuşă familiei Farca: Roxana, Alexandru (Lumea Mare ) şi fiica lor, Petra (Lumea Mică) - bloggeri de turism. Acum v-aţi prins de ce am zis "gradul 3". ;)


Am început ospăţul cu câte o palincă, eu, ca de obicei, şi cu o bere rece şi spumoasă, iar Petra cu un suc de portocale. Alegerile au fost bune, voioşia a evoluat exponenţial. La fel şi curiozitatea mea... 


Prima întrebare a fost cum le-a venit ideea acestui blog la care Roxana contribuie preponderent cu scris, iar Alexandru cu pozNe. Totul s-a întâmplat odată cu venirea crizei când firma de publicitate a Roxanei a pierdut din ce în ce mai mulţi clienţi, până când activitatea s-a închis de tot. (Opinia mea este că atunci când o companie o duce mai prost, atunci trebuie să investească mai mult în marketing. Doar că e necesar ca mult mai judicios să fie gospodărite fondurile. Din păcate, în întreaga lume, nu doar la noi, primele bugete tăiate au fost cele de promovare... ieşirea dintr-o criză economică precum aceasta în care ne zbatem încă stă în stimularea de către guverne a consumului şi creşterea bugetelor de promovare de către companii.)


Închizându-şi firma, Roxana a avut mai mult timp pentru a face ceva ce-şi dorea demult, dar nu avea timp pentru un asemenea răsfăţ: să scrie despre locurile pe unde a dus-o pasiunea comună cu a soţului său, cea de a călători.  Şi aşa s-a născut blogul de turism www.LumeaMare.ro ! Iiiiiiiieeeeeeeee !!!


În timp ce discutam se aşezau platourile cu porcării şi alte bunătăţi. De exemplu aceasta este o slăninuţă fiartă în zeamă de varză şi usturoi, apoi pudrată cu un praf de boia doar puţin iute. Mor de poftă acum când mi-amintesc ce gustoasă a fost şi cum se topea în gură deodată cu crănţăniturile cepei şi murăturilor pişcătoare.


Apropo de pasiunea lor comună, călătoriile, mi-au povestit şi despre prima lor aventură turistică. Alex a invitat-o pentru prima dată pe Roxana într-o excursie. Era un fel de oficializare a relaţiei lor. Când au ajuns la destinaţie au constatat că doar ei din tot grupul aveau 2 camere rezervate într-un alt hotel decât ceilalţi. Problema nu a fost asta, ci faptul că aceste camere erau total nespaţioase, de-abia puteai deschide uşa şi apoi trebuia să te urci în pat. Roxana i-a spus lui Alex să rezolve situaţia bărbăteşte, aşa ceva nu era de tolerat. Alex a mers şi a discutat cu organizatorul excursiei, iar acesta le-a spus că singura posibilitate de ieşire din impas este să le dea o SINGURĂ cameră confortabilă la amândoi în acelaşi hotel cu restul grupului. De atunci, cei doi şi-au petrecut viaţa într-o "cameră comună", metaforic vorbind. Curând, "decorul" interior a fost completat de fiica lor Petra. :)Ardeii iuţi uriaşi muraţi au fost senzaţionali pentru un fan al picanteriilor, la propriu şi la figurat, ca mine. 
A fost şi salată de vinete, fasole bătută, legume la grătar şi multe alte ierbării pentru cei ce voiau să ţină în continuare post până în ziua Crăciunului sau doar voiau să combine porcăriile.Am întrebat-o pe Roxana cam cât a călătorit în 2013. 

"E greu să spun pentru toţi, eu una in 2013 am umblat cam 3 luni, adunat. Am fost în mai multe insule, printre care Azore, Lefkada, Tenerife, am fost în Germania şi am participat la targuri de turism de la Berlin, Belgrad sau Lisabona. Am facut tot traseul Dunarii de la izvoare până la intrarea în ţară, cu prietena şi colaboratoarea noastră Ina, două fete pe motoare. Cu familia am mers pentru prima dată la carnavalul de la Veneţia, am stat vreo 9 zile în Lisabona, ne-am bălăcit la Lefkada şi mi-am făcut pofta să stau o săptămână in Braşov, pe îndelete. Cam aşa." 

Alex lucrează încă în domeniul farmaceutic şi nu a avut timpul disponibil pentru a o însoţi pe Roxana în toate călătoriile sale. 

 "În mare nu mă interesează atât de mult cifrele, abia acum am stat să le adun, mă interesează mai mult calitatea, să nu mă grabesc, să mă bucur de un loc, între a pleca des şi mult şi a pleca rar, dar să rămân mai mult într-un loc, ţi-e clar ce aleg."Pastă de jumări cu condimente numai bună de întins pe pâinea prăjită pentru a unge drumul palincii.
Printre înghiţituri pofticioase o mai iscodesc pe Roxana cu o altă curiozitate. Dar în 2014?

 "Pentru 2014 avem deja planificate 9 zile la Barcelona, vom reveni la Meteora de Paşte, cu toată echipa www.LumeaMare.ro, vom revedea Viena (m-aş duce acolo de 12 ori pe an), iar pe final de an vrem mult să ajungem în Chile, sper să reuşim." Mda, în Chile e vin bun! :D


"Cel mai important lucru pe 2014 este orientarea noastră către călătorii resposabile, o preocupare pe care am avut-o şi până acum, dar se va vedea din ce în ce mai mult. Suntem primul blog de travel clar şi oficial orientat către turism sustenabil şi verde. Asta ne diferenţiază." 

 Dar nu e scump ecoturismul?!? 

 "Percepţia generală e că ecoturism înseamnă scump, asta din cauza hotelurilor mari care implementează tot felul de măsuri pentru protecţia mediului (şi bravo lor), dar ştii, bunul simţ nu costă. Nici atitudinea responsabilă nu costă decât puţină curiozitate şi dorinţa de a şti. 

 Pe înţelesul tuturor, atunci când călătoreşti e bine să te documentezi înainte şi să înţelegi dacă plăcerea ta nu aduce mai mult rău decât bine destinaţiilor sau comunităţilor în care vei ajunge. Înseamnă să respecţi natura şi oamenii, să fii atent pe ce dai banii, adică să ajuţi mai degrabă un fermier decât un supermarket internaţional, cumpărându-i produsele, să nu te sui pe un elefant dacă nu ştii sigur că e tratat cu grijă (şi poţi să afli asta, nu e nevoie de o lucrare de doctorat ca sa obţii nişte informaţii), să preferi plimbările pe jos sau cu bicicleta prin pădure, nu cu jeepul, să alegi excursiile organizate care au grupuri mici, să cunoşti ceva despre cultura locală şamd..."Atacăm pofticioşi bufetul. Prima parte a bufetului. ;)


Mmmmmm... miam, miam... glup, glup... mai puţin Petra care umblă prin Lumea Mică. ;)


Şi Lumea Mică?

"Ea citeşte mult şi tocmai a dat gata toată seria Harry Potter, aşa că s-ar putea să nu scăpăm de Londra. De obicei de ziua ei o ducem undeva unde îşi doreşte mult."


Carne de porc cu grăsime, prăjită, bună pentru vinul roşu.


Valiza cu sarmale şi vulcanul cu mămăligă stau alături, prietenii ştiu de ce. :D


Tocăniţa de vinete (un fel de zacuscă) aştepta muşteriii pe flacăra mică.Ştiindu-mă un fan al cărnii de raţă, Chef Gabriel Toader de la restaurantul "La Fitze" de pe malul lacului Herăstrău, vizavi de Ambasada Chinei, mi-a pregătit şi un confit de raţă atât cu varză albă cât şi cu varză roşie caramelizată. Cu toate că a fost "Pomana porcului" eu m-am desfătat cu o pulpă de măcănitoare a cărei carne se topea în gură.


Mulţumim, Chef Gabriel Toader! Ai fost din nou la înălţime!
Mâncăm, bem, pălăvrăgim, suntem fericiţi!Venirea lui Moş Crăciun ia prin surprindere ceata de copii ce se zbenguiau prin restaurant.Un elf aranja sacii Moşului.

Venirea Moşului ne-a fericit pe toţi. Adulţii priveau cu jind la darurile aduse copiilor, amintindu-şi nostalgici de copilărie.L-am întrebat: "Moşule, da' vreo nepoată blondă de vreo dooj de ani n-ai?" Răspunsul a venit prompt: "Una de-asta aş vrea şi io!". No comment! :D


Zbenguială maximă în continuare! 


Noi am finalizat ospăţul cu plăcinte de dovleac şi mere. :P :P :P

A venit şi Zâna Tilincuţa care i-a învăţat pe copii jocuri minunate din Ţara lui Peter Pan. ;)


O zi frumoasă de care ne vom aminti mult timp. 


Proiectul "VIP Online" va continua cu noi invitaţi în ambianţa ospitalieră a încă unui restaurant partener, este vorba despre cel mai bun restaurant românesc din Bucureşti - Casa Oprescu din Parcul Tineretului.


See you s(p)oon ! ;)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Stan Patitul spune: