MeniuTV prezintă:

Primul canal TV despre cele mai bune restaurante din România: www.Meniu.TV .


miercuri, 30 aprilie 2014

Good Wine - între Fasole Bătută şi Midii de BalcicVineri, 25 aprilie 2014, prima zi a târgului de vinuri Good Wine la Romexpo - ştiind că nici la ediţia aceasta nu există un interval orar dedicat profesioniştilor din horeca şi din presa conexă, ne-am decis să alegem această zi pentru vizitare pe considerentul că este mai puţin aglomerat decât sâmbătă şi duminică. Şi am crezut că e sănătos să luăm întâi prânzul ca să fim pregătiţi pentru "sesiunea" de degustări ce bănuiam că va urma. Aşadar am optat pentru MENIUL ZILEI de la restaurantul Burebista Vânătoresc din str. Batiştei 14, lângă Intercontinental, CEL MAI AVANTAJOS din Bucureşti - 20 de lei 2 feluri de mâncare, salată, pâine de casă coaptă în cuptorul restaurantului, ardei iute, desert, apa plată şi un pahar de vin sau o cafea.


La primul fel eu am ales fasole bătută cu usturoi, ceapă prăjită şi murături, iar Cristina a preferat cea de-a doua variantă cu supă de pui a la grec.


După fasolea bătută am optat pentru altceva care cere şi mai bine un vin după - cârnaţi de casă, fripţi pe grătar, cu varză murată călită şi doi ardei iuţi minunaţi având în vedere circumstanţele.


Cristina a savurat o porţie de şniţele de pui cu cartofi prăjiţi.
Varza călită a fost delicioasă, este un supliciu pentru mine să scriu acum despre ea.Un vin roşu demisec de Recaş a făcut deschiderea unei zile dedicate în principal lui Bachus.La desert ne-am bucurat de o prăjitură cu umplutură de vişine şi cacao având pe deasupra un topping de dulceaţă de vişine. Bun, bun, bun! :P :P :PÎn drum spre Romexpo unde a fost găzduit Good Wine am dat de o prismă advertorială, în faţă la ASE, cu un mesaj interesant - ceea ce ne-a făcut să decidem instant că seara vom merge la Gaudi Bistro să le mai testăm meniul încă o dată...La Good Wine ne aşteptau vinuri multe - peste 1.000 de etichete. Noi ne-am alocat numai 2 ore cu intenţia de a testa câteva lucruri: vinurile de la noii apăruţi pe piaţă şi anume Domeniul Vlădoi şi Viile Metamorfozis, portofoliul de la Crama Dobrogeană, în mod special cupajul "Trei braţe", şi feteasca neagră de la Casa de Vinuri Cotnari. Inevitabil am fost "forţaţi" de ceea ce am găsit în "teren" să stăm un timp dublu.


Nelu Vlădoi ne-a povestit istoria viniviticolă a familiei, începută la 1924, dar cu sincopa impusă de perioada "populară" -  şi ce dovadă mai mare este că e o afacere de familie decât faptul că era la stand împreună cu fiica sa?!? Am găsit vinuri interesante care trebuiesc aprofundate.


La standul vinurilor de Măcin am avut o discuţie interesantă cu Dan Jalea care a reprezentat cu entuziasm Crama Dobrogeană şi cu Aurelia Vişinescu de la Domeniile Săhăteni. Dânsa a ţinut să aprecieze cu voce tare vinurile dobrogene pe care le-a analizat pe fiecare unul câte unul. Am profitat de ocazie să o întreb de ce brandul său nu este prezent la Good Wine şi mi-a explicat că în urma unei analize împreună cu departamentul de marketing s-a ajuns la concluzia că raportul dintre bugetul investit şi ceea ce "se întoarce" sub o formă sau alta nu mai justifică expunerea aici şi se preferă o abordare B2B (business-to-business) a partenerilor horeca din piaţă. Mi se pare o poziţie foarte realistă. La fel au gândit mulţi dintre jucătorii de pe piaţa vinului din România, foarte mulţi, dacă ne gândim repede doar la Negrini, Isărescu, Nicoreşti, Recaş, Murfatlar, Gramma, Petrovaselo, Domeniile Boeru, Urlaţi, Intervitt, Segarcea, Lacerta, Rotenberg, Corcova, Nachbil, Huşi, Premium Drinks, Vinitaly Deluxe etc. Eu spun de doi ani că un târg de vinuri nu este acelaşi lucru cu unul imobiliar, domeniu din care provine firma organizatoare.


Aveţi în imagine unul dintre cele mai bune vinuri degustate la târgul din primăvara aceasta - cupajul ILLUSTRO REZERVA 2011 de la producătorul basarabean F'autor - Chardonnay, Sauvignon Blanc şi Rhein Riesling, maturat 12 luni în butoaie de stejar franţuzesc şi învechit încă un an în sticle . Oriunde îl găsiţi vă recomand să-l sorbiţi până la ultima picătură.


La standul Metamorfosis am găsit CELE MAI BUNE VINURI ALBE pe care le-am degustat la ediţia de primăvară a târgului Good Wine 2014 ! Explicaţia pentru vinurile deosebite a fost că am dat aici de un tandem de specialişti absolut remarcabil: calmul şi ponderatul somelier Alfred Binder alături de entuziastul şi freneticul vinificator italian Fiorenzo Rista, cu "antecedente" fabuloase încă de pe vremea când a lucrat pentru Vinarte (creatorul Prince Mircea și Prince Matei - deja asta spune totul pentru orice cunoscător în domeniul oenologic din România).


Cred că despre vinurile astea vom povesti mult de-a lungul verii care se apropie împreună cu prietenii noştri care merită să fie răsfăţaţi.


Crama Borha, importator a peste 150 de "etichete" spaniole, mi-a făcut bucuria să mă reîntâlnesc cu vinurile Protos - Reserva 2009 mi se pare excepţional. L-am încercat prima dată la restaurantul spaniol Don Jamon din Bucureşti.


Câteva alte lucruri de la Good Wine, pe scurt: Dan Săvulescu de la SERVE ne-a povestit care-i povestea vinului rose în România începând cu vremurile când nimeni nu ţi-l lista pentru că spuneau responsabilii de acolo că ei vor vinuri dulci, ăsta este zeamă de varză, şi până în prezent când nu mai aprovizionează la un moment dat restul ţării pentru a avea ce da Bucureştiului şi Constanţei, ajungându-se până la "şantaje" de genul "te scot din meniu dacă nu-mi mai aduci rose"; feteasca neagră de la Casa de Vinuri Cotnari dezamăgitoare, au compensat în schimb prin inspiratul stand amenajat gen restaurant; somelierul Bogdan Dumitrescu de la Jidvei a avut o atitudine de şmecherie ieftină de cartier, total nepotrivită pentru cum îl ştiam până acum şi în niciun caz nu cadra cu producătorul pe care-l reprezenta, unul dintre sponsorii principali ai târgului - păcat, sper să nu mai aibă asemenea scăpări la alte evenimente, eu continui să cred că este un specialist; un cuplu de americani din statul Georgia, el fiind pilot de F-16 şi detaşat în România în această perioadă sensibilă, au spus că sunt foarte plăcut impresionaţi de vinurile româneşti, şi fiind atât de încântaţi de vinurile de Măcin au plănuit pe loc o excursie în nordul Dobrogei


După cum ne-am propus, am ajuns şi la locul cu "mâncare nasoală şi scumpă", adică la Gaudi Bistro. Era din nou seară de jazz cu Viorica Pintilie, aproape tot localul era rezervat.


Programul muzical a luat nota maximă de la mine!


La fel şi midiile de Balcic potenţate de un vin excelent venit tocmai de pe meleagurile mele natale - oraşul Măcin, judeţul Tulcea."Trei Braţe" este un cupaj demisec de fetească regală, fetească albă şi tămâioasă românească. Acest vin a fost, din punctul meu de vedere de gurmand cu o experienţă de 33 de ani în asocierea licorilor bahice cu mâncarea potrivită prin restaurantele patriei, una dintre revelaţiile ediţiei de primăvară a târgului de vinuri Good Wine 2014. 


Iar când un pasionat de vinuri roşii seci spune despre un vin alb demisec că este bun înseamnă că acesta este chiar de excepţie! Aştept să fiu contrazis.O zi cu un traseu lung care s-a sfârşit cu o cină ce ar face fericit pe oricine apreciază micile bucurii ale vieţii: mâncare, vin şi muzică - toate cu gust. La Gaudi Bistro în Alecu Russo 12, la o staţie de troleu sau autobuz de ASE.


See you s(p)oon !

2 comentarii:

  1. Felicitari pentru taria de a spune lucrurilor pe nume. La cotnari si jidvei multi au intampinat dificultati in a incerca vinurile... atitudinea lor este nu tocmai potrivita pentru un asa eveniment. Poate in mintea lor este o lupta cu restul pietei, dar uita un lucru esential.... clienti cumpara vinul, nu oameni de vin care primesc gratis de la ei sa mai scrie una alta... Deci, cam la asta s-a rezumat si acest mic periplu, si nici nu am cumparat...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să sperăm că la ediţia viitoare va fi mai bine. Noi să fim sănătoşi! :)

      Ștergere

Stan Patitul spune: