MeniuTV prezintă:

Primul canal TV despre cele mai bune restaurante din România: www.Meniu.TV .


vineri, 14 august 2015

Carte de Bucate cu Ilustrații Erotice - Salvador Dali„Când aveam şase ani”, declara odată Salvador Dali, „voiam să mă fac bucătar.” Dar a trebuit să ajungă la aproape şaptezeci de ani pentru a-şi canaliza fanteziile din copilărie în Les Diner de Gala – o carte de bucate bogat ilustrată, publicată pentru prima dată în 1973, cu gravuri şi picturi extrem de erotice realizate de Dali. Fiecare dintre cele douăsprezece capitole prezintă câte o clasă specifică de preparate – de la mâncăruri exotice, la peşte, crustacee şi legume – redată cu o tentă suprarealistă atât în ceea ce priveşte gastronomia, cât şi estetica, dar niciunde mai mult decât în capitolul al zecelea, cel dedicat afrodisiacelor.


Ca prefaţă a cărţii, Dali a scris un avertisment care nu lasă nicio urmă de echivoc pentru cititori, în contextul în care tocmai apăreau în lume, în cultura populară de masă, zorii primei mari epoci a curelor de slăbire:


Dorim să afirmăm foarte clar că, de la chiar prima reţetă, Les Diner de Gala, cu preceptele şi ilustraţiile sale, este dedicată în totalitate plăcerilor Gustului. Nu căutaţi aici formule dietetice.


Intenţionăm să ignorăm acele grafice şi tabele în care chimia ia locul gastronomiei. Dacă eşti discipol al vreunuia dintre acei numărători de calorii care transformă bucuria de a mânca într-o formă de pedeapsă, închide această carte imediat; ea este prea plină de viaţă, prea agresivă şi mult prea impertinentă pentru tine. 


De asemenea, pe tot parcursul cărţii pot fi întâlnite amuzantele proclamaţiile dramatice ale lui Dali, pendulând între semi-senzual şi filozofie, aplicate aici la domeniul gastronomiei. De exemplu:


Îmi place să mănânc numai ceea ce are o formă clară şi inteligibilă. Daca urăsc acea legumă detestabilă şi degradantă numită spanac este pentru faptul că nu are deloc o forma precisă, exact ca LibertateaAtribui valori estetice şi morale capitale mâncării în general şi spanacului în special. Opusul spanacului fără formă este armura. Îmi place să mănânc  astfel de costume, de fapt îmi plac toate crustaceele... sunt o mâncare pe care doar bătălia pentru a o decortica o face accesibilă cuceririi cerului gurii noastre.


Şi:

Fălcile sunt intrumentele cele mai bune pe care le avem pentru a apuca învăţătura filozofică. Scârba este cea care-mi controlează mesele întotdeauna, supraveghindu-mă cu asprime şi obligându-mă să-mi aleg mâncarea cu grijă.


ŢIPARUL RĂSĂRITULUI DE SOARE

6 felii de ţipar
6 felii de kaizer gras (slănină)
1 prapure
12 frunze de salată mici
350 grame (12 oz) de boabe de soia crude (sau din conservă)
6 linguriţe de smântână groasă
1 lingură de unt
1 lingură de făină
1 linguriţă de pudră de curry
Ardei iute


În primul rând, vom pregăti feliile de peşte, scoţându-le pielea şi şira spinării, una câte una. Apoi le aşezăm pe câte o fâşie de kaizer (tăiată la dimensiunea feliei de peşte) pe care le punem la râdul lor pe o bucată mult mai mare de prapure (în care la final le vom înfăşura) . Adăugăm sare şi piper, apoi, pe fiecare felie de peşte punem o frunză de salată, peste care punem 50-60 grame de boabe de soia (soia crudă este cea mai buna, dar se poate folosi si cea din conservă). Peste, presărăm praf de curry, sare, piper. Adăugăm apoi o linguriţă de smântână groasă, acoperim totul cu încă o frunză de salată şi înfăşurăm bine totul, ca pe o sarma, în bucata de prapure.


Folosind o tigaie foarte mare şi o lingură de unt, gătim încet timp aproximativ 40 de minute. Întoarcem de pe o parte pe alta cu grijă, să nu se desfacă. După 40 de minute, scoatem „sarmalele” din tigaie şi le păstrăm deoparte calde; în tigaie punem făina. Nu o lăsăm să devină maro;  mai adăugăm smântână, curry, sare şi piper după gust. Lăsăm să fiarbă puţin şi turnăm peste „sarmalele” de peşte. 


CONSOMME DE RACI (LANGUSTE)

1.1 kg de raci (sau creveţi)
2 litri apă
Ardei iute
2 linguri de paprika
Şofran
450 g carne de viţel tăiată bucăţele
4 mâini de orez
4 gălbenuşuri de ou


Într-o oală mare punem apa, sare, un pic de ardei iute, paprika, şofranul, carnea de viţel şi orezul.

De îndată ce începe să fiarbă, storcim racii într-un recipient, unul câte unul. Trebuie să îi storcim bine, până devin ca o pastă, şi îi ad[ugăm pe rând în oală. Fierbem 45 de minute.


Amestecul este apoi strecurat în aşa-numitul „stil chinezesc”, adică într-o sită în care putem pasa cu o lingură de lemn astfel încât să scoatem toata zeama şi toata pulpa din amestec. Punem înapoi pe foc, amestecăm şi adăugăm gălbenuşurile de ou fără să le lăsăm să fiarbă. Consomme-ul este gata. Îţi sugerez să îl serveşti cu pâine prăjită frecată cu usturoi. 


OUĂ DE O MIE DE ANI

12 ouă
1.4 litri apă
5 cuişoare întregi
3 linguri de zahăr
3 linguri de oţet
Tabasco
2 lămâi (tăiate în 8 bucăţi)
¾ linguriţă de cimbru
4 pliculeţe de ceai
2 cepe
2 căţei de usturoiCu siguranţă ştii ce sunt aceste ouă de o mie de ani, una dintre vedetele bucătăriei chinezeşti. Noi nu ne propunem aici perfecţiunea, ci doar să te ajutăm să te amuzi cu această reţetă care are avantajul că, prin natura ei, este executată cu ceva timp înainte ca preparatul rezultat să fie servit.În primul rând, fierbem ouăle timp de 10 minute în apă cu sare. Apoi le luăm de la fiert şi le punem sub jet de apă rece, ceea ce ne va ajuta sa le curăţăm mai uşor în momentul servirii. În aceeaşi apă în care au fiert ouăle adăugăm cuişoarele, zahărul, oţetul, mult Tabasco, lămâile (tăiate în 8 bucăţi) şi cimbrul. Fierbem 15 minute. Închidem focul, introducem pliculeţele de ceai şi le lăsăm timp de 10 minute.


Într-un borcan, punem ceapa şi usturoiul tăiate cubuleţe. Adăugăm ouăle necurăţate şi turnăm fiertura peste ele astfel încât să le acopere complet. Închidem borcanul şi îl aşezăm pe cel mai de jos raft din frigider.

Abia după 3 săptămâni poţi să deschizi borcanul şi să testezi ce a ieşit. Aceste ouă merg bine cu carne şi peşte, ambele reci. 


PULPĂ DE VITĂ „EROS”

1 lingură untură
1 cârnat Toulouse
900 g pulpă de vită
2 linguri de muştar de Dijon
4 hamsii
2 cepe tăiate felii
6 roşii cât mai suculente, tăiate în bucăţi
2 ardei graşi roşii
6 ţeline cu tot cu tulpini
3 litri apă


Mai întâi cumpărăm cârnatul, apoi i-l dăm măcelarului ca să taie o bucată de pulpă de vită potrivită pentru a fi înfăşurată în jurul lui. Prăjim cârnatul în untură aproximativ 10 minute. Apoi ungem pe o parte bucata de carne cu muştarul, punem hamsiile peste, apoi cârnatul, pe care îl înfăşurăm în bucata de carne şi legăm totul cu o sfoară. 


Într-o oală, rumenim în untură carnea astfel înfăşurată. Când devine aurie, o scoatem, o punem alături şi în locul ei adăugăm ceapa până devine şi ea aurie, după care adăugăm roşiile, nişte usturoi şi ardeii.

Lăsăm un pic aşa, după care acoperim cu un capac. Roşiile vor produce un suc şi vor începe să fiarbă. Cînd se întâmplă asta, punem carnea înapoi în oală, cu grijă, să nu iasă hamsiile.

Fierbem la foc mic o oră şi jumătate.Între timp, scurtăm ţelina, îi tăiem părţile verzi şi vârful frunzelor, curăţăm de coaja rădăcina.

Tăiem în jumătate şi spălăm bine, mai ales printre frunze.

Punem la fiert apă cu sare şi fierbem ţelina 15 minute. Răcim sub jet de apă. După jumătate de oră, punem ţelina în jurul bucăţii de carne, în oală.

Fierbem în sucul de carne timp de o oră. Gata.


COCKTAIL CASANOVA

Sucul de la o portocală
1 lingură de bitter (Campari)
1 linguriţă de ghimbir
4 linguri de brandy
2 linguri de brandy vechi (Vielle Cure)
Puţin ardei iute (boia)

Acest amestec este foarte bine-venit în situaţii de oboseala, prea multă muncă sau pur şi simplu exces de seriozitate, atunci când avem nevoie de reîmprospătarea forţelor.

Ai aici o reţetă îndelung testată, minunată în astfel de momente.

Şi să mai subliniem că un alt avantaj al acestui amestec special este acela că nu e nevoie să te strâmbi, aşa cum se întâmplă de obicei când iei un leac.

Pe fundul unui pahar amestecăm boiaua de ardei iute şi ghimbirul. Turnăm bitterul, apoi brandy-ul şi apoi „Vielle Cure”-ul. Dăm la frigider sau chiar la congelator.

După jumătate de oră, scoatem din congelator şi amestecăm sucul de portocale în paharul îngheţat.

Bea şi... aşteaptă efectul. Este destul de rapid.Cartea de bucate Les Diner de Gala este acum atât de rară, încât copiile care au supravieţuit, fără să le mai pomenim măcar pe cele şi mai rare, cu autograf, costă o avere. La ele se adaugă încă câteva foarte puţin cunoscute comori din domeniul confluenţei gastronomiei cu arta, cum ar fi The Futurist Cookbook,The Artists' and Writers' Cookbook, fotografiile lui Dinah Fried făcute mâncărurilor din romane celebre şi Wild Raspberries, foarte puţin cunoscuta carte de bucate pe care tânărul Andy Warhol a realizat-o împreună cu mama sa. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Stan Patitul spune: