MeniuTV prezintă:

Primul canal TV despre cele mai bune restaurante din România: www.Meniu.TV .


vineri, 11 septembrie 2015

Vinuri Nobile la Crama DomneascăO să spun aici două povești ale unor zile minunate de toamnă, întâmplate la un an distanță una de cealaltă. M-aș bucura dacă acest articol vă va face poftă de un vin bun. Iar cine va reuși să parcurgă acest fotoreportaj-maraton până la final, va fi răsplătit cu o surpriză plăcută, sper eu. 


Într-o frumoasă zi a lui septembrie 2014 am plecat, împreună cu un grup de iubitori ai vinului (comercianți, jurnaliști etc.) îmbarcați în două autocare, către județul Prahova, mai precis la Vadu Săpat unde urma să vedem crama Viile Metamorfosis aflată în portofoliul familiei italiene Antinori. 


Urmând traseul corect, am ajuns cu bine după cum se vede și în imagine. :)


Familia Antinori produce vin de mai bine de 600 ani, de când Giovanni di Piero Antinori s-a alăturat în 1385 la Arte Fiorentina dei Vinattieri.  Având un istoric ce se întinde de-a lungul a 26 de generaţii, familia a condus afacerea prin decizii inovatoare, uneori chiar curajoase, purtând întotdeauna un respect neclintit faţă de tradiţie şi teren.


Marchizul Piero Antinori  este în prezent directorul companiei, fiind asistat de cele trei fete ale sale - Albiera, Allegra şi Alessia, care sunt implicate în afacere.  Calitatea tradiţiei, pasiunii şi instinctului au ajutat ca Antinori să ajungă în topul producătorilor de vinuri fine, de calitate.


Fiecare producţie, fiecare terroir, fiecare idee reprezintă o nouă provocare pentru a creşte nivelul de calitate al vinurilor.  Aşa cum îi place Marchizului Piero Antinori să repete: “Istoricul familiei joaca un rol important în filozofia noastră, dar nu ne-a înfrânat niciodată spiritul inovator”.


Pe lângă terenurile moştenite, situate în Toscana şi în Umbria, au fost facute de-a lungul timpului investiţii şi în alte regiuni potrivite pentru producţia  vinurilor de calitate, atât în Italia, cât şi în afara graniţelor,  din dorinţa de a promova noi terroir-uri, cu un potenţial ridicat pentru cultivarea strugurilor.


Antinori experimentează continuu cu viile şi cramele lor, cu selecţia de soiuri autohtone şi internaţionale, cu metodele de cultivare, cu altitudinea viilor, cu metodele şi temperaturile de fermentare, cu tehnicile de vinificare tradiţionale şi moderne, cu esenţele de lemn,  tipurile butoaielor şi perioadele de învechire în sticlă.


Toate aceste lucruri, cât și cele pe care vi le voi povesti în continuare, ne-au fost explicate pe îndelete pe parcursul turului de cramă. După care a urmat un ospăț pantagruelic, până târziu în noapte, cu specialități specifice gastronomiilor italienești și românești - totul scăldat în valuri de vinuri albe, rose și roșii după pofta inimii fiecăruia, după dorința de asociere culinar-oenologic - cum s-ar spune într-un limbaj mai lemnos-baricat.


Iată ce ni s-a spus despre crama Viile Metamorfosis, ca să înțelegem că nimic nu este întâmplător.


Crama companiei este situată în localitatea Vadu Săpat şi a fost complet renovată şi retehnologizată în perioada 2012 – 2013. Cu o suprafață de 13.000 de metri pătraţi, din care 5.000 de metri pătraţi construiţi, crama are o capacitate de prelucrare de 1.000 de tone, iar cea de depozitare este de 11.500 de hectolitri.”(Evenimentul a fost filmat aerian cu ajutorul unei drone. Așadar nimeni nu putea să scape fără să se ospăteze maxim. Imediat, personalul specializat ar fi luat măsuri pentru ca rebelul să fie îndopat precum un curcan înainte de vânzare.)


”Crama este strategic poziţionată pentru a deservi cu succes cele trei vii deţinute de Metamorfosis în plaiuri viticole diferite din Podgoria Dealu Mare. Acest lucru este benefic mai ales datorită timpului scurt necesar pentru transportul strugurilor la crama în perioada recoltei. Dotarea cu tehnologie modernă menită să păstreze caracteristicile soiurilor de struguri pe care îi cultivăm se îmbină într-un mod armonios cu butoaiele de stejar de capacităţi mici şi mari folosite pentru maturarea vinurilor roşii.”


Ca urmare a adoptării politicii de protejare a mediului, am ales să instalăm în crama de la Vadu Săpat o centrală pe peleţi asistată de panouri solare şi să colectăm separat apa pluvială pe care o reutilizăm. Totodată, spaţiile de lucru sunt proiectate astfel încât să beneficieze de cât mai multă lumină naturală.”


Viile Metamorfosis au obţinut certificarea pentru primele culturi de viţă-de-vie organică în 2013 prin Austria Bio Garantie, după o atentă monitorizare pe parcursul a trei ani. Austria Bio Garantie este unul dintre liderii europeni în ceea ce priveşte inspecţia şi certificarea ecologică în agricultură.”


Cultivăm struguri ecologici pe o suprafaţă de 15 hectare în Podgoria Dealu Mare, pe care sunt plantate sortimente precum Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Negru de Drăgăşani, Muscat Ottonel, Tămâioasă Românească, Fetească Regală şi Fetească Albă.”


Primele vinuri Eco Viile Metamorfosis au fost lansate în 2014 şi vor reprezenta în viitor aproximativ 25% din producţiile de anuale.


Agricultura ecologică interzice utilizarea fertilizatorilor de sinteză şi tratarea plantelor cu pesticide sau insecticide, iar ameliorarea solului se obţine doar cu îngrăşăminte naturale. Calitatea strugurilor obţinuţi din plante Eco este superioară celor convenţionali, iar vinul obţinut astfel este unic prin proprietăţile sale organice.


Iată și prezentarea video a cramei Viile Metamorfosis:
Proiectul ”Viile Metamorfosis” s-a născut din munca unor oameni pasionați și, mai ales, neobosiți - cu vârste în jurul a 80 de ani. Ei reprezintă sufletul companiei: profesioniști a căror viziune se regăsește în fiecare sticlă de vin. Experiența lui Giancorrado Ulrich (79 de ani), expertiza deosebită a Familiei Antinori (marchizul are 77 de ani) și măiestria oenologului Fiorenzo Rista reprezintă doar temelia acestei construcții. Toți cei care fac parte din echipă, inițiatori și angajați deopotrivă, dau, în fiecare zi, energia necesară pentru ca proiectul să crească. Iar forța lor face, la sfârșitul zilei, ca eforturile să conteze. 


Iată că la distanță de un an, aseară am fost invitați din nou să le redescoperim rezultatele acestor eforturi despre care vă spuneam mai sus. Dar organizarea a fost puțin diferită. O parte a vizitat din nou crama de la Vadu Săpat, iar o altă parte am mers să cinăm la restaurantul românesc Crama Domnească din Centrul Vechi al cărui manager Emil Manea este un profesionist în domeniul asocierilor gastro-oenologice.


În timpul zilei, abia sosită din Chile, conducerea companiei a vizitat podgoria. Dar să vedem cine sunt aceștia.


Giancorrado Ulrich este președintele Vitis Metamorfosis, o companie în potențialul căreia a crezut din momentul în care a ajuns pentru prima dată in România, în 2001.  Impresionat de calitatea vinurilor locale, i-a convins de acest lucru pe Marchizul Antinori și pe John Halewood și l-a cooptat pe oenologul Fiorenzo Rista, aceștia urmând să se implice activ în dezvoltarea companiei. În cadrul Vitis Metamorfosis, Giancorrado Ulrich se concentrează pe construirea unui brand de vinuri premium, sustenabile, care sa iasă în evidență prin calitatea produsului finit și prin modul în care a fost obținut.


La recomandarea unei prietene de familie, în 2001, mi-am petrecut o vacanţă în România. Având o pasiune pentru vinuri, am profitat de ocazie şi am degustat mai multe vinuri produse local. Mi-au plăcut ţara, oamenii, am apreciat vinurile şi mi-am dat seama că România are un potenţial fantastic să fie unul dintre marii producători de vinuri de calitate din lume.” povestește Ulrich.


La întoarcerea în Italia, i-am împărtăşit  şi Marchizului impresiile mele. De fapt, l-am şi întrebat ce ştie despre viticultura românească. Nu avea foarte multe informaţii pe atunci. Aşa că ne-am hotărât să facem un studiu despre potenţialul industriei, iar rezultatele ne-au motivat să începem investiţia de aici. Între timp, l-am întâlnit şi pe Fiorenzo Rista, vinificatorul cramei, care locuia în România de câţiva ani, cunoştea potenţialul ţării foarte bine şi făcuse o treabă excelentă participând la realizarea primelor vinuri premium locale (Prince Mircea, Prince Matei). Întâlnirea cu el şi expertiza sa ne-au convins să demarăm proiectul Vitis Metamorfosis, în care l-am cooptat.”


După ce am vizitat împreună cu Marchizul şi cu Renzo Cotarella, Managing Director Antinori S.P.A mai multe regiuni viticole din România, ne-am oprit în Dealu Mare datorită potenţialului zonei, care ne oferă oportunitatea de a produce vin de calitate foarte bună din categoriile premium şi super-premium, aşa cum familia Antinori face şi în Italia. Marchizul Piero Antinori nu şi-a dorit să facă rabat de la calitatea vinurilor, nu şi-a propus cu orice preţ să producă în România. A investit aici şi pentru că a găsit în Podgoria Dealu Mare elemente asemănătoare regiunii Toscana, una dintre cele mai cunoscute regiuni viticole din Europa şi din lume, locul în care familia Antinori produce vin de peste 600 de ani: clima, calitatea solului, expoziţia foarte bună. Toate acestea au contat în alegerea sa.”


Nu a fost un efort din partea mea să îl conving pe Marchizul Piero Antinori să investească în România. Ne-am întâlnit undeva la mijloc. Familia Antinori a mai dezvoltat proiecte similare şi în alte regiuni viticole – aşa cum ştiţi, mai este prezentă ca producător în Italia, SUA, Chile, Ungaria – iar România părea, şi a confirmat, că este o alegere potrivită pentru strategia de dezvoltare a companiei. Eu am fost încântat de potenţialul viticol al ţării, în care am mare încredere, şi i-am transmis din entuziasmul meu.” - a conchis Ulrich.


Prima suprafață achiziționată (Via Marchizului) este cultivată pe Plaiul Viticol Fințeşti, jud. Buzău, în arealul care l-a convins pe Marchizul Piero Antinori să demareze proiectul din Podgoria Dealu Mare. Cei 90 de ari cultivați ecologic cu Negru de Drăgăşani au fost separati de restul viei pentru a permite echipei Metamorfosis, condusă de Fiorenzo Rista, să acorde o atenție sporită acestui soi de struguri excepțional, lucru care a contribuit la obținerea unui vin de o calitate deosebită.


Fiorenzo Rista este oenologul Vitis Metamorfosis. El este cel care îngrijește de fiecare vin, astfel încât aromele să fie cât mai plăcute și armonioase. Cu experiența de peste 25 de ani în domeniu, acumulată în Italia și în România, Fiorenzo a decis să investească într-o podgorie proprie în Dealu Mare, convins fiind că aici pot lua naștere unele dintre cele mai bune vinuri românești. În cadrul Vitis Metamorfosis, a ales să creeze vinuri care să reflecte specificul local, combinate cu noi stiluri care să revitalizeze vinurile locale. Iar toate acestea s-au împletit perfect în sticlele care poartă eticheta Vitis Metamorfosis. Recunoașterea acestui lucru nu a întârziat să apară – recent vinurile fiind premiate în țară, dar și la nivel mondial de către prestigioasa revistă de specialitate Decanter. 


Și ca să înțelegem și mai bine cât de atașat este Fiorenzo de România trebuie să menționez că este căsătorit cu Lucreția, o doamnă care s-a născut și a crescut în zona unde acum se află Viile Metamorfosis și care lucrează și ea alături de soțul său la făurirea acestor minunate licori, fiind unul dintre oamenii de bază ai companiei.


Pentru acomodare, aseară la Crama Domnească am început ospățul cu o Fetească Regală Fluturi. De la gheață.


Cele două vinuri din gama Fluturi reprezintă cea mai sinceră expresie a soiurilor de struguri din care sunt produse. Din dorința de a le păstra aromele primare, atât Feteasca Regală cât şi Merlot-ul au fost fermentate şi păstrate până la îmbuteliere doar în cisterne de inox prevăzute cu sisteme de control al temperaturii. Prospețimea şi fructuozitatea care le caracterizează trădează tinerețea acestora şi le face uşor de băut ca aperitive sau la mesele de zi cu zi, fiind totodată, extrem de accesibile.


Orice vin bun este un catalizator al prieteniilor mai vechi sau spontane și al conversațiilor spumoase între convivi.


La un cupaj Viile Metamorfosis de Sauvignon Blanc cu Fetească Albă ne-am bucurat de un delicios platou cu aperitive ce a conținut ruladă de curcan cu untișor și brânză de Horezu, terină de ficat de pui, brânză de oaie friptă pe dovlecel la grătar, tartină cu păstrăv afumat și  cremă de hrean, pastramă uscată de berbecuț - după cum se poate observa, specialități românești care au încântat pe toți cei prezenți.


Gama Viile Metamorfosis oferă o selecție generoasă de soiuri internaționale și autohtone, un exemplu superb de struguri ce prosperă în podgoria din Dealu Mare, puşi în valoare fie ca soi pur sau în asamblaje. Stilul vinurilor pune accentul pe caracterul soiurilor de struguri iar maturarea în butoaie de stejar, de capacitate mică sau mare, a fost folosită doar la vinurile roşii şi doar pentru a aduce un plus de complexitate şi eleganță.


Doresc să subliniez că se poate face o selecție de delicatese doar cu produse locale, fără somon, creveți sau brânzeturi franțuzești.


Bunătățile pe care le-am savurat aseară nu fac parte din meniul curent al restaurantului Crama Domnească, ci au fost gândite și create special pentru acest eveniment, implicit pentru aceste vinuri.
Mariajul fericit între soiul francez Sauvignon Blanc şi soiul românesc Fetească Albă a creat un vin cu o personalitate puternică. Culoarea galben verzui este în perfectă armonie cu aromele de fân proaspăt cosit şi flori de salcâm, cu gustul intens de citrice şi piersică, culminând într-un postgust proaspăt şi intens.


Alături de noi, cei de la e-Restaurant, s-au regăsit în jurul mesei jurnaliștii Raluca Abrihan (HotNews.ro) și Horia Hașnaș (Vinul.ro), bloggerii Mona Arsulescu și Mihai Vasile, pasionata de fotografie Alina Iancu, renumita somelier la nivel mondial Mari V. Ardelean, Marchizul Piero Antinori și conducerea Casei Antinori.


Felul intermediar a fost senzația serii într-o asociere puțin spus fericită cu Viile Metamofosis Rose - plăcintă poale-n brâu cu rață confiată și praz caramelizat pe pat de hribi. Șah mat la toată asistența! Felicitări, Emil Manea - managerul Crama Domnească!


Vinul Viile Metamorfosis Rose 2014 prezintă o culoare roz deschis cu nuanţe trandafirii şi dezvăluie arome delicate de fructe roşii, cireşe şi căpşuni. La gust este catifelat dar cu o prospeţime revigorantă şi o intensitate aromatică plină de fructuozitate. A fost creat din două soiuri de struguri, Fetească Neagră şi Pinot Noir în proporții egale. Alfred Binder ne dă detalii pentru a înlătura nelămuririle noastre și ne solicită totodată opinii - adică feed-back, cum s-ar zice.


Alfred Binder  este consultantul pentru afaceri, marketing și vânzari al Vitis Metamorfosis. Experiența lui nu se rezumă însă doar la strategii de afaceri – în același timp, Alfred este unul dintre cei mai apreciași specialiști români de vinuri, fiind certificat la Londra de prestigioasa instituție Wine & Spirits Education Trust. A acumulat, până în prezent, o experiență în vinuri de peste 10 ani, perioadă în care a lucrat cu unele dintre cele mai importante mărci de vin din lume. Participă în fiecare an la târgurile internaționale de specialitate și călătorește frecvent în regiuni viti-vinicole din țară și străinătate. A susținut nenumărate prezentări și a degustat vinuri din întreaga lume.


Vitis Metamorfosis a luat fiinţă în anul 2008 prin parteneriatul dintre trei nume de referinţă din industria vinului - Marchesi Antinori, Halewood Romania şi Fiorenzo Rista din dorinţa de a crea şi în România vinuri cu o calitate net superioară producţieI locale de până atunci.”


Investiţia făcută până în prezent a presupus achiziţia a 100 de hectare de teren, dintre care 67,5 hectare plantate cu viţă-de-vie, în plaiurile viticole Valea Urloi, Finteşti şi Năeni din Podgoria Dealu Mare, replantarea unei suprafeţe de 52,5 hectare, precum şi achiziţia, renovarea şi retehnologizarea cramei de la Vadu Săpat.”


Planurile pentru următorii doi ani prevăd plantarea întregii suprafeţe de teren aflată în proprietatea companiei şi amenajarea cramei în vederea desfăşurării unor activităţi turistice specifice industriei. În acelaşi timp, Vitis Metamorfosis se va concentra şi pe activitatea de export.”


În prezent, Vitis Metamorfosis are un portofoliu de 14 vinuri: Cantvs Primvs Cabernet Sauvignon &  Cantvs Primvs Fetească Neagră, produsele etalon al cramei, şi gamele Via Colţul Pietrei & Via Marchizului, Viile Metamorfosis şi Fluturi.”


Acţionariatul Vitis Metamorfosis este:
77% Vitiviticola IR SRL – firmă deţinută de Marchesi Antinori, Italia
23% Familia Rista, 3 persoane fizice – Oenologul Fiorenzo Rista împreună cu soţia sa Lucreţia Samoilă şi, fratele lui Fiorenzo, Giancesare Rista.”


După vinurile albe și rose a venit rândul celor roșii să ne desfete poftele - Pinot Noir Viile Metamorfosis, Syrah Colțul Pietrei, Negru de Drăgășani Via Marchizului și Fetească Neagră Cantvs Primvs.


Vinurile Sauvignon Blanc și Syrah Colțul Pietrei provin de pe două parcele distincte ale viei ce poartă acest nume - Colțul Pietrei, ascunsă pe o colină retrasă a Plaiul Viticol Năieni din Podgoria Dealu Mare. Cele 6,86 hectare cultivate cu Sauvignon Blanc şi 5,2 hectare plantate cu Syrah au fost izolate de restul viei datorită superiorității acestora. Această superioritate se datorează unei combinații de elemente precum solul, topografia, precipitațiile, lumina şi căldura soarelui, ce favorizează în mod deosebit cultivarea strugurilor Sauvignon Blanc şi Syrah în acest loc.


Lansat în 2009, Cantvs Primvs a fost primul vin creat de Antinori în România, de unde au rezultat numele vinului şi anul scris în cifre romane pe etichetă. Inițial, doar Cabernet Sauvignon a fost produs sub această marcă pe parcursul a trei recolte consecutive: 2007, 2008 şi 2009. Concentrate, unice, elegante şi sofisticate, vinurile au demonstrat nivelul de excelență pe care România poate să îl atingă. De curând, cea mai bună Fetească Neagră a cramei Viile Metamorfosis s-a alăturat originalului Cantvs Primvs, cu intenția de a arăta lumii întregi calitățile deosebite pe care le are acest soi roşu autohton.Felul principal al serii a fost un ciolan de porc cu legume înăbușit în sos de Fetească Neagră Viile Metamorfosis. Buuuuuun! Vinurile roșii menționate mai sus au curs ca unse!

La desert ne-am bucurat de papanași ardelenești cu smântână, dulceață de vișine și pară caramelizată - în asociere cu cel mai nou vin al amfitrionilor noștri, este vorba despre Viile Metamorfosis Dulce ECO 2014.


Produs dintr-o selecție de struguri din soiuri aromate ce au fost culeşi târziu, vinul ecologic dulce invită la o delectare a simțurilor cu parfumul său puternic de fructe exotice, pere coapte şi miere polifloră. Gustul bogat este echilibrat de o aciditate vivace ce lasă o senzație plăcută şi persistentă - alcool 11,5%.
În finalul unei seri unde am învățat, dar am și transmis multe, am făcut o poză pentru eternitate împreună cu Marchizul Piero Antinori. Să fim sănătoși!
După cum am promis, iată și surpriza despre care v-am vorbit la începutul acestui fotoreportaj-maraton. Cine răspunde la următoarea întrebare va putea câștiga un ospăț în două persoane, la restaurant, la care se vor putea bea din vinurile povestite mai sus. Întrebarea este: care a fost prima vie achiziționată în România de Marchizul Antinori și ce suprafață a fost cultivată cu Negru de Drăgășani ? 

Răspunsurile se vor trimite la colaborare@e-restaurant.ro (termen limită 15 octombrie 2015) - în cazul mai multor răspunsuri corecte se va face o tragere la sorți. 
Un comentariu:

 1. Cei trei câștigători ai premiilor puse în joc sunt:

  1. Steluța Mihu
  2. Andrei Bălan
  3. Valentina Vergu

  Rog să fiu contactat la aceeași adresă de mail pentru a stabili ziua și ora rezervărilor la restaurant.

  Mulțumesc tuturor participanților! Povestea merge mai departe, concursurile continuă! See you s(p)oon! :)

  RăspundețiȘtergere

Stan Patitul spune: