MeniuTV prezintă:

Primul canal TV despre cele mai bune restaurante din România: www.Meniu.TV .


duminică, 20 iulie 2014

Trattoria di Parma - LatăDacă vă întrebați ce legătură are Miss Diavolo din grafica de mai sus cu o trattoria, vă rog să aveți răbdare și vă lămuresc în finalul acestui foto-reportaj ”de la fața locului”.


Turul Culinar al Bucureștiului a poposit din nou la un restaurant italienesc, unu mai departe de centrul capitalei, dar la care se ajunge foarte ușor, fiind situat chiar pe o arteră principală - este vorba despre Trattoria di Parma din str. Nițu Vasile 51, Berceni, unde am sosit cu autobuzul 381 pe care l-am luat de la Piața Victoriei și am coborât la numai o stație după Piața Sudului și Sun Plaza Mall (20 minute de mers cu autobuzul nu au omorât pe nimeni și poți bea un vin sau o bere dacă nu vii cu mașina proprie, iar dacă nu vii nici cu taxiul de banii scutiți poți mânca un desert delicios unic în București).


Noi am nimerit aici exact într-o zi în care a dat soarele după vreo săptămână de ploi aprige ceea ce ne-a permis, în mod nesperat, să stăm la terasa de la etaj unde ai senzația că te afli undeva într-o pădure datorită ”perdelei” vegetale pe care o poți vedea în timp ce-ți slurpăiești pastele.


M-a surprins în mod plăcut meniul ergonomic, foarte ușor de răsfoit. Până sunt pregătite ”antipasti” comandate, ne-am făcut de lucru cu ceva beuturici - nefasta cu o limonadă pe care a calificat-o FOARTE BUNĂ (8 lei, 400 ml), iar eu cu o Absolut Vodka (8,5 lei, 50 ml) și o bere rece Heineken (6,5 lei, 500 ml - în meniu mai erau și Ursus, Ciuc, Silva la 5 lei, dar și Grolsch sau Peroni la 8 lei).


Au sosit și antreurile într-un timp rezonabil.


Să începem vorbele cu ceva mai puțin aspectuos, dar foarte gustos - vitello tonnato adică felii de mușchi de vită acoperite cu o cremă de ton și capere rătăcite pe deasupra (19 lei).Am poftit și la verdure al parmegiano” (17 lei) - ceea ce a însemnat un platouaș cu felii de vinete și dovlecei pane presărate cu parmezan.
Minunatele ciuperci gratinate cu mozzarella și gorgonzola - ”funghi ripieni” (22 lei), sunt foarte periculoase pentru că sunt atît de bune încât poți mânca fără să te oprești până când nu mai ai nici aer și nici bani pe card sau în portofel.
Și ce poate să nu-ți placă la niște felii de pâine crocantă cu o cremă de brânză și somon afumat ?!? Ce ar putea să nu=ți placă ?!? Delicioase și cele patru ”crostini con salmone” la numai 15 lei întreaga porție. 
După ”antipasti” ce urmează? ”Pasti”, normal ! Capisci? :D


În imaginea de mai sus puteți vedea cum se uscau pastele la Napoli în anii '50. 


Și pentru că se spune că ”vin după bere e plăcere” am cerut și un vin Roze de la Domeniile Sâmburești meșterit din struguri roșii de Cabernet Sauvignon (36 lei). Mă voi repeta încă o dată, pentru că repetiția este mama învățăturii, vinurile rose nu se produc din struguri roz sau prin cupajul unui vin roșu cu unu alb, ci prin vinificarea specială a strugurilor roșii sub un control strict al temperaturii și timpului în care se petrece procesul de fermentare. Ca să fiu pe înțelesul tuturor, simplist vorbind se întâmplă astfel: culoarea și taninii se găsesc în pielița boabei și nu în pulpa sa, așa că la un moment dat se îndepărtează această pieliță rămânând o culoare deschisă a licorii rezultate. În Spania, de exemplu, se preferă o culoare roz-cireșie, ca pentru tăurași, iar în Franța provansală cea a foii de ceapă, răutăcioșii spunându-i, fiind vorba despre francezi, roz-chilot...


La restaurantul italienesc Trattoria di Parma se prepară ”în casă” trei tipuri de paste: spaghetti, tagliatelle și fettuccine. Clientul își alege ceea ce dorește.


Noi ne-am orientat destul de greu printre multitudinea de combinații de paste cu diverse, care mai de care mai tentante. Până la urmă am ales o porție de ”spaghetti fresca di Parma” cu bacon, ciuperci, smântână și parmezan (23 lei) și una de ”tagliatelle di Parma” cu somon afumat, smântână și parmezan (25 lei).Porții îndestulătoare pentru banii plătiți, gust bun, iar o parte din tagliatelle având spanac în compoziție sunt verzi și dau un efect coloristic foarte atrăgător, mai ales în combinație cu rozul somonului și al vinului de Sâmburești


După cum v-am spus, toate acestea s-au întâmplat într-o zi mai însorită după o săptămână ploioasă și foarte răcoroasă, se vede după cum eram îmbrăcați. Din cauza acestor situații meteo neportivite sezonului au pierdut și clienții pentru că nu au putut savura momentele de desfătare la terase, dar au pierdut și patronii restaurantelor cu terase cărora ploile și frigul le-au dat găuri mari în buget pentru că în ciuda lipsei încasărilor au trebuit să plătească salarii, chirii, utilități etc. Din păcate, anul acesta sezonul cald a fost... rece. De coșmar aș putea spune fără să exagerez. Ce să mai zic despre cei de pe Litoral...Soare, paste și vin rece - chiar poți visa cu ochii deschiși că nu mai ești în Berceni, ci în Parma! :D


Și pentru că suntem fani pizza la fel ca și alte miliarde de oameni de pe această planetă, nu puteam rata să încercăm și așa ceva, nu?


Așadar am ales o pizza mică cu fructe de mare (17 lei) și una ”Clasică”, tot mică (14 lei).


În meniu scrie că o pizza mică are diametrul de 24 cm, cea mijlocie are 32, iar cea mare are 50 cm, deci este cât roata carului. În perioada asta au o ofertă promoțională foarte tentantă - la o pizza mijlocie plătită primește o pizza mică gratuit. Tare, nu? 


Pizza Clasica de la Trattoria di Parma a avut mozzarella, ciuperci, salam, cârnăciori și șuncă. Pentru mine a fost mai delicioasă decât cealaltă. ;)

O să vin odată să mănânc o Pizza Clasica uriașă! :P :P :P


Lovitura de grație a fost desertul!


Plăcinta cu mere, înghețată de vanilie și sos de caramel (11 lei) a fost foarte bună, dar nu ea a fost cea care ne-a uimit...

Ceea ce ne-a uimit a fost ”Dolce dela Casa” (Desertul casei) care înseamnă o prăjitură de casă numită popular ”Negresă” cu înghețată, sos de ciocolată, nuci și frișcă (15 lei). Un desert simplu, dar unic în București, delicios și perfect după o masă copioasă pe care o transformă în una memorabilă.


Restaurantul italienesc Trattoria di Parma nu este unul de lux, este unul ospitalier de cartier, cu un staff foarte primitor, ne-a plăcut mult cum a servit Ana, timpii de așteptare au fost foarte ok, se vede că bucătăria este obișnuită cu focul automat al evenimentelor unde totul trebuie să funcționeze ca un ceas elvețian - până nu de mult localul găzduia numai evenimente, acum proprietarii au decis să facă și livrări (în tot Bucureștiul) și să servească și ”a la carte” la cererea clienților din zonă care știau ce le poate ”pielea” participând la diverse petreceri organizate acolo. Cine nu agrează bucătăria italienească se poate bucura și de câteva preparate clasice românești, inclusiv clasica și delicioasa ceafă de porc la grătar (15 lei, 250 g) cu cartofi prăjiți.


Și a venit și momentul să vă explic ”misterul” diavoliței sexy din deschiderea foto-reportajului: pentru că am constatat că oamenii de la Trattoria di Parma sunt atât de harnici și de primitori, m-am gândit să le propun să facem un eveniment la care să ia parte cât mai multă lume care să se bucure de ospitalitatea și priceperea lor gastronomică. Așadar am picat de acord să organizăm un concurs care va avea ca temă ”cine înfulecă cele mai multe Pizza Diavola”, adică pizza picantă ca să fie mai distractiv. :)))


Iar dacă ne amintim ce s-a întâmplat la Premiile Oscar de anul acesta când marile vedete ale CINEMAului mondial au molfăit la pizza, cred că putem să numim năzbâtia noastră UN CONCURS DE OSCAR ”PIZZAMANIAC 2014”


Competiția se va desfășura cam așa:

1 - de azi până în ziua de 15 august 2014 ora 18,00 se vor face înscrieri la adresa de mail colaborare@e-restaurant.ro (vor fi acceptate numai primele 20 de persoane);


2 - în ziua de sâmbătă, 24 august, la ora 14,00 va avea loc prima etapă la care toți participanții vor fi premiați indiferent de poziția ocupată cu o sticlă de spumant roșu italienesc ”Lambrusco Grasparossa di Castelvetro Amabile”, o sticlă de ”TABASCO® brand pepper sauce” (oferite de sponsorul principal al concursului PARMA FOOD ROMÂNIA) și o ședință de masaj oferită de cabinetul maseurului autorizat Liviu Gavrilescu (în timpul întrecerii, concurenții vor putea bea la alegerea lor apă, suc, bere sau vin fără limită);


3 - primii 10 competitori pizzamaniaci vor participa la o nouă etapă în ziua de 31 august, la ora 14,00 și din nou vor primi fiecare câte o sticlă de spumant roșu italienesc ”Lambrusco Grasparossa di Castelvetro Amabile”, o sticlă de ”TABASCO® brand pepper sauce” (oferite de sponsorul principal al concursului PARMA FOOD ROMÂNIA) - (în timpul întrecerii, concurenții vor putea bea la alegerea lor apă, suc, bere sau vin fără limită);


4. primii 5 pizzamaniaci ai celei de-a doua etape vor ”juca” în marea finală din ziua de 7 septembrie primind fiecare câte o sticlă de spumant roșu italienesc ”Lambrusco Grasparossa di Castelvetro Amabile”, o sticlă de ”TABASCO® brand pepper sauce” (oferite de sponsorul principal al concursului PARMA FOOD ROMÂNIA), dar și premiile speciale, după cum urmează -  LOCUL 1 - va putea servi câte o masă din partea casei la restaurantul italienesc Trattoria di Parma în valoare de câte 100 de lei, săptămânal, timp de 3 luni, adică 12 săptămâni;

LOCUL 2 - va putea servi câte o masă din partea casei la restaurantul italienesc Trattoria di Parma în valoare de câte 100 de lei, săptămânal, timp de 2 luni, adică 8 săptămâni;

 LOCUL 3 - va putea servi câte o masă din partea casei la restaurantul italienesc Trattoria di Parma  în valoare de câte 100 de lei, săptămânal, timp de 1 lună, adică 4 săptămâni;

Declarăm deschis CONCURSUL DE OSCAR pentru pizzamaniaci!  Capisci? :D

PS - Imnul concursului ”PIZZAMANIAC 2014” este ”Și-altă dată, și-altă dată, o s-o facem și mai (Parma)lată!” ;)2 comentarii:

 1. Wowwwww, sa nu mi spui ca voi ati mancat tot ce ai prezentat! :)))
  Oricum mi se pare super ca restaurant,pacat ca mi e cam ,,peste mana" sa ajung acolo.
  Cat despre concurs; conditii de participare?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Noi am mâncat tot, dar în câteva ore, într-o după-amiază însorită, dar nu caniculară, la terasă. Singura condiție de participare este să trimiți un mail de înscriere. :)

   Ștergere

Stan Patitul spune: