MeniuTV prezintă:

Primul canal TV despre cele mai bune restaurante din România: www.Meniu.TV .


vineri, 31 ianuarie 2014

Top Restaurante 2013 - Omul AnuluiVreau să menţionez încă de la început că la fel ca şi toate celelalte consideraţii de pe acest blog şi premiile pe care le voi anunţa aici sunt oferite după criterii subiective. Opiniile îmi aparţin şi nu are importanţă dacă ele coincid sau nu cu ale altora. Niciun restaurant nu este perfect, dar mă bucur că unele sunt perfectibile. Prin acest demers de premiere doresc să le oblig să devină din ce în ce mai bune spre bucuria patronilor, a staffurilor şi a clienţilor. Dacă cineva nu este mulţumit dintre cei trei parteneri menţionaţi, atunci afacerea trebuie, dacă nu regândită, măcar ajustată "pe ici, pe colo, prin părţile esenţiale".Premiul pentru OMUL ANULUI 2013 (din lumea restaurantelor bucureştene, fireşte) merge la Dragoş Petrescu, proprietarul grupului City Grill ce are în componenţă restaurantele Hanul Berarilor (2), City Grill (4), Trattoria Buongiorno (5), Carul cu Bere precum şi cafenelele City Cafe (3). Despre cum a evoluat City Grill în ultimii 4 ani puteţi citi recenzia noastră AICI.


L-am auzit personal vorbind pe Dragoş Petrescu la un forum al ospitalităţii organizat într-una dintre sălile de la Marriott în primăvara anului 2011. Povestea atunci că grupul are 800 de salariaţi. În august 2013 a ajuns la 1.200. Deci într-o perioadă de criză economică generalizată. 

Nu este perfect. Sunt trei greşelile pe care i le imput. 

În primul rând, faptul că a deschis şi cel de-al doilea restaurant Hanu' Berarilor. După opinia mea acest local din Pache Protopopescu trebuia brănduit altfel. De exemplu, "Palatul Ţiganilor", având în vedere că un restaurant cu specific autentic ţigănesc nu există. Pentru cine strâmbă din nas la această idee vreau să-i amintesc că în Moscova există un teatru de mare succes cu acest profil. Îmi şi închipui ospătăriţele cu salbe la gât şi rochii lungi şi creţe, iar ospătarii cu pălării şi veste...  S-a mers greşit, zic eu, pe varianta unui al doilea HB ca la un lanţ de fast-fooduri. Chiar dacă procedurile pe care se merge în bucătărie sunt de fast-food nu trebuie să ne dăm de gol, nu? ;)

O a doua greşeală este transformarea restaurantului sportiv de pe str. Franceză din Centrul Vechi într-o nouă trattorie Buongiorno. Ştiu că nu mergea bine, dar trebuiau căutate soluţii de redresare şi apoi vândută franciza în toată ţara. Mai ales că în momentul în care s-a făcut conversia era deja gata proiectul pentru cum trebuia să funcţioneze cantina sportivă.

Cea de-a treia greşeală pe care a recunoscut-o şi Dragoş Petrescu, nu verbal, ci faptic, a fost aducerea unei francize germane pentru o cafenea de care nu auzise nimeni dintre cei pe care i-am întrebat. Dovada că a fost o eroare este că franciza care trebuia dezvoltată şi apoi vândută mai departe în România, nu mai există pe piaţă. Aceeaşi prostie a făcut-o şi Octavian Radu, patronul RTC, care a importat o franciză nemţească de cafenele, "Cup & Cino", ce funcţionau pe lângă agenţii ale Băncii Transilvania şi, culmea, tot au dispărut odată cu venirea crizei. Consider că o franciză pentru un local o aduci când aceasta îţi umple sala cu clienţi numai punând firma la uşă, numele trebuie să aibă o rezonanţă deosebită nu să mai munceşti tu să o faci cunoscută.


În schimb, Dragoş Petrescu, a făcut o mişcare genială pentru care îl felicit - a reacţionat la criticile care se aduc mâncării gătite din restaurantele grupului City Grill precum că ar fi de cantină modestă, şi a adus un Executive Chef (adică un manager pe toate bucătăriile firmei Trotter Prim) din afara României. Este vorba despre Kevin Hill, un tip foarte comunicativ, împrietenindu-se repede pe FaceBook cu mulţi români. Comunică bine, să sperăm că şi găteşte cel puţin pe atât.

Este britanic, a lucrat mai bine de un deceniu ca inginer în marina Regatului Unit şi la forţele aeriene regale din Australia, iar de 23 de ani este chef în bucătăriile restaurantelor din toate colţurile lumii, din Spania în Australia şi din Marea Britanie la Bucureşti. Ultima misiune pe care a acceptat-o este cea de executive chef al grupului de restaurante City Grill din România. Kevin Hill are 53 de ani şi a venit pentru prima dată în România acum 14 ani, pentru a duce în Marea Britanie 14 chefi locali. A revenit în vara lui 2013 şi vrea să rămână pentru a creşte vânzările şi profitul grupului City Grill şi pentru a dezvolta Academia de Bucătari.
„Am revenit luni în România deşi niciodată nu am crezut că o să mă întorc. Acum cinci ani mi-am cumpărat o casă în Marea Britanie şi am crezut că mă liniştesc şi mă stabilesc acolo. Nu s-a întâmplat aşa„, povesteşte britanicul într-o engleză cu accent australian. Momentan învaţă şi limba română, însă afirmă că înţelege doar anumite cuvinte. „Vreau să călătoresc în România, să învăţ limba şi să fac profilul consumatorului local.„ Mâncarea tradiţională deja a încercat-o, îi plac micii, mămăliga şi sarmalele. Acum stă într-un apartament din cartierul Obor şi merge la piaţa agroalimentară din zonă pentru legume, fructe, lactate şi carne. Spune că găseşte acolo tot ce are nevoie.

Meniul City Grill este alcătuit în principal din produse româneşti, însă Kevin Hill spune că de când a venit a ales produsele cu cele mai slabe vânzări şi a încercat să le dea un nou look. Spre exemplu mămăliga cu brânză a devenit bulz urban datorită unei reţete noi. „După prima lună Kevin a decis să bată palma pentru următorii ani. Acum, intenţionează să se mute definitiv în România, convins de planurile grupului şi de echipă„, a spus Daniel Mischie, director operaţional Trotter Prim. Pentru a veni la Bucureşti britanicul a primit o ofertă similară celei oferite unui chef român, la care s-au adăugat bonusuri de performanţă. Despre salariu, oficialii de la City Grill spun că se încadrează în limitele din industrie, respectiv 2.500-4.000 de euro, potrivit informaţiilor din piaţă. Bonusurile însă sunt un secret.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Stan Patitul spune: