MeniuTV prezintă:

Primul canal TV despre cele mai bune restaurante din România: www.Meniu.TV .


vineri, 9 octombrie 2015

Viilor Pub - Un Loc ViuDe curând am cumpărat un teren și trebuind să întocmim actele de vânzare-cumpărare am ajuns la recomandarea unui amic la un notariat instalat la parterul unui bloc în Șoseaua Viilor unde taxele sunt mai mult decât decente. Am pierdut ceva timp cu chestiunea asta plictisitoare și ni s-a făcut foame.


Ne-am uitat în jur și am găsit în apropiere o cârciumă curată, primitoare și care nu părea a te jupui de bani cu prețuri aberante. Viilor Pub în Șos. Viilor 95A.


Grătarul cu cărbuni ne-a întâmpinat și a făcut să îmi tresalte sufletul meu zglobiu de Pofticios Urban. Semn că vom mânca bine.


După ce ne-am așezat a venit chiar bucătarul să se intereseze ce ne-ar plăcea să savurăm/devorăm.


Pe parcursul scurtei așteptări am sorbit câte o bere rece (5 lei/400 ml) și o vodkă Absolut (9 lei).


Comanda noastră deja sfârâie pe jarul de cărbuni. Fumul este absorbit în sus, la noi ajunge o vagă aromă ce ne zăpăcește creierul mic care se face și mai mic de poftă.
Au sosit bunătățile, dar trebuie să avem răbdare să nu ne înfruptăm până nu le pozăm ca să vi le prezentăm și vouă ca să vedeți că nu doar în Centrul Bucureștiului există mâncare bună.


Așadar ne-am dorit și am primit o porție de burger de vită Angus cu cartofi prăjiți (25 lei), o prepeliță la grătar (20 lei) cu cartofi prăjiți cu oregano și usturoi (7 lei), o porție de frigărui de berbecuț (21 lei) cu cartofi prăjiți cu rozmarin (7 lei) și doi mici din carne de vită și porc (2,5 lei fiecare).

                          

Am primit și un coșuleț cu sosuri, muștar, ulei de măsline, inclusiv Tabasco, ceea ce nu prea găsești oriunde. 


Am asortat toate astea cu o Fetească Neagră 2013 de la Domeniile Sâmburești (42 lei), unul dintre vinurile mele preferate. Din nou mă declar fericit pentru alegerea făcută, nu m-a dezămăgit nici de data aceasta.


Fetească Neagră, considerat de specialiști ''rubinul vinurilor românești'' (Pușcă I., 2006), este unul dintre cele mai vechi soiuri autohtone de struguri, fiind cultivat doar în spațiul românesc de peste 2.000 de ani. S-a născut dintr-o selecție populară din viță sălbatică de pădure (Vitis vinifera ssp. sylvestris), cultivată de daci între Carpați și Nistru. Mai exact, se pare că acest soi își are originea pe valea râului Prut, în jurul localității Uricani din județul Iași, unde s-au găsit semințe datând din acea perioadă. Încă o dovadă că dacii nu aveau gusturi proaste.


Soiul acesta de struguri însă s-a extins, treptat, din podgoriile din Moldova (județele Galați, Vrancea și Vaslui) către podgorii mai însorite, cum ar fi Cotești, Dealu Mare, Ștefănești-Argeș și în județul Mehedinți sau Tulcea. unde, condițiile termice superioare au contribuit la obținerea unor vinuri de înaltă calitate. În aceste noi condiții de climă și de sol, Feteasca neagră a ajuns chiar să depășească calitativ, în anii favorabili culturii, vinul obținut din soiul francez Cabernet Sauvignon, considerat ''regele vinurilor roșii". 


Fetească Neagră este unul dintre puținele soiuri dacice care mai există astăzi în cultură. Acest fapt se datorează și rezistenței mari la ger și la secetă, cât și calității superioare a vinurilor roșii obținute. Fetească neagră a fost cunoscut în popor și sub denumirile ''Poama fetei neagră'', ''Păsărească neagră'', ''Coada rândunicii''. În prezent, este considerat de unii specialiști drept ''port-drapelul vinurilor roșii românești". 


Strugurii de Fetească Neagră sunt de mărime mijlocie, au o formă cilindrică sau cilindro-conică, regulată, boabele sunt de formă sferică, așezate des pe ciorchine. Pielița are o grosime mijlocie, de culoare roșu-închis, aspect negru-albăstrui, acoperită cu pruină, cu pulpă zemoasă, necolorată. Soiul dă producții de aproximativ 8-10 t/ha, dar este pretențios la tehnologia de cultură. Soiul acesta de struguri este cultivat în momentul de față pe o suprafață de peste 1.000 de hectare, viticultorii extinzând constant culturile.


Ajunge la maturitate deplină în cea de-a II-a parte a lunii septembrie, acumulând 200-220 g/l zaharuri. Tăria alcoolică a vinului este de 12-12,5% vol. În cazul în care strugurii sunt recoltați mai târziu, pot ajunge până la 260-270 g/l zaharuri, iar vinul poate ajunge la o tărie alcoolică de până la 14% vol. În general, vinurile de Fetească Neagră sunt seci, dar se pot obține și vinuri demiseci sau chiar demidulci. 


Vinul de Fetească Neagră prezintă o culoare roșie-intensă cu nuanțe rubinii, are o aromă specifică, care amintește de cea a coacăzelor negre. Are un caracter olfactiv discret, iar gustul aduce ușor cu cel de mure și prune uscate, cu timpul ieșind în evidență și nuanțe de scorțișoară, fiind echilibrat, consistent și viguros, de o aciditate potrivită, specifică soiului.


Din punct de vedere calitativ, vinul obținut din Fetească Neagră câștigă mult prin maturare în butoaie de lemn de stejar, de până la 2-3 ani, sau prin învechire în sticle, de până la 10 ani. Vinurile Fetească Neagră se servesc, de obicei, la o temperatură de 14-15 grade Celsius.Burgerul a fost exact cum l-am cerut, suculent, nu uscat ca o iască, așa cum se întâmplă în multe locuri, chiar și într-un mare restaurant cu acest profil din Centrul Vechi.

Podgoria Sâmburești este atestată încă din vremea domnitorului Mihai Viteazu și, de-a lungul istoriei, a trecut prin stăpâniri ale unor importante familii boieresti.


Domeniile Sâmburești au fost pământurile unor oameni de vază, printre care Theodosie Rudeanu, mare logofăt al lui Mihai Viteazu, nepotul lui Dan Danilovici, marele vistiernic al lui Matei Basarab și ginerele lui Brâncoveanu, precum și ale familiei Brătianu.


Samburestiul a rămas o vreme în stăpânirea statului, iar după Revolutie a supraviețuit cu dificultate, ajungând în pragul falimentului. Din fericire, la începutul anilor 2000, și-a găsit un proprietar care i-a apreciat valoarea și a investit în echipamente, personal și promovare ca să-i redea gloria de odinioară.


Jean Valvis, proprietarul grupului Valvis Holding, nu a adus la Sâmburești doar bani, ci și grija pentru revigorarea viței-de-vie. Din cele 500 de hectare pe care se întinde podgoria, mai bine de jumătate sunt replantate cu cele mai alese soiuri de vin, aduse din Franța și crescute în cele mai bune condiții în România.


Terroirul de la Sâmburești este unul prielnic pentru vinurile roșii, aici având parte de un pământ mineralizat, prielnic unui vin puternic, de o expunere solară ideală, dar și temperaturi potrivite, fiind adăpostit de temperaturi dăunatoare de către Olt și Carpați.Frigăruile acestea de berbecuț mi-au amintit de un banc haios.

Un nene vrea să viziteze pe cineva și întreabă un locatar din fața unui bloc:
- Nu vă supărați, aici locuiește familia Mielu ?
- Nu, la noi stă la apartamentul zece familia Berbec.
- E clar, ei sunt, că nu i-am mai văzut de vreo șapte ani.


Despre prepelița la grătar - numai de bine. Pentru că a fost și nu mai e. Pentru că am ronțăit-o de nu i-au mai rămas nici oasele aproape. Crocantă pe deasupra și delicată în interior, cu cartofii cu usturoi și oregano, a fost regina balului de la Viilor Pub

Interiorul restaurantului este decorat cu lucrări artistice inedite așa cum este Pomul Vieții sau Sistemul Solar.


Meniul zilei este alcătuit din ciorbă, fel principal și pâine - toate acestea la un preț unic de 15 lei.


Bucătarul este foarte atent și a venit să se intereseze cum a fost mâncarea și cu ce dorim să continuăm la desert.


Am cerut ceva clasic, clătite cu ciocolată (10 lei) și papanași cu smântână și dulceață de vișine (14 lei pentru porția de două bucăți) - au fost exact ce ne trebuia ca să încheiem o masă copioasă, dar și delicioasă.


Oare papionul de la ShOOka Design poftește și el la papanașii noștri? :P

A început să se aglomereze cu clienții casei, se vedea că se simt bine aici, în timp ce noi ne făceam siesta la un espresso (5 lei) și o țigaretă cu aromă de vin (4,5 lei).


Am petrecut momente neașteptat de plăcute în compania unor oameni de calitate cu o energie bună. De câte ori ne vom afla în zonă nu vom ocoli Viilor Pub. Sau poate vom veni la unul dintre spectacolele de jazz sau de teatru. Apropo, în puține restaurante poți asculta o muzică ambientală atât de bună și la un nivel care să permită conversația între convivi.Voi încheia povestea acestui loc cu un ”manifest” găsit pe pagina de FaceBook a localului:

Povestea Viilor Pub, 
Am investit timp, energie si suflet pentru a crea un spatiu de care sa iti fie greu sa te desparti. De la bun început, prin produsele şi serviciile pe care le oferim, ne adresăm celor care au înteles că este important nu numai să te hrăneşti, ci contează foarte mult şi cum o faci, orientarea fiind preponderenta pe suflet si mai putin pe profit. 
Astfel, să mănânci o mâncare caldă, gustoasă, într-un ambient placut şi curat poate fi o hrană nu numai pentru trup, dar şi pentru suflet. Permiteti-ne sa facem din timpul dumneavoastra liber o adevarata oaza de relaxare in terasa noastra interioara si sa cream momente demne de memorat in incinta localului.  
Calcandu-ne pragul garantam ca veti fi intotdeauna intampinati de o gazda primitoare, de o persoana dedicata locului si dedicata atmosferei in care urmeaza sa va petreceti timpul. Vă invit într-o locaţie cu un meniu variat într-un ambient plăcut cu promisiunea calităţii produselor.  
Din iubire pentru arta si dragoste de bun gust organizam in fiecare zi a săptămânii alt eveniment cultural, seri de Saxofon, Jazz, Karaoke, Teatru, Stand-Up Comedy, toate live, si fara taxa de acces, "plata" fata de artisti făcându-se direct de catre public prin intermediul ArtistBox (o cutie) destinată donațiilor pe care publicul binevoiește sa le ofere ca rasplata a efortului si energiei oferite de artist. 
Designul interior al localului a fost creat pro-bono de artisti din diverse domenii, ca o celebrare a artei in sine, adăugând locului o nota muzeală.
 Va asteptam cu drag ! 
Iulian Craciun 
Manager Viilor Pub.


Turul Culinar al Bucureștiului merge mai departe, povestea continuă! Vă mulțumim că sunteți alături de noi, dragii noștri! See you s(p)oon! 


PS - și ca să nu uităm să comunicăm, las mai jos un mic ghid grafic. ;)Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Stan Patitul spune: