MeniuTV prezintă:

Primul canal TV despre cele mai bune restaurante din România: www.Meniu.TV .


sâmbătă, 3 mai 2014

Noma - Cel mai de Căcat Restaurant din LumeLumea mondială a celor care au vreo legătură cu restaurantele - fie că lucrează în domeniu, fie că sunt clienţi - a stat cu răsuflarea întretăiată încă o dată când săptămâna aceasta au fost desemnate cele mai bune 50 de restaurante din lume.


Ia să le trecem şi noi în revistă pentru a ne face o imagine de ansamblu:

50 Waku Ghin, Singapore (Re-Entry)
49 Coi, USA (New Entry)
48 The Test Kitchen, South Africa - New Entry & The Best Restaurant in Africa sponsored by Acqua Panna
47 The Fat Duck, UK
46 Le Calandre, Italy 
45 Hof Van Cleve, Belgium
44 The French Laundry, USA 
43 Schloss Schauenstein, Switzerland
42 Geranium, Denmark 
41 Quique Dacosta, Spain


40 Daniel, USA 
39 Piazza Duomo, Italy
38 L’Astrance, France 
37 Restaurant André, Singapore 
36 Mani, Brazil
35 Martín Berasategui, Spain (Re-Entry)
34 Asador Etxebarri, Spain
33 Nihonryori RyuGin, Japan 
32 Attica, Australia – The Best Restaurant in Australasia sponsored by Acqua Panna
31 L'Atelier Saint-Germain de Joel Robuchon, France


30 Per Se, USA
29 De Librije, Netherlands (Re-Entry)
28 Aqua, Germany 
27 Le Chateaubriand, France 
26 Azurmendi, Spain - New Entry & winner of Sustainable Restaurant Award sponsored by Zacapa
25 L'Arpège, France
24 Amber, China 
23 Restaurant Frantzen, Sweden 
22 Vila Joya, Portugal 
21 Le Bernardin, USA


20 Pujol, Mexico
19 Fäviken, Sweden 
18 Astrid y Gastón, Peru
17 Gaggan, Thailand – Highest New Entry Award sponsored by LesConcierges
16 Steirereck, Austria 
15 Central, Peru – Highest Climber Award sponsored by Lavazza
14 Narisawa, Japan
13 Nahm, Thailand – The Best Restaurant in Asia sponsored by Acqua Panna
12 Vendôme, Germany
11 Mirazur, France


10 The Ledbury, UK
9 Alinea, USA
8 Arzak, Spain 
7 D.O.M. Brazil – The Best Restaurant in South America sponsored by Acqua Panna 
6 Mugaritz, Spain 
5 Dinner By Heston Blumenthal, UK
4 Eleven Madison Park, USA – The Best Restaurant in North America sponsored by Acqua Panna
3 Osteria Francescana, Italy
2 El Celler de Can Roca, Spain

1 Noma, Denmark – The Best Restaurant in Europe sponsored by Acqua Panna & The S.Pellegrino World’s Best Restaurant 2014


Deci, la o analiză sumară ce putem constata:

- printre primii zece premianţi nu există niciun restaurant din Franţa, ţara gastronomiei, ceea ce confirmă încă o dată că elevul îşi întrece profesorul;
- Spania este în continuare foarte bine reprezentată;
- printre primii 20 de premianţi există un singur restaurant din Franţa, în schimb sunt două din... Peru (!) şi unul din Mexic - întâmplător sau nu, apropo de observaţia de mai sus, sunt două ţări vorbitoare de... spaniolă;
- în pofida discuţiilor precum că "food trend"-ul mondial este dominat de bucătăria nordică putem număra doar patru restaurante din această zonă - două din Danemarca şi două din Suedia...

...şi ultima observaţie ar fi, apropo de bucătăria nordică şi Danemarca (este ţara aceea unde, de curând, a fost ucisă o girafă legal la Grădina Zoologică din capitala lor, iar apropo de asta să ne amintim şi că în secolul XX aveau expuşi oameni din Africa şi Australia la aceeaşi Grădină Zoologică, probabil - este posibil ca şi acele exponate să fi avut aceeaşi soartă ca şi girafa care era în plus)...


Ultima observaţie este despre restaurantul Noma a cărui denumire vine de la NOrdic şi MAncare (bineînţeles din daneză). A fost desemnat CEL MAI BUN RESTAURANT DIN LUME trei ani la rând, după ce l-a detronat pe El Bulli condus de Chef Ferran Adria, în 2010, 2011 şi 2012. În 2013 a luat locul 2, primul fiind cel care anul acesta este pe locul secund. În 2014 a cucerit titlul pentru a patra oară. 

Oare să fie doar o coincidenţă faptul că a pierdut locul întâi (dar a luat locul2) chiar în anul (2013) în care s-a întâmplat un eveniment catastrofal pentru orice restaurant din lume, dar cu atât mai mult pentru unul vestit, unde clienţii dacă nu sunt pretenţioşi pentru că sunt nişte cunoscători într-ale gastronomiei, sunt pretenţioşi pentru că sunt snobi sau măcar pentru că au scos din buzunar cel puţin 210 euro pentru cel mai ieftin meniu servit aici? În situaţii de genul acesta nu ar trebui suspendate de la premiere restaurantele cu probleme?

Adică oricine se aşteaptă ca la un restaurant, indiferent că este ieftin sau scump, să mănânce fără să se îmbolnăvească aşa cum au păţit 67 din cei 78 de clienţi ai restaurantului Noma în perioada 12-16 februarie 2013 (este un restaurant destul de mic, are numai 12 mese). Toţi cei 67 au fost spitalizaţi în stare gravă, iar autorităţile au declanşat o anchetă.

Raportul acestora a scos la iveală faptul că infecţia provenea de la un virus transmis din fecalele personalului, întrucât Chef Rene Redzepi şi stafful său nu beneficiau de apă caldă în bucătărie, în ciuda faptului că aceasta era dotată cu unele dintre cele mai scumpe echipamente profesionale. Nefiind apă caldă, lucrătorii nu aveau cum să se spele corespunzător pe mâini, igiena lăsând de dorit. Şi totuşi, ştiindu-se despre aceste mizerii, la propriu, restaurantul a fost luat în consideraţie anul ăsta la premiere, câştigând, incredibil, prima poziţie a topului!!! 

Eu înţeleg că Chef Rene Redzepi, conform declaraţiilor sale epatante, s-a inspirat din gastronomia Groenlandei, dar trebuia să se gândească la faptul că eschimoşii nu aveau apă caldă în iglu din alte motive, nu pentru că nu le-ar fi plăcut să se spele pe mâini. La ei dezinfecţia se face prin... îngheţ, probabil.


Sincer să fiu, din punctul meu de vedere, este descalificant nu doar pentru restaurant şi managementul său ceea ce s-a întâmplat acolo, dar şi mai grav este pentru cei care lucrau atunci în bucătăria de la Noma din Copenhaga, capitala Danemarcei - ţara cu cel mai înalt nivel de trai din Europa. Nu pot înţelege cum au putut tolera o asemenea situaţie, ba chiar aş putea spune că au fost complici la vreun experiment pe care au dorit să-l facă în goana după senzaţional - aş lega asta de declaraţiile conform cărora se doreşte a se găti mâncarea cât mai primitiv, pentru că tradiţional nu putem spune, Danemarca nu are o gastronomie tradiţională. Chef Rene Redzepi, având origini albanezo-macedonene, a fost chiar acuzat de fascism culinar din cauza declaraţiilor sale despre puritatea ingredientelor daneze (de exemplu nu vrea să utilizeze ulei de măsline din Grecia sau Spania sau Italia sau de oriunde până când nu vor creşte măslini în Danemarca).


Restaurantul britanic "The Fat Duck", şi el aflat în Top 50 2014, a fost forţat să închidă temporar în 2009 pentru că a avut la un moment dat peste 600 de reclamaţii de îmbolnăvire, dintre care numai 270 de cazuri au fost confirmate ca grave.

Din punctul meu de vedere aceste incidente, care la noi se întâmplă numai la bodegile sezoniere de pe Litoral, sunt de netolerat şi descalifică atât stafful acestor restaurante cât şi pe cei care menţin în topuri mondiale localuri cu asemenea deficienţe. 

Tu ai lucra într-o bucătărie fără apă caldă?

PS - un restaurant este bun până la prima diaree.


Cele mai bune 50 de restaurante din lume au fost selecţionate de către echipa formată din 800 de specialişti ai World’s 50 Best Restaurants Academy. Această "academie" cuprinde 26 de regiuni din toată lumea şi este formată din 36 de specialişti în restaurante, ziarişti şi critici eno-gastronomici, fiecare. Fiecare membru al juriului poate alege până la 7 preferinţe, din care, cel puţin trei trebuie sa fie din exteriorul zonei din care face parte. Minimum 10 membri, din fiecare regiune, sunt înlocuiţi anual. 

6 comentarii:

 1. Sa lucrez intr-o bucatarie fara apa calda? Nici macar la mine in bucatarie ! Si, spun asta pentru ca, daca ceea ce fac eu la mine in bucatarie m-ar putea afecta numai pe mine, cand lucrezi cu public esti direct raspunzator pentru toti cei care mananca la tine! Inspiratie groenlandeza? Pai, n-are decat sa se inspire de acolo, dar sa gateasca la temperaturile ambientale de acolo. Sa gateasca intr-un igloo ! Si...nici atunci ! Asta, asa cum mentioneaza si articolul, nu e mancare traditionala! E primitivism curat ! Si vorba aia; "avem doua posibilitati: posibilitati care se poate si posibilitati care nu se poate". "Experimentul asta ( daca e experiment) face parte din a doua categorie !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Şi mai eşti şi primul în topul mondial... E ceva putred în Danemarca... la propriu! ;)

   Ștergere
 2. Ah, ce-mi place oul ala in tigaie! Nu-mi dau seama ce verdeata e langa... parca ruccola?! Anyway, n-am incercat pana acum astfel de ou-ochi, dar imi place rau cum arata in fotografia asta.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Roxana, păi, există mâncare mai apetisantă decât oul ochi puţin cleios?!? Poate doar brânza cu slănină cu roşii şi cu ceapă... :P :P :P

   Ștergere
 3. Răspunsuri
  1. Mulţumesc pentru vizită, Angela. Este doar o foarte scurtă analiză la rece.

   Ștergere

Stan Patitul spune: